Zondag 21/04/2019

SEXTING

8 procent van de jongeren doet aan sexting (én liefst onherkenbaar)

Beeld rv

8,1 procent van de Vlaamse 12- tot 18-jarigen zegt aan sexting te doen. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Apestaartjaren-onderzoek van Mediaraven, LINC en onderzoeksgroep MICT van de Universiteit Gent.

Er is een groot verschil tussen het sturen van seksueel getinte foto's en het ontvangen ervan. Terwijl slechts 8,1 procent aangeeft een pikante foto verstuurd te hebben de laatste twee maanden, zegt 25,6 procent van hen er een gekregen te hebben. Sexting is dus niet altijd tweerichtingsverkeer. Het wantrouwen is dan ook groot omdat jongens en meisjes andere normen hanteren. 24,7 procent van de jongens vindt dat je een naaktfoto die je ontvangt zonder toestemming mag tonen aan een vriend. Bij meisjes is maar 7 procent akkoord met de stelling.

Zelfs wanneer de foto's in een relatie gedeeld worden, is er weinig vertrouwen. Slechts 28,4 procent van de jongeren uit de steekproef vertrouwt erop dat hun lief niets met de doorgestuurde foto's zal doen.

Jongeren doen vooral aan sexting met hun partner, maar ook vrienden of vriendinnen ontvangen pikante kiekjes. Jongens sturen opvallend meer naakt naar mensen die ze niet kennen.

25% van de jongeren neemt elke week een screenshot op Snapchat. Beeld rv

Screenshots

Dat wantrouwen zorgt er ook voor dat 59,1 procent van de sexters zichzelf onherkenbaar maken. 40 procent vindt het niet erg om herkenbaar in beeld te komen. Snapchat is het populairste netwerk om seksueel getinte foto's te verspreiden omdat de foto's zichzelf na het bekijken 'vernietigen'. Dat geeft natuurlijk een vals gevoel van veiligheid, zodat foto's geen eigen leven gaan leiden. Maar in praktijk geeft een kwart van de ondervraagden aan wekelijks een screenshot te nemen via Snapchat.

Beeld rv

Sexting is niet cool

"Sexting op zich hoeft geen probleem te zijn", benadrukt Mariek Vanden Abeele (Universiteit Gent) in De Standaard. "Het idee erachter is ook helemaal niet nieuw. Adolescenten, van vroeger en nu, zijn volop bezig met seksuele exploratie." Maar uit het Apestaartjaren-onderzoek blijkt dat slechts 6,6% het normaal vindt dat jongeren sexten.

Waarom sturen jongeren nu pikante foto's naar elkaar via apps?
"Ik vind dat spannend", antwoordde Janne Joris gisteren aan tafel bij Van Gils & Gasten. "Dat geeft een extra dimensie aan een relatie." Janne sext enkel via Snapchat, maar is zich ook bewust van de gevaren en doet het daarom enkel met mensen die ze persoonlijk kent.

Druk om naaktfoto's te sturen

Volgens onze jongeren doen twee op tien meisjes het omdat ze onder druk worden gezet. Bij jongens is dat maar 13%, vermoeden ze. "Die druk komt dan van hun partner, of van iemand waarop ze verliefd zijn", vult Joris Van Ouytsel (UAntwerpen) aan. "Vaak sturen jongeren de foto's met een oprecht gevoel van liefde, met het idee dat ze voor het leven samen zullen blijven. Maar als er toch een einde komt aan de relatie, kan het goed fout lopen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.