Wetenschap
Belg detecteert mee eerste beving op Mars
Wetenschappers hebben op 6 april voor het eerst een beving op Mars gedetecteerd, zo maakt het Franse ruimtevaartbureau CNES bekend. En daarbij speelde ook een Belg een rol.
De waarneming gebeurde met de seismometer SEIS, dankzij een team waarin Véronique Dehant van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht (KSB) participeert. “Een zwak seismisch signaal maar toch te onderscheiden”, meldde het CNES over de detectie met de SEIS die op de Amerikaanse Marslander InSight staat. Die doet vooral onderzoek naar het binnenste van de rode planeet en wilde onder andere met de SEIS op zoek naar Mars-bevingen.
“Het is formidabel een signaal te hebben dat er nog seismische activiteit op Mars is”, zei onderzoeker Philippe Lognonné van het Institut de Physique du Globe in Parijs in een communiqué. “Wij hebben maandenlang op onze eerste Mars-beving gewacht.”
De SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure), waarvan de technische en wetenschappelijke verantwoordelijkheid bij Frankrijk berust, belandde op 19 december 2018 op de Mars-bodem, dankzij een robotarm van InSight die op 26 november op onze buurplaneet is geland. De meting gebeurde op de 128ste Mars-dag.
Volgens missieverantwoordelijke Bruce Banerdt bij het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA markeert de beving de “officiële geboorte van een nieuwe discipline: Mars-seismologie.”
De eerste beving was echter te zwak om bruikbare gegevens op te leveren over het binnenste van de planeet, zeggen CNES en NASA. Bovendien moet er nog bevestiging komen dat de geregistreerde Mars-beving wel degelijk uit het binnenste van de planeet kwam.