Zondag 25/07/2021
null Beeld RV
Beeld RV

ColumnDe Schaal van Mulders

Annemieke en Rozemieke zijn ‘the real deal’

Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.

Een nieuwe en stralende ochtend is aangebroken, maar ik heb nog ­haar­pijn van de avond tevoren. ­Haarpijn is zo’n woord dat een flauwe plezante bedacht moet hebben. Het woordenboek omschrijft het als een kater, het onaangename gevoel na overmatig drankgebruik. Overmatig is ongrijpbaar als de relativiteits­theorie. Soms heb ik haarpijn door alleen maar van Moscow Mules te dromen.

Ik haal de krant uit de bus. Bisschop Johan Bonny zegt dat hij nooit een ­religieuze ervaring gehad heeft. ‘Laat geen verwarring bestaan met seks­speeltjes’, lees ik elders op de pagina. Er is ook een brief van mijn auto­verzekeraar. Daarin staat dat, als ­gevolg van een wets­wijziging, de ­fameuze ‘groene kaart’ vanaf nu wit zal zijn. Het voelt alsof er weer een stukje verloren gaat van de wereld zoals we die gekend hebben. De ­toekomst wordt verzengend, maar gelukkig is er koers en voetbal.

Mijn haarpijn is geweken, ik besluit een spiegel­ei als ontbijt te nemen. Ik ben fan van spiegel­eieren, temeer als zij paardenoog genoemd worden. Tot mijn verbazing komen er, als ik het ei breek, niet één maar twee dooiers uit de schaal gevloeid. Ik sta daar even naar te kijken, maar strooi er dan ­kordaat peper en zout op. Ik verorber de dooiers terwijl ik denk aan ­menselijke tweelingen, die zoals ­bekend een- of twee-eiig kunnen zijn. Die laatste vind ik altijd een beetje ontgoochelend, want net niet the real deal. Annemieke en Rozemieke zijn dat wel, alsook de een­eiige tweeling die mijn vader als broers had. Toen de ene stierf, voelde de andere zich niet lekker - nog voor hij het droeve nieuws had vernomen. Via onnaspeur­lijke wegen waren zij ­verbonden, nog voor wifi werd ­uitgevonden.

Terwijl ik de pan sta af te wassen, vraag ik mij af hoe groot de kans is op een dubbel­dooier bij het breken van een willekeurig ei. De wereld zit vol prangende vragen en knuppels die in hoenderhokken gegooid worden. In het Engels blijkt een dubbel­dooier double yolk te heten. De kans er een in het wild tegen te komen, is volgens schattingen ongeveer één op duizend. Op een site met het intrigerende kopje Spiritual Meaning of a Double Yolk Egg lees ik dat dubbel­dooiers een bron van bijgeloof zijn. Volgens sommigen staan ze voor een nieuw begin, anderen zien er een belofte in van groot en onverwacht geluk.

Een meer alledaagse mogelijkheid is dat iemand in je omgeving een ­tweeling krijgt. Ik denk aan een vriend van wie de vrouw op bevallen staat. Hij stuurde mij met Nieuwjaar een kaartje met de echo van slechts één kindje, dat van één enkele ­kerst­muts voorzien was. Ik weet niet of ik dat erg smaakvol moest vinden.

Hoe het ook zij, de kans is miniem dat er uit een ei met twee dooiers twee ­levende kuikens donzig de wijde ­wereld in­springen. Het ei is te klein, zodat de diertjes vroegtijdig sterven. Dat is de tragiek van alles wat afwijkt of boven het maaiveld uitsteekt.

Zoals wel vaker is de commercie er als de kippen bij om van de magie een graantje mee te pikken.

Tegenwoordig kun je dubbel­dooiers gewoon kopen in een doosje van tien stuks. Dat is zo ongelukkig als een kweek­set voor klavertje­vieren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234