Zondag 20/10/2019

7 tips om uw smartphonebatterij langer te laten meegaan

De batterij gaat absoluut niet zolang mee als beweerd wordt door de fabrikanten. Beeld REUTERS

De batterij van uw smartphone loopt leeg terwijl u ernaar staat te kijken, en dat ligt zowel aan de fabrikant als aan uzelf. Zij proppen hun producten vol met energievretende functies waarvan u er maar enkele nodig hebt, maar u laat die wel mooi allemaal opstaan. Zeven ideeën voor een zuiniger (en dus langduriger) batterijgebruik.

Wanneer u een nieuwe smartphone koopt, is de bel- en standbytijd hoogstwaarschijnlijk de belangrijkste specificatie waar u op let. Maar dat heeft weinig zin, want de standbytijd die de fabrikanten adverteren (Samsung zegt dat zijn Galaxy S4 een gemiddelde standbytijd van 370 uur heeft, Apple pocht met 250 uur voor zijn iPhone 5S - beide zijn ronduit belachelijk) is gebaseerd op optimaal gebruik. En wees hier maar zeker van: u gebruikt uw smartphone niet optimaal.

Dat komt vooral omdat er dingen op de achtergrond draaien waar u helemaal niets van weet. Er loopt software die constant energie vraagt van de centrale processor, of de 'voelsprieten' die in uw toestellen zitten (de ontvangers voor WiFi, mobiel internet en Bluetooth, de ingebouwde gps, de bewegings- en nabijheidssensoren) zijn constant op de loer , ook wanneer dat niet hoeft. Tijd dus om daar paal en perk aan te stellen.

1. Zet 'push'-berichten uit
Uw e-mails, instagrams en andere berichten kan u ook gewoon zelf eventjes ophalen. Smartphones zijn erop voorzien om u, via zogeheten 'push'-berichten, constant op de hoogte te houden wanneer iemand u heeft gecontacteerd, maar het nadeel daarvan is dat alle apps die u berichten sturen ook om de zoveel minuten het netwerk afspeuren naar iets nieuws. Stemoproepen en sms-jes hebben een veel onmiddellijker karakter, maar Facebook of e-mail kunnen gerust wachten tot u zelf een rustig moment hebt gekozen om ze te checken.

2. Stop met zoeken naar verbindingen
Zowel iPhones als Androidtoestellen beschikken over een optie om het constante zoeken naar WiFi-netwerken uit te zetten. Dat heeft namelijk weinig zin wanneer u gewoon over straat loopt. Door de 'Vraag om verbinding'-optie uit te schakelen (bij iPhones meteen onder Instellingen/WiFi, bij Androidtelefoons zit het wat dieper in de instellingen verborgen), komt u alleen op vertrouwde draadloze netwerken. En scannen naar nieuwe kan altijd nog gewoon handmatig. Hetzelfde geldt voor het nog nauwelijks gebruikte Bluetooth, dat niettemin een hoop energie verbruikt: uitzetten dat ding. Die sporadische gelegenheden waarbij u het gebruikt voor bijvoorbeeld het streamen van muziek, kan u het altijd nog eventjes terug aanzetten.

3. Maak uw scherm minder verlicht
Ook de verlichting van uw smartphonescherm zuipt energie van uw batterij. Gewoon de helderheid wat naar beneden trekken, heeft dus meteen een weldadige invloed. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid om de schermhelderheid te laten afhangen van uw omgeving, maar ook met die optie kan het zijn dat het scherm feller wordt belicht dan strikt nodig is.

4. Hou uw apps up-to-date
Wachten er tientallen apps op uw smartphone op een update, die maar één keer in de zoveel weken of maanden komt? Proficiat: u bent uw batterij aan het draineren dat het een aard heeft. Nieuwere versies van apps komen er namelijk niet alleen om meer functies toe te voegen: ze worden ook geregeld geherprogrammeerd om minder energie te verbruiken. Dat geldt ook voor het besturingssysteem. Alleen automatische updates zet u beter uit: updaten is bij voorkeur een taak voor 's avonds, wanneer het toestel in het stopcontact zit.

5. Ontzie de gps
De meeste van uw apps vragen u of ze uw locatievoorzieningen mogen gebruiken. In het merendeel van de gevallen moet het antwoord negatief zijn, want de meeste apps hebben de gps, weer zo'n sensor die een hoop elektriciteit schrokt, gewoon niet nodig. In uw instellingen kunt u uitschakelen welke apps er mogen weten waar u bent, en welke niet: voor Google Maps en Facebook, om eventueel ergens 'in te checken', houdt het steek, voor uw internetbrowser en games niet.

6. Laad slim op
Dit is een tip die niet meteen morgen al zijn vruchten afwerpt, maar op langere termijn wel voor een langer presterende batterij zorgt: laat hem niet te vaak volledig leeglopen. Dat kan namelijk de batterij schaden, en dus ook zijn maximumcapaciteit naar beneden trekken. Laat, om dezelfde reden, uw smartphone ook nooit te warm worden. Leg hem nooit gedurende lange tijd in de zon, of op een andere te warme plaats: oververhitte batterijen van het Lithium-Ion-type, dat in de smartphones van vandaag wordt gebruikt, verliezen op die manier eveneens ettelijke procenten van hun maximumcapaciteit.

7. Schakel apps op de achtergrond uit
Besturingssystemen iOS en Android leveren de mogelijkheid om te 'multitasken', en dus snel van de ene app naar de andere te springen. Het nadeel is dat al die geopende apps tijdens een multitaskingsessie ook open blijven staan, en dus energie zuipen terwijl u met andere dingen bezig bent en ze eigenlijk helemaal was vergeten. Uw dagelijks gebruikte apps kunt u natuurlijk gerust in die multitaskingrij laten zitten, maar hebt u echt pijlsnelle toegang nodig tot 'Angry Birds'? Uitzetten dus die handel: bij iOS veegt u openstaande apps weg door dubbel op de thuisknop te drukken, bij Android doet u hetzelfde via de knop 'recent gebruikte apps'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234