Zaterdag 10/06/2023

Ruimte

Amerikaans project wil "nieuwe aarde" zoeken in Alpha Centauri

Zo zou het uitzicht er kunnen uitzien vanop Proxima b, een planeet die in augustus ontdekt is. 
 Beeld AFP
Zo zou het uitzicht er kunnen uitzien vanop Proxima b, een planeet die in augustus ontdekt is.Beeld AFP

Een Amerikaans onderzoeksproject heeft plannen voor de bouw van een telescoop, die bij Alpha Centauri op zoek moet gaan naar een "aardeachtige" planeet. De telescoop zou de grootte hebben van een kleine wasmachine en in een baan rond de aarde worden gebracht.

YV

"Project Blue", zo heet het initiatief van enkele Amerikaanse privéruimteconsortia met als doel een "aarde 2.0" op te sporen. De financiering zou vooral moeten komen van "individuen met een hoge nettowaarde en stichtingen", zegt Jon Morse in The New York Times. Morse is een NASA-veteraan die nu het BoldlyGo Instituut leidt, een van de consortia achter het project. De kosten zouden volgens hem tussen de tien en de vijftig miljoen dollar bedragen. De lancering van de telescoop staat gepland voor 2019.

Het sterrenstelsel Alpha Centauri bestaat uit twee sterren en een dwergster, Proxima Centauri. Het stelsel ligt op 4,3 lichtjaar van onze aarde en is daarmee de dichtste buur van ons zonnestelsel. De telescoop zou de zogenaamde bewoonbare zone - waar temperaturen warm genoeg zijn dat water in vloeibare toestand voorkomt - afspeuren naar planeten. In augustus vonden wetenschappers een exoplaneet (zoals planeten buiten het zonnestelsel worden genoemd) bij Proxima Centauri die aan die voorwaarden voldoet, al is het onduidelijk of er water op aanwezig is. De planeet kreeg de naam Proxima b.

Niet eenvoudig

Of deze telescoop iets zal vinden, is volgens de initiatiefnemers nog steeds een gok. De telescoop zou op zoek gaan naar planeten in het zichtbare licht (waarneembaar met het blote oog), maar dat is niet eenvoudig. "Wat je nodig hebt is een systeem dat het licht van de ster dimt, zonder aan het licht van de planeet te raken", zei professor Chakrabarti van de University of Massachussetts Lowell tegen de website space.com. Chakrabarti is als astrofysicus ook verbonden aan Project Blue.

De NASA is al enkele jaren bezig met zijn Kepler-missie, die als doel heeft om aardeachtige exoplaneten in de Melkweg op te sporen. In januari vorig jaar konden wetenschappers op basis van resultaten van het Kepler-onderzoek het bestaan bevestigen van 1.013 aardeachtige planeten in 440 sterrenstelsels.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234