Donderdag 01/12/2022

Archeologen maken fiks ruzie over geheime kamers in graf van Toetanchamon

null Beeld epa
Beeld epa

In plaats van meer bekend te maken over de mogelijk grootste archeologische vondst van onze tijd, ontstond er afgelopen weekend grote onenigheid tussen wetenschappers op een conferentie in Egypte over de vermeende 'geheime kamers' in het graf van Toetanchamon.

Kees Graafland

De voormalige Egyptische minister van Oudheden en bekend Egyptoloog Zahi Hawass verwierp gisteren openlijk de theorie dat er zich geheime grafkamers zouden bevinden achter de beschilderde muren van de grafkamer van Egypte's bekendste farao. En dat die kamers het nooit gevonden graf van koningin Nefertiti, de beroemde stiefmoeder van Toetanchamon, vormen.

Ontdekking
De Britse onderzoeker Nicolas Reeves had die 'ontdekking' ruim een halfjaar geleden gedaan op basis van uitvoerige scans van de ruimte en muren van Toetanchamons graf. Sindsdien zindert het in wetenschapsland. Archeologen en Egyptologen zitten wereldwijd op het puntje van hun stoel voor de nieuwste onthullingen. Deze zouden aanvankelijk begin april komen, maar werden toen door de Egyptische minister van Oudheden, Khaled el-Anani, uitgesteld.

Begin mei moest het gebeuren, tijdens de driedaagse internationale conferentie in Caïro die volledig was gewijd aan de jong gestorven farao.

De Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass. Beeld REUTERS
De Egyptische minister van Oudheden Zahi Hawass.Beeld REUTERS
De Britse archeoloog Nicholas Reeves. Beeld AP
De Britse archeoloog Nicholas Reeves.Beeld AP

'Niet echt wetenschappelijk'
Die conferentie startte vrijdag, maar gisteren volgde in plaats van het hoogtepunt een voorlopige teleurstellende apotheose. "In mijn hele carrière heb ik nog nooit gehoord van ontdekkingen in Egypte op basis van radarscans", aldus Hawass, die nadrukkelijk in het kamp van de sceptici plaatsnam. Hij stelde dat die technologieën goed gebruikt kunnen worden voor het bestuderen van bekende en bestaande ruimtes, maar zich niet lenen voor hetgeen Reeves probeerde. Volgens Hawass kan het experiment van de Brit niet als 'wetenschappelijk' worden bestempeld.

Reeves daarentegen verdedigde tijdens de conferentie nogmaals zijn boude theorie. Volgens hem zouden ook nieuwe scans twee open ruimtes suggereren achter de muren van de grafruimte. Ook zouden sporen van metalen en organisch materiaal achter die muren zijn gezien. "Ik zocht naar bewijs dat mijn aanvankelijke veronderstellingen teniet zouden doen, maar dat vond ik niet. Ik zag juist meer en meer signalen dat er 'iets gaande is' in het graf van Toetanchamon."

Boren
Ook over de vraag hoe nu verder te moeten in het onderzoek bestond onenigheid. Moet daarvoor nieuwe apparatuur komen? Moet er geboord gaan worden? Minister el-Anani zei 'pas te gaan boren als ik 100 procent zeker weet dat er zich een ruimte achter de muren bevindt." Hij zei ook blij te zijn met het felle wetenschappelijke debat.

Hawass - die volgens Euronews de hand van Reeves niet wilde schudden - zou hebben voorgesteld om een onafhankelijke onderzoeksgroep het onderzoek verder te laten uitvoeren. "Ik vind niet dat we het onderzoek moeten sluiten. Dan zou Reeves kunnen zeggen: Egypte gaf me niet de mogelijkheid mijn theorie te testen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234