Sterrenkunde
Astronomen ontdekken grootste zonnestelsel in het heelal
Astronomen hebben het grootste zonnestelsel tot dusver ontdekt. Het bestaat uit een grote planeet, die er bijna een miljoen jaar over doet om rond zijn ster te cirkelen.
De gasreus bevindt zich een biljoen kilometer van zijn ster. Zijn baan is daardoor 140 keer groter dan die van Pluto rond onze zon. De voorbije jaren werd een handvol van dergelijke extreme systemen ontdekt, maar dit is veruit het grootste: bijna drie keer zo groot als de vorige recordhouder.
De planeet, 2MASS J2126-8140, en zijn ster, TYC 9486-927-1, waren al bekend maar astronomen wisten niet dat ze samen hoorden. Dat werd eerder toevallig ontdekt door een internationaal team, tijdens een studie naar jonge sterren en bruine dwergen. Details van het onderzoek verschijnen binnenkort in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
"Grote verrassing"
Toen de onderzoekers vaststelden dat zowel de planeet als de ster zich op ongeveer honderd lichtjaren van de aarde bevonden, zijn ze de beweging van de twee gaan vergelijken. Zo constateerden ze dat ze samen bewogen.
De planeet is ongeveer 12 tot 15 keer zo groot als Jupiter. "Het was een grote verrassing dat een object met een dergelijke kleine massa zich zo ver van zijn centrale ster bevindt", zegt onderzoeker dr. Simon Murphy van de Australische National University. "Dit zonnestelsel kan zich onmogelijk op dezelfde manier gevormd hebben als het onze."
De onderzoekers speculeren dat de ster en de planeet zich 10 tot 45 miljoen jaar geleden vormden uit een filament van gas dat ze samen in dezelfde richting duwde. "Ze kunnen niet in een dichtbevolkte omgeving geleefd hebben", klinkt het. "Ze zijn zo zwak met elkaar verbonden dat om het even welke nabije ster hun baan volledig verstoord zou hebben."