Woensdag 26/06/2019

Smartphone-interview

Angelique Van Ombergen: "Naar festivals neem ik een oud toestel mee in plaats van een smartphone"

Beeld Bob Van Mol

Is een smartphone een spiegel? Strookt het onlineleven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: hersenonderzoeker (UA) Angelique Van Ombergen (28).

Angelique Van Ombergen, post­doctoraal hersenwetenschapper aan de Universiteit Antwerpen, zeg me niet dat jij verslaafd bent aan je telefoon.

“Niet verslaafd, wel een fervente gebruiker.”

Weet je wat die smartphone allemaal aanricht in de ­hersenen?

“Eind 2017 verscheen een studie die aantoonde dat er effectief ­wijzigingen zijn in het brein. Maar de smartphone bestaat nog niet lang. Het is moeilijk om al conclusies te trekken.”

Jij maakt je geen zorgen?

“‘Zorgen’ is een te sterk woord. Ik ben waakzaam.”

Ik zie Dumb Ways to Die op je telefoon, een videogame. Laten we dat niet als metafoor beschouwen voor ons smartphone­gebruik.

“Dat spelletje is aanvankelijk in Australië ontworpen, als ­onderdeel van een veilig­heids­campagne voor het openbaar vervoer.”

Jouw onderzoek focust op de hersen­plasticiteit van astronauten en mensen met even­wichts­stoor­nissen. Als ik jouw telefoon inkijk, kan ik daar dan de wetenschapper uit ­distilleren?

“Ik heb een app die ons even­wichts­systeem simuleert, en wat applicaties om online cursussen te volgen, maar dat is maar een deeltje van wie ik ben. Ik val niet samen met mijn job. Al wil ik wel graag deelnemen aan een mars­simulatie in de woestijn van Utah. En ik heb ook de ISS-tracker. Dan meldt de telefoon mij een kwartier op voorhand dat het internationaal ruimte­station straks boven ons hoofd vliegt.”

Spotify heeft precies wel een prominente plaats op je ­telefoon.

“Ik luister haast de hele tijd naar muziek. Zelfs tijdens het werk. Heb ik een scherpe focus nodig, dan kan een soundscape helpen, of de rustige, elektronische muziek van Bonobo. Maar op automatische piloot data ­ingeven in de computer lukt ook met Kendrick Lamar.

“Ik kan ontzettend vaak naar hetzelfde nummer luisteren, tot tientallen keren na elkaar. Daar las ik laatst een studie over: die herhaling zou een ontspannend effect op de luisteraar hebben. Vroeger ging ik zelfs slapen met muziek. Dan koos ik voor een lange afspeel­lijst die de hele nacht doorliep. Tot een rocknummer me plots wakker schudde. Daar ben ik dan ook maar mee gestopt.” (lacht)

Welk nummer staat nu op ­endless repeat?

“‘Visions of Gideon’ van Sufjan Stevens, een nummer uit de film Call Me by Your Name. Telkens als ik dat nummer hoor, denk ik aan de heftige slot­scène van de film. En telkens weer voel ik de pijn, maar hoor ik ook schoonheid.

“Muziek is gewoon ontzettend belangrijk in mijn leven. Ga ik naar Werchter, Pukkelpop of Best Kept Secret, dan laat ik de smartphone thuis en neem ik een oud toestelletje mee, zonder internet­verbinding.”

Speel je zelf muziek?

“Ik was ooit drummer bij het illustere Flowerbox in mijn geboortestreek Beveren. We speelden vaak covers, ­waaronder ‘Zombie’ van The Cranberries. Wij – dat waren vijf vriendinnen – zijn de jeugdhuizen nooit ontstegen. Helaas.” (lacht)

Je hebt ook een dj-app.

“Ik probeer al eens een privéfeestje op gang te brengen, samen met een goeie vriend. Met de app kun je mixen en uitzoeken hoeveel beats per minuut een bepaald nummer heeft.”

Er zit duidelijk geen doffe labojas voor mij.

“Er heerst een cliché­beeld van de wetenschapper die over niks anders praat dan onderzoek en data. Dat klopt natuurlijk niet. Alhoewel, het hangt af van het specifieke domein. In mijn wereld, die van de hersenen en ruimtevaart, merk je dat collega’s er naast hun job nog een brede leefwereld op na ­houden. Bij ons vind je  ­wetenschappers met tatoeages.”

Heb jij tatoeages?

“Ja, op mijn arm. Daarom draag ik altijd lange mouwen op het werk.”

Ook ’s zomers?

“Ja, al begint de tatoeage pas na de armplooi. Er is over nagedacht.”

Wat is Pawshake?

“Een app om je hond uit te laten. Zo vind je mensen die graag op honden passen of wandelingen maken. Kan handig zijn als je op reis vertrekt. Dus als er liefhebbers zijn: mijn hond bijt niet. En hij wandelt graag.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden