Zondag 20/10/2019

Klimaatverandering

Alleen 0,0 procent uitstoot kan ons redden

Beeld ANP

Om de ernstigste gevolgen van de klimaatverandering te beperken moet de netto-uitstoot van broeikas-gassen voor eind deze eeuw zijn teruggebracht naar nul. Dat stellen experts van het internationale klimaatpanel IPCC in de samenvatting van hun vijfde rapport.

Er kan geen twijfel meer over bestaan dat het klimaat wereldwijd opwarmt, vrijwel geheel door toedoen van de mens, en dat dat grote risico's met zich brengt voor de mensheid en de natuur.

"De wetenschap heeft gesproken. Deze boodschap bevat geen dubbelzinnigheden. De leiders moeten handelen. Zij kunnen geen tijd verliezen", zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in Kopenhagen, waar de afronding van het vijfde 'assessment report' (AR5) van het VN-panel werd gepresenteerd. Aan het rapport hebben 800 wetenschappers meegewerkt.

IPCC-rapport

Het IPCC-rapport is het vijfde in een reeks die begon in 1990. Het vierde rapport stamt uit 2007. Sindsdien zijn nieuwe deelonderzoeken over de oorzaken, de gevolgen en de oplossingen van de opwarming verricht, die nu zijn gebundeld in de gisteren gepresenteerde samenvatting. Het document zal dienen als wetenschappelijk uitgangspunt voor de onderhandelingen op de grote klimaattop in Parijs in december volgend jaar.

Volgens het AR5-rapport is het mogelijk om tegen beheersbare kosten (equivalent van 0,06 procent economische groei per jaar) de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celcius (vergeleken met de temperaturen rond 1880, vóór de moderne industrialisatie), het doel dat in 2009 werd vastgesteld op de klimaattop in Kopenhagen. De stijging staat nu op 0,8 graden Celcius.

Zonder ingrijpen zijn "ernstige, wijdverbreide en onomkeerbare gevolgen" eind deze eeuw zeer waarschijnlijk. Zoals het smelten van de Groenlandse ijskap. Het IPCC signaleert nu al meer hittegolven, extreme neerslag, verzuring van de oceanen en zeespiegelstijging. "De kosten van geen actie zullen gruwelijk veel hoger zijn dan die van actie", zei IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri gisteren.

Beleid

Het woord is nu aan de politici. Overheden moeten het rapport vertalen in nationaal en internationaal beleid.

Volgens een insider in Kopenhagen is het zeer onzeker of de klimaattop in Parijs eind 2015 tot een groot akkoord gaat leiden. "Je mag je echter niet blindstaren op landen en akkoorden. Andere actoren, zoals steden en bedrijven, zullen een steeds grotere rol gaan spelen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234