Zondag 15/09/2019

Gezondheid

Baby's die borstvoeding krijgen zijn succesvoller in latere leven

Beeld THINKSTOCK

Baby's die borstvoeding krijgen, zouden later uitgroeien tot intelligentere en meer hoogopgeleide volwassenen, die bovendien nog meer verdienen ook. Dat blijkt uit een Braziliaanse studie die sinds 1982 zesduizend baby's nauwlettend in de gaten hield.

Baby's die van hun moeder de borst krijgen, maken meer kans later uit te groeien tot succesvolle en hoogopgeleide volwassenen. Dat beweert een Braziliaanse studie die 6.000 baby's met een verschillende achtergrond vanaf hun geboorte tot aan hun 33e levensjaar heeft gevolgd. 3.500 van de proefpersonen stemden recent toe een reeks interviews en IQ-tests af te leggen. En wat bleek: degenen die vroeger van hun moeder de borst kregen, scoorden hoger qua intelligentie, brachten gemiddeld meer tijd op de schoolbanken door en verdienden meer geld dan mensen die geen borstvoeding kregen.

Het is de eerste maal dat er via zo'n grootschalig onderzoek uitspraken gedaan kunnen worden over de positieve effecten van borstvoeding op lange termijn.

Hoe langer, hoe beter

Wat de resultaten van de studie extra bijzonder maakt, is dat de positieve effecten zich niet alleen lijken te beperken tot wél of géén borstvoeding. Ook de duur van borstvoedingsperiode zou van invloed zijn. Hoe langer een baby de borst krijgt, hoe hoger zijn IQ en ook hoe hoger zijn graad van succes. Kinderen die een jaar lang de borst kregen hadden gemiddeld vier IQ-punten voor op zij die maar een maand lang natuurlijke voeding kregen. Ze gingen ook gemiddeld een jaar langer naar school en verdienden tot 97 euro meer per maand.

De onderzoekers houden wel rekening met het feit dat moeders die hun kinderen langer de borst geven, hen ook op andere vlakken meer hulp of stimulansen bieden. Maar, zo zegt Horta, een van de onderzoekers, "ook uit andere studies is al gebleken dat er in moedermelk bepaalde voedingsstoffen zitten die de hersenontwikkeling stimuleren."

Zes maanden

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt moeders aan hun kinderen voor een periode van zes maanden exclusief op moedermelk groot te brengen. Ook volgens het nieuwe Braziliaanse onderzoek blijkt dat een bijzonder efficiënte aanpak: kinderen die zes maanden de borst kregen, vertoonden daarvan nagenoeg evenveel voordelen dan zij die nog langer de borst kregen. "Moeders geven best zo lang mogelijk borstvoeding", besluit Horta. "Helaas is dat voor veel vrouwen niet altijd vanzelfsprekend."

Dr. Colin Michie, voorzitter van het Royal College of Paediatrics and Child Health's nutrition committee wijst er overigens ook op dat met de borst gevoede kinderen daar ook fysiek voordeel uit halen: zo zijn ze weerbaarder tegen oor- en luchtweginfecties en maken ze minder kans op wiegendood en obesitas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234