Wetenschap
Belgen vatten hersenen in cijfers: ‘Onze algoritmes zien wat de dokter niet ziet’
Hoe hard krimpen de hersenen van een dementerende? Hoe snel groeit het letsel? De software van het Leuvense bedrijf Icometrix kan het precies becijferen. 'Onze algoritmes zien wat de dokter niet ziet.'
Icometrix, een spin-off van de universiteiten van Antwerpen en Leuven, heeft een unieke methode ontwikkeld die hersenscans kan omzetten in concrete cijfers en gegevens. Van Australië over Japan tot de Verenigde Staten en België zelf maken meer dan honderd ziekenhuizen nu al gebruik van de Leuvense software. Het bedrijf haalde zopas 16 miljoen extra kapitaal op om verder te groeien, want de mogelijkheden zijn enorm groot.
"Je kunt ons werk vergelijken met dat van een labo dat een bloedstaal analyseert", zegt CEO Wim Van Hecke. "Je krijgt als patiënt een verslag met de gemeten waarden en de normale waarden, zodat je meteen ziet waar de afwijkingen zitten. Zo voorzien wij getallen bij een MRI-scan van de hersenen, zodat de behandelende arts ook meteen weet waar de afwijkingen zitten."
De techniek wordt toegepast bij patiënten met dementie, alzheimer, multiple sclerose en hersentrauma's. De MRI- of CT-scan van zo'n patiënt wordt vanuit het ziekenhuis doorgestuurd naar Icometrix en meteen behandeld. Als de radioloog aan de analyse van de scan wil beginnen, heeft hij de cijfers erbij. Onder meer de universitaire ziekenhuizen van Antwerpen, Leuven en Brussel gebruiken de techniek.
"Je ziet op een scan niet of de hersenen gekrompen zijn en of er letsels bij gekomen zijn. Onze algoritmes bekijken het beeld echter pixel per pixel. Met al die informatie heeft een neuroloog een veel completer beeld en kan hij een evolutie van een ziekte veel beter inschatten en dus meteen beslissingen nemen."