Woensdag 22/01/2020

Dierenleed

Animal Rights gaat opnieuw undercover: "Ongeschikte kuikens worden verdronken of nek omgewrongen"

Beeld Animal Rights

De dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft nieuwe undercoverbeelden verspreid waarin dierenleed bij ongeschikte kuikens in kippenkwekerijen wordt aangeklaagd. Volgens GAIA is dat slechts het topje van de ijsberg. Minister Ben Weyts stuurde inspecteurs naar de broeierij in Tielt, maar die konden weinig vaststellen. De minister belooft meer inspecties.

In de beelden is onder meer te zien hoe de kuikens in een Tieltse broeierij meteen gekeurd worden wanneer ze uit het ei komen. Van sommige kuikens die ongeschikt worden geacht, omdat ze bijvoorbeeld te klein zijn of afwijkingen vertonen, wordt de nek gebroken. Andere kuikens worden dan weer verdronken in een emmer water of belanden levend in een afvalcontainer. De beelden zijn genomen met een verborgen camera.

De kuikens zijn bestemd voor verkoop aan vleeskuikenhouderijen waar ze opgefokt worden voor de slacht. Animal Rights maakte ook beelden in twee van die vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. "De kippen kunnen amper op hun poten staan en hebben de grootste moeite om te lopen. Ze lijden stress omdat natuurlijk kippengedrag zoals scharrelen en stofbaden, of het realiseren van een pikorde, onmogelijk is", zegt Nadine Lucas, de voorzitter van Animal Rights.

De zaakvoerster van de kuikenbroeierij, die anoniem wil blijven, reageert verbolgen. "Al 45 jaar runnen wij het bedrijf met een hart voor dieren", klinkt het. "Ik verzeker u dat de beelden in scene gezet zijn. Vorig jaar in augustus is die kerel hier een week komen werken. Nu ja, werken... Om het uur zat hij een kwartier op het toilet en hij was elke dag een half uur te laat. Hij heeft tijd genoeg gehad om zelf een emmer met water te vullen en daar wat dode kuikentjes in te stoppen. Wij verdienen eerlijk onze kost en bij elke controle van het Federaal Voedselagentschap zijn we bij de beste van de klas. Animal Rights heeft deze beelden uitgelokt om ons doelbewust te schaden."

Opgelet! Onderstaande beelden kunnen als schokkend ervaren worden

Petitie

Animal Rights benadrukt dat niet één bedrijf geviseerd wordt. "Het is niet de bedoeling de focus te leggen op een individueel bedrijf. Het gaat om een problematiek in de hele sector", zegt Benoit van den Broeck, campagnecoördinator van Animal Rights. "Praktijken zoals we die op de beelden zien, zijn geen uitzondering. Vlaanderen ligt bij wijze van spreken bezaaid met broeierijen en kuikenhouderijen waar dergelijke zaken gangbaar zijn."

De organisatie heeft op haar website een petitie opgestart waarin de Vlaamse overheid opgeroepen wordt te stoppen met het promoten van vlees en zuivelproducten.

Animal Rights had in maart nog undercoverbeelden gepubliceerd over het misbruik in een varkensslachthuis in Tielt. Dat leidde toen tot een tijdelijke sluiting van het slachthuis.

Aaneenschakeling van dierenleed
De beelden die Animal Rights maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens in een broeierij in Tielt, zijn "slechts het topje van de ijsberg". Dat zegt GAIA donderdag. De dierenrechtenorganisatie eist dan ook een grondige hervorming van het productiesysteem."Het hele intensieve systeem van kippenvleesproductie van broeierij tot slachterij in ons land, is een aaneenschakeling van grootschalig dierenleed", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Omdat de kippen worden vetgemest, kunnen hun gewrichten het eigen lichaamsgewicht niet meer dragen, hebben ze chronische pijn en kampen ze met ademhalingsproblemen. Daarnaast zitten ze met 23 of meer opeengepakt op één vierkante meter en worden ze soms onvoldoende verdoofd voor ze worden gekeeld, luidt het.

Trager groeiende rassen
Daarom eist GAIA een grondige hervorming van "alle intensieve productieschakels, van broeierij tot slachthuis". "De Vlaamse regering moet onder andere absoluut het gebruik van snelgroeiende vleeskippenrassen verbieden, het gebruik van trager groeiende rassen wettelijk opleggen en het aantal vleeskuikens per vierkante meter beperken, in ieder geval onder de vijftien", zegt Vandenbosch.

Weyts stuurt inspectie

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de inspectiedienst gestuurd op de broeierij in Tielt.

De inspectiedienst heeft na een eerste controle van de broeierij in Tielt nog niet veel conclusies kunnen trekken, meldt Weyts (N-VA). Die zegt dat er nog verdere inspecties zullen worden georganiseerd.

Vogelgriep
Het bedrijf ontkent volgens Weyts formeel dat er kuikens systematisch verdronken worden of de nek wordt gebroken. Uit de eerste controle kan de inspectie ook weinig conclusies trekken, klinkt het. Dat komt omdat er een uitbraak is van vogelgriep in Oostkamp, waardoor er quasi geen vraag is op de markt en dus weinig activiteit in de broeierij, maar ook omdat de kippen op donderdag vertrekken naar de verschillende afnemers.

"Het is op dit moment dus moeilijk om vaststellingen te doen en bewijzen te vinden. Ik zal dus verdere inspecties in het bedrijf bevelen en er bij wijze van voorlopige maatregel de bedrijfsvoering nauwgezet laten opvolgen door ook de volgende dagen inspecteurs van dierenwelzijn een oog in het zeil te laten houden", zegt de minister.

Hij wijst er daarnaast op dat vanaf dit jaar onaangekondigde inspecties zullen plaatsvinden in de pluimveeslachthuizen dankzij een verdubbeling van de capaciteit van de inspectiedienst dierenwelzijn.

Animal Rights maakte ook beelden in twee vleeskuikenhouderijen, in West-Vlaanderen en in de provincie Antwerpen. Daarop is te zien dat de kuikens in amper zes weken tijd vetgemest worden voor de slacht. "Zodra we meer gegevens hebben over het opfokbedrijf in kwestie, mag men zich ook daar verwachten aan een blitzbezoek", zegt Weyts.

Minister van Welzijn Ben Weyts. Beeld BELGA

Boerenbond: "Beelden in schril contrast met wat gangbaar is in de sector"

De beelden die Animal Rights maakte van dierenleed bij ongeschikte kuikens in een broeierij in Tielt "staan in schril contrast met wat gangbaar is in de sector". Dat zegt de Boerenbond in een reactie. De organisatie benadrukt dat de wetgeving rond dierenwelzijn opgevolgd moet worden.

"De bewust uitgeselecteerde beelden tonen handelingen en feiten die in strijd zijn met de wetgeving rond dierenwelzijn en dus onaanvaardbaar zijn. Ze staan in schril contrast met wat gangbaar is in de sector", zegt de Boerenbond.

Sonja De Becker, de voorzitter van de Boerenbond, roept iedereen die actief is in de veehouderij op zich aan de regelgeving te houden, "dit in het belang van elk dier, in het belang van de veehouderij en wie er actief in is". "Controle, en indien nodig sanctionering bij overtreding, moet ervoor zorgen dat de wetgeving opgevolgd wordt, dit in het belang van de dieren, de producenten en de ganse sector. De sanctionering moet in verhouding zijn tot de overtreding zodat die resulteert in gedragswijziging waar nodig."

Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond. Beeld Photo News
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234