Donderdag 23/03/2023

Buitenaards leven

Amerikaanse Defensie geeft UFO-beelden vrij: ‘Spectaculaire beelden, maar buitenaards leven weinig waarschijnlijk’

Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen. Beeld AFP
Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen.Beeld AFP

‘Oh mijn god, wat is dat?! Zie dat vliegen, wat is dat?!’ Het enthousiasme en de verbazing bij de Amerikaanse marinepiloten die de UFO’s konden filmen, is duidelijk te horen in de drie video’s die het Amerikaanse ministerie van Defensie – oftewel het Pentagon – na 14 jaar heeft vrijgegeven. Maar wat die snel bewegende vliegende objecten zijn, is tot op vandaag niet duidelijk. De Amerikanen bevestigen wel dat de beelden echt zijn.

Cédric Maes

Op de beelden zijn snel vliegende objecten te zien, die veel sneller vliegen en van richting veranderen dan straaljagers of andere gekende vliegtuigen vandaag de dag kunnen. “Het is een hele vloot! Ze vliegen allemaal tegen de wind in!” De marinepiloten die in 2015 twee van de drie video’s konden maken tijdens een trainingsvlucht voor de Amerikaanse oostkust konden duidelijk zelf niet geloven wat ze zagen. “Zie dat ding vliegen, wat is dat?!”, klinkt het nog. Net als: “Is dat een drone? Het roteert!”. De derde video dateert al uit 2004, toen piloten tijdens een trainingsvlucht een UFO zagen en ook de radars van marineschepen ‘iets’ zagen op het scherm.

“Het schoot aan een ongelooflijke snelheid weg, als een pingpongbal die tegen een muur kaatst en wegvliegt", verklaarde één van de piloten jaren geleden, toen de beelden online circuleerden. Ze werden gelekt en in 2017 al gepubliceerd door onder meer The New York Times. Na jarenlange geheimdoenerij over de beelden, werden ze deze week als officieel en echt vrijgegeven.

Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen. Beeld AFP
Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen.Beeld AFP

Nog altijd niet geïdentificeerd

Het Pentagon geeft de beelden nu pas vrij, na jarenlang onderzoek naar wat er precies te zien is én of er geen gevoelige informatie over Amerikaanse systemen is te zien. “We willen nu eventuele misverstanden over de beelden vermijden”, leest een mededeling van het Pentagon. Na al die jaren is de conclusie simpel: de beelden zijn echt, maar wat erop is te zien, blijft onduidelijk. Met andere woorden: de piloten konden wel degelijk UFO’s (unidentified flying objects, oftewel niet-geïdentificeerde vliegende objecten) vastleggen met hun infraroodcamera’s.

Dat het Pentagon bevestigt dat de beelden echt zijn, is belangrijk voor de openheid omtrent UFO’s, volgens Frederick Delaere van het Belgisch UFO-meldpunt, dat in ons land waarnemingen onderzoekt. “Dat ze werden gefilmd én op de radar te zien waren, is goed voor het verzamelen van bewijzen”, aldus Delaere. “Maar de beelden zijn onduidelijk, en zelfs voor goed getrainde piloten is het niet altijd makkelijk dat soort dingen goed te zien.”

Tijdens de Belgische UFO-golf in 1989 en 1990 stuurde ons land ook eens twee F-16's de lucht in, nadat militaire radarsystemen niet-geïdentificeerde objecten registreerden. “Toen was er enkel radarbeeld, geen beelden vanuit de straaljagers", aldus Delaere. “Dat maakt deze beelden wel uniek.”

UFO versus UAP

Of de UFO’s van buitenaardse origine zijn, kan Delaere niet zeggen op basis van de beelden. “Bij elke melding die wij krijgen, onderzoeken we het hele plaatje. Een eventuele foto, verhalen van de getuigen en alle mogelijke weersomstandigheden of vliegbewegingen. In dit geval lijkt een buitenaardse oorsprong weinig waarschijnlijk, maar daarvoor zouden we het hele onderzoek moeten kunnen doen.”

Evengoed kunnen de piloten – zonder het zelf te weten – geheime Amerikaanse technologie hebben vastgelegd op beeld. “Of een vogel of een ballon, dat blijft onduidelijk op de beelden.” Zowel Delaere als het Pentagon houden het daarom liever op UAP’s in plaats van UFO’s. “UAP staat voor ‘unidentified aerial phenomena’, ofwel niet-geïdentificeerd luchtverschijnsel. Bij UFO’s denken mensen meteen aan buitenaards leven, waardoor een neutrale benadering vaak onmogelijk blijkt", aldus Delaere nog.

Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen. Beeld AFP
Een screenshot van de infraroodbeelden van de straaljagers die de vliegende objecten konden filmen.Beeld AFP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234