Innovatie
Applaus op alle banken voor Kortrijkse droommachine
Een tentenparaplu of een antiverveelmachine. De ideeën blijven meestal in de hoofden van kinderen hangen. De Kortrijkse organisatie MyMachine maakt ze, in samenwerking met kinderen en studenten, werkelijkheid. Het concept won een internationale onderwijsprijs.
Ooit al gehoord van de antiverveelmachine? Dat is een database van honderden door kinderen zelf ingesproken ideeën om te spelen. Of van het continu op en neer draaiende stapelbed, waardoor je geen ruzie meer moet maken wie bovenaan mag slapen? Of van een tentenparaplu? Dat is een constructie die ervoor zorgt dat iedereen samen droog in de klas geraakt.
Op het eerste gezicht lijken het vooral voorwerpen die recht uit een Jommeke-strip komen, maar ze bestaan echt. Dankzij MyMachine, de Kortrijkse non-profitorganisatie die sinds 2008 kinderen uit de lagere school, het middelbaar en het hoger onderwijs leert samenwerken aan een project, een droommachine.
"Het is de bedoeling dat kinderen tussen 7 en 12 jaar samen met hun klasgenoten en met studenten uit hogescholen een droommachine uitdenken. Een concept waarvan volwassenen op het eerste gezicht misschien zouden zeggen: dat kan gewoon niet", vertelt Piet Grymonprez, directeur van MyMachine.
Nadien denken de hogeschoolstudenten het concept verder uit, ze tekenen verschillende prototypes waarover de leerlingen uit de lagere school hun zegje mogen doen. "Uiteindelijk wordt er een plan uitgekozen, daar gaan dan weer leerlingen van het technisch middelbaar mee aan de slag." Het hele proces neemt precies een schooljaar in beslag en eindigt met een grote tentoonstelling waar vrienden en familie het volledige traject van idee tot eindproduct kunnen herbeleven.
Lof van VN, Google en Richard Branson
Op het internationale Reimagine Education-congres waren ze onder de indruk van die manier van werken. "Zowel internationale onderwijsexperts als mensen die werken bij bedrijven zoals Google, Amazon en IBM zagen in MyMachine de innovatie die onderwijs wereldwijd nodig heeft."
De vraag naar technologisch vaardige profielen zal alleen maar stijgen. Toch blijft het moeilijk om kinderen te overtuigen om voor technische richtingen te kiezen. MyMachine is misschien wel een deel van de oplossing voor dat probleem.
"We zijn dit project tien jaar geleden ook gestart uit de vaststelling dat creativiteit en ondernemerschap alleen maar belangrijker worden, maar dat het huidig onderwijs daar nog niet altijd de juiste antwoorden op vindt", zegt Grymonprez. De gouden Presence Learning Award moet MyMachine in de eerste plaats helpen doorgroeien. Vandaag heeft MyMachine in negen landen op drie continenten gelijkaardige trajecten lopen. "Het is fijn om horen dat bedrijven zoals Amazon en Google iets in onze methodologie zien."
De organisatie kreeg al eerder lof toegeworpen uit verschillende hoeken. Van de Verenigde Naties, over Harvard University tot Virgin-baas Richard Branson. Maar wat maakt MyMachine nu zo populair onder elite in heel de wereld?
Door hogeschoolstudenten ideeën te laten uitwerken van leerlingen uit het lager onderwijs, ontstaat er een interessante dynamiek. Jonge kinderen denken nog heel vrij na, ze worden niet geremd door realistische beslommeringen. "Daarnaast ontstaat er een soort kleine broer, grote broer-relatie tussen de groepen", zegt medeoprichter Jan Despiegelaere.
Bovendien krijgen de hogeschoolstudenten de opdracht om het concept van de kinderen te vertalen naar iets realistisch, iets tastbaars. Zij moeten plannen tekenen waarmee leerlingen uit het technisch onderwijs aan de slag kunnen.
Wereld is maakbaar
De gekke uitvindingen die daar uiteindelijk uit voortvloeien, zijn bijkomstig. "Bij MyMachine draait het niet om winnen. Wel om het proces en een bewustwording bij jeugd: alles wat je ziet in de wereld is begonnen met een idee", benadrukt Grymonprez. Hij vindt het belangrijk dat jonge mensen vroeg beseffen dat de wereld maakbaar is. Een stelling die onderschreven wordt door de Britse onderwijsgoeroe Sir Ken Robinson, die het Kortrijkse project ook toejuicht.
"Ik moet altijd denken aan Larry Page, medeoprichter van Google, die altijd benadrukt dat zijn bedrijf dingen wil verwezenlijken die nog nooit gebeurd zijn. Daar heeft hij mensen voor nodig die durven te experimenteren en initiatief nemen. Met MyMachine hopen we voor deelnemers om individueel het verschil te maken en tegelijkertijd ons steentje bij te dragen aan de kwaliteit van ons onderwijs in zijn geheel", besluit Grymonprez.
Op dit moment zijn studenten van Howest en Hogeschool PXL in Hasselt aan de slag met twaalf verse ideeën. Tegen 19 december worden de eerste uitgewerkte concepten verwacht.
U kunt alles volgen via MyMachineVlaanderen.be.