KortWetenschap
Alle nieuwtjes uit de wereld van de wetenschap
Flamingo’s ‘kleuren’ hun roze veren bij
Het roze vederdek van flamingo’s vergt uitgekiend onderhoud, zo toont nieuw onderzoek in Ecology and Evolution. Biologen stellen vast dat veren van overleden dieren die ze veertig dagen blootstelden aan de zon veel meer afbleken dan veren die ze in een donkere ruimte bewaarden. Op de veren die het minst verbleekten, vond men de hoogste concentratie van een serum dat de dieren in hun wangen aanmaken. De flamingo’s smeren hun veren daar mee in om het roze – en zo hun paringskansen – intact te houden.
Weer vruchtbaar dankzij ingevroren testikelweefsel
Het team van Ellen Goossens aan de VUB mag als eerste vruchtbaarheidsbehandelingen voor mannen uitvoeren waarbij testikelweefsel geïmplanteerd wordt. Dat kan mannen helpen die voor hun puberteit een kankerbehandeling kregen die hun vruchtbaarheid aantastte. Dierproeven toonden dat ingevroren weefsel later weer implanteren ervoor kan zorgen dat gespecialiseerde stamcellen alsnog gezonde spermacellen aanmaken.
Smeltend permafrost houdt nucleair risico in
De vroeger permanent bevroren grondlaag in Arctisch gebied – ‘permafrost’ – smelt door de opwarming van de aarde, waardoor veel CO2-vrijkomt die in de bevroren plantenresten zat. In Nature Climate Change wijzen wetenschappers erop dat ook nog onbekende en potentieel gevaarlijke microben, virussen, zware metalen en zelfs kernafval kunnen vrijkomen. De permafrost is in de Koude Oorlog immers gebruikt voor de opslag van nucleair afval.
Eerste exoplaneet gespot in ander melkwegstelsel
Astronomen hebben de eerste planeet in een ander melkwegstelsel ontdekt: M51-ULS-1B. Die beweegt rond een enorme ster en rond een dode ster in het Draaikolkstelsel, een spiraalvormig sterrenstelsel op 31 miljoen lichtjaar van de Melkweg. De vondst suggereert dat er veel extragalactische exoplaneten bestaan, schrijven de onderzoekers in Nature Astronomy. “We hebben dat altijd vermoed, maar dan echt iets vinden is prachtig en maakt nederig”, zegt astrofysicus Rosanne Di Stefano (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics).