Zaterdag 28/01/2023

Aantal overschrijdingen fijnstofnorm nog nooit zo laag

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Het voorbije jaar is in België de Europese dagnorm voor fijn stof (PM10) op vijf meetplaatsen overschreden, het laagste aantal sinds de start van de metingen in 1997. Dat deelt Frans Fierens, wetenschappelijk medewerker bij de Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu (Ircel), vandaag mee. Hij merkt wel op dat het jaargemiddelde, een betere trendindicator, ongeveer dezelfde waarden haalt als vorig jaar.

Volgens de Europese Unie mag een meetplaats jaarlijks maximaal 35 dagen de daggrens van 50 microgram per kubieke meter fijn stof overschrijden. In het Brusselse Haren is die grenswaarde het afgelopen jaar gedurende 58 dagen overschreden, in het West-Vlaamse Roeselare en het Luikse Engis gedurende 47 dagen, in het Oost-Vlaamse Evergem gedurende 41 dagen en in het Oost-Vlaamse Sint-Kruiswinkel tijdens 39 dagen.

Sinds de start van de metingen in 1997 is het aantal meetplaatsen gevoelig uitgebreid. Dat sindsdien op nog nooit zo'n laag aantal meetplaatsen een overschrijding van de norm is gemeten, "toont aan dat de inspanningen tegen fijn stof vruchten afwerpen", aldus Fierens. Hij merkt echter op dat nergens een overschrijding mag worden gemeten. Daarnaast was 2013 een "relatief normaal tot gunstig jaar" wat betreft de meteorologische omstandigheden.

Wat betreft stikstofdioxide (NO2), is het jaargemiddelde op zes meetplaatsen hoger dan de Europese norm (40 µg/m³). "Er zijn vooral overschrijdingen op plaatsen met veel verkeer, zoals de Brusselse Belliardstraat", aldus Fierens. Hij legt uit dat op geen enkele plaats waar een overschrijding is gemeten, een daling van de jaarwaarde is opgemerkt. Dit omdat het Belgische wagenpark meer dieselwagens telt en het feit dat moderne dieselwagens evenveel NOx-uitstoten als oudere dieselvoertuigen, aldus nog Fierens. Dat is niet het geval wat betreft fijn stof, door de invoering van de roetfilter.

Op 22 en 23 juli 2013 werd nog de alarmdrempel voor ozonconcentratie (240 µg/m³) overschreden, door het warme weer toen.

undefined

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234