Donderdag 22/08/2019

93 procent Belgen vindt zichzelf milieubewust

93 procent van de Belgen beschouwt zichzelf als milieubewust. Dat blijkt uit een opiniepeiling bij 1000 Belgen, uitgevoerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau TNS NIPO. Toch belegt de Belg nauwelijks in klimaat of milieu.

De deelnemers, uit België, Nederland en Duitsland, werden gepeild naar hun gedrag met betrekking tot klimaatverandering, milieu, duurzaamheid en groene investeringen.

Belgen boven
Uit de peiling blijkt dat Belgen zichzelf een hogere score geven als het op milieubewustzijn aankomt dan Nederlanders of Duitsers. Met 93 procent hebben de Belgen samen met de Duitsers (92 procent) een behoorlijke voorsprong op de Nederlanders (86 procent).

Afval sorteren
Met milieubewust bedoelen Belgen vooral dat ze hun afval sorteren, apparaten uitzetten in plaats van op stand-by en de verwarming lager zetten. Vooral inzake afvalsortering scoren de Belgen met 72 procent duidelijk beter dan de Duitsers (57 procent) en de Nederlanders (54 procent). Belgen vinden ook dat de actuele discussie over de milieuproblematiek hun gedrag ingrijpend veranderd heeft.

Groene beleggingsfondsen
Toch kent slechts 10 procent van de Belgische beleggers groene beleggingsfondsen. In Nederland is dat bijna een belegger op vier. Aan het onderzoek namen evenveel beleggers als niet-beleggers deel. Slechts 8 procent van de Belgische beleggers investeert effectief in groene beleggingsproducten, in Nederland is dat 17 procent.

Attitude
Uit het onderzoek blijkt voorts dat maar 20 procent van de Belgische beleggers die nog niet in het milieu investeren, positief is tegenover groene beleggingen. De overige denken dat het rendement te laag ligt of dat het thema van klimaatsverandering slechts een hype is.

Om meer beleggers over de streep te halen, zou een fiscaal voordeel kunnen helpen. Mocht er een belastingsvoordeel aan verbonden zijn, zou tot 75 procent van de Belgische beleggers bereid zijn te investeren in het klimaat. (belga/edp)

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden