Zondag 25/08/2019

Amazon

Amazombies: onthutsend undercoververslag bij arbeiders die onze kerstcadeautjes versturen

Een verdeelcentrum van Amazon in het Franse Saran. Beeld REUTERS

Zo'n 22 kilometer per dag stappen, amper tijd voor een toiletbezoek, langer werken dan overeengekomen en shiften die op het laatste moment worden aangepast: een medewerker van de Daily Mail ging undercover werken bij een verdeelcentrum van onlinewinkel Amazon, en kwam terug met een onthutsend artikel. "Je bent net een zombie."

Er breken weer drukke tijden aan voor werknemers van Amazon. De feestdagen komen eraan, en dat betekent pakjestijd. Een levering aan huis is handig voor de koper, maar achter de schermen moeten werknemers flink zwoegen. En dat voor een bedrag dat amper hoger is dan het minimumloon. 7,35 pond (8,78 euro) per uur verdienen ze voor de eerste 40 uur arbeid, de werknemers die in het immense verdeelcentrum bij het Schotse Glasgow producten uit rekken halen voor onlineshoppers. Voor de tien extra uren daarbovenop krijgen ze anderhalf keer dat bedrag, en voor meer dan 50 uur worden ze dubbel betaald.

De Daily Mail trok op onderzoek na klachten over de 'draconische' arbeidsomstandigheden en aanhoudende controverse over het feit dat het bedrijf zijn internationale uitstraling gebruikt om zo weinig mogelijk belastingen te betalen in Groot-Brittannië. De krant ging in op een jobadvertentie voor het warenhuis in Gourock, zo'n 45 kilometer ten westen van Glasgow. De annonce beloofde dat arbeiders zich zouden bevinden "in het hart van wat Amazon doet" en deel zouden uitmaken van "een warenhuisoperatie van wereldklasse" met "geweldige voordelen en fantastische stimulansen".

Extra werktijd

Na een eerste gesprek kreeg de medewerker een opleiding van vijf uur, waarna hij de dag erna mocht starten. Hoewel de advertentie het had over vier werkdagen per week, werd gezegd dat vijf dagen verplicht waren, met een extra uur per dag. Wanneer ze aankomen moeten alle werknemers persoonlijke bezittingen, waaronder telefoons, opbergen in kastjes. Het enige wat ze mee binnen mogen nemen is water en geld voor de refter, in een doorzichtig zakje.

Beeld REUTERS

Strafpunten

De scanner detecteert te lange pauzes en laat managers ook toe te volgen waar het personeel zich bevindt. En overal hangen camera's, behalve in de toiletten. Maar wie daar te veel tijd doorbrengt, krijgt op zijn donder. Ook toiletbezoeken buiten de voorziene pauzes worden getimed en kunnen aanleiding geven tot een berisping, met een strafpuntensysteem dat als een alomtegenwoordige donkere wolk boven de hoofden van de werknemers hangt.

"Ik heb twee waarschuwingen gekregen", zegt een arbeider "De ene was voor een toiletbezoek van zeven minuten, en de tweede was omdat ik vorige week geen zesde dag heb gewerkt, hoewel me dat nooit gevraagd was. Ik heb een geschreven waarschuwing moeten ondertekenen. Nu zit ik onder extreme druk en moet ik zo veel mogelijk producten halen als ik kan, of ze vinden misschien een andere reden om me te pakken."

Beeld REUTERS

22 kilometer per dag

De medewerkers leggen enorme afstanden af, rond de 14 mijl (22,5 km) per dag. De meest voorkomende klacht bij het personeel gaat dan ook over pijnlijke voeten en blaren. In de aanloop naar Black Friday moest iedereen een dag extra werken, plus een extra uur per dag. Shiften werden kort op voorhand aangepast, waardoor geplande vrije dagen werden ingetrokken.

"Het draait allemaal rond gecommandeerd te worden door een scanner en geen gedachten te hebben buiten het volgende schapnummer", reageert een werknemer. "Je laat je hersenen achter wanneer je hier begint te werken", zegt een andere. "Je bent gewoon een zombie."

Beeld REUTERS

Mensen lastigvallen

Secretaris-generaal Frances O'Grady van vakbondsunie TUC stelt dat de manier waarop het bedrijf de werknemers in het oog houdt, eigenlijk neerkomt op mensen lastigvallen. "Het lijkt gewoonweg een aanval op de waardigheid van de werknemer. Het is veilig aan te nemen dat iedereen het puntensysteem haat. Als je mensen ontmenselijkt, verliezen ze hun motivatie."

Amazon zegt zelf dat het gaat om een "fair en voorspelbaar systeem om de aanwezigheid van personeel bij te houden". De scanners zijn volgens het bedrijf gemeengoed in de sector. "We gebruiken geen gps om de locatie van mensen bij te houden. We monitoren niet hoe lang mensen op het toilet zitten en mensen kunnen persoonlijke oproepen doen als dat nodig is. Veiligheidsmaatregelen zoals camera's zijn normale procedures in grote logistieke centra met heel waardevolle producten."

Beeld REUTERS

Cultuur van angst

O'Grady stelt nog dat dergelijke arbeidsomstandigheden niet thuishoren in het moderne Groot-Brittannië. "Personeel zou behandeld moeten worden als menselijke wezens, niet als machines. Big Brother-achtig management creëert een cultuur van angst die mensen berooft van hun waardigheid. Alle arbeiders verdienen degelijke lonen, arbeidsomstandigheden en een stem op het werk - geen bewaking en de dreiging van disciplinaire maatregelen wanneer ze naar het toilet moeten."

"We bieden een veilige en positieve werkplek", reageert Amazon nog. "De veiligheid en het welzijn van onze vaste en tijdelijke medewerkers is onze topprioriteit. Een van de redenen dat we in staat zijn om zo veel mensen aan te trekken, is dat we geweldige jobs bieden en een positieve werkomgeving, met mogelijkheden om te groeien. Zoals veel bedrijven vragen we werknemers wel om extra uren te kloppen tijdens een korte periode voor Kerstmis, maar er is een duidelijke uitzonderingsprocedure voor mensen voor wie dat niet gaat. Bovendien is dit jaar al elke aanvraag van mensen om geen overuren te kloppen in Gourock, ingewilligd. We streven er altijd naar om mensen voldoende te informeren van veranderingen."

Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden