Zondag 17/10/2021

Risicofactoren

32 maatregelen om kanker te voorkomen

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Meer dan vier op de tien kankers zouden kunnen worden vermeden als mensen gezonder leefden, zo becijferde Cancer Research UK. De Morgen zet de belangrijkste risicofactoren voor u op een rij.

Roken

Elke sigaret schaadt

Belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker

Als niemand meer zou roken, zouden we een op de drie kankers kunnen vermijden

90 procent van alle longkankers komt door roken

Alcohol

Aanbevolen: geen tot maximaal één consumptie per dag

In ontwikkelde landen ligt alcohol aan de basis van zo'n 3 (bij vrouwen) tot 10 procent (bij mannen) van het aantal sterfgevallen door kanker.

Veroorzaakt vooral kankers van mond, keel, strottenhoofd en slokdarm

Infecties

Virussen spelen een rol bij de ontwikkeling van bepaalde gezwellen

bv. baarmoederhalskanker (humane papillomavirus HPV) en primaire leverkanker (hepatitis B)

Vaccins kunnen kankers helpen voorkomen

Bepaalde beroepen

Beroepskankers zijn verantwoordelijk voor 4 procent van alle kwaadaardige gezwellen

Ongeveer 1.850 gevallen per jaar

Van deze gevallen heeft 70 procent te maken met blootstelling aan asbest (veroorzaakt longkanker)

Rood vlees

Aanbevolen: niet meer dan 500 gram rood vlees per week

Overmatige consumptie kan voor dikkedarmkanker zorgen

Ook verband tussen rood vlees en kankers van slokdarm, long, pancreas en baarmoederslijmvlies

Te weinig beweging

Aanbevolen: 30 minuten beweging per dag voor volwassenen, 60 minuten per dag voor kinderen

Sporten zou het risico verminderen op dikkedarmkanker, borstkanker en kanker van het baarmoederslijmvlies

Obesitas

Aanbevolen: BMI tussen 18 en 25

Er is een verband tussen overgewicht en dikkedarmkanker

Verhoogd risico op borstkanker na menopauze, slokdarmkanker en kankers van alvleesklier, baarmoederslijmvlies en nieren

Omgevingsfactoren

Fijn en ultrafijn stof zorgen elk jaar voor 13.000 overlijdens in België

Bepaalde chemische stoffen kunnen kanker veroorzaken

Dieselmotorenemissies: verhoogd risico op longkanker

Zout

Aanbevolen: 1,5 tot 2 gram zout per dag

Te veel zout en zoutrijke voedingsmiddelen verhoogt risico op maagkanker

Voedingssupplementen

Enkel aan te raden na medisch advies

Risico op kankers wordt groter als je grote hoeveelheden (multi)vitamine- en/of antioxidantsupplementen inneemt

Straling

Ioniserende straling (door radioactieve stoffen) kan erfelijk materiaal in lichaamscellen beschadigen en kanker veroorzaken

Kerncentrales, radiologische onderzoeken of radiotherapie (kankerbehandeling) maken allemaal gebruik van ioniserende straling

Zon

Aanbevolen: uit de zon blijven of zonnecrème gebruiken met een hoge factor

Overdreven blootstelling kan huidkanker veroorzaken

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234