Vrijdag 09/06/2023

3 redenen waarom honden de nieuwe katten zijn

De nieuwste hippe internettaal heet 'doge'. Het is een combinatie van infantiel Engels, vaak aangevuld met de prefixen 'much', 'very' en 'so'. Beeld kos
De nieuwste hippe internettaal heet 'doge'. Het is een combinatie van infantiel Engels, vaak aangevuld met de prefixen 'much', 'very' en 'so'.Beeld kos

Er is een nieuwe trend in internetland: niet alleen katten dicteren de meest aangeklikte pagina's op het wereldwijde web, ook honden eisen hun plaats op. Drie redenen waarom uw trouwe viervoeter het web bestormt.

Redactie

1. Doge
Eind vorig jaar veroverde de 'doge'-meme razendsnel het internet. Duizenden foto's met een Shiba-hond en een multicolore infantiele monoloog in het lettertype Comic Sans overheersten het web. De tekst op de plaatjes is gebroken Engels, vaak met de substantieven vooraf gegaan door 'such', 'very' of 'so'. Gebruikers van het taaltje hebben ook een voorliefde voor de uitroep 'wow' en gooien hem zo veel mogelijk in conversaties.

Volgens Adrian Chen, schrijver bij de Amerikaanse blogsite Gawker, is doge een schoolvoorbeeld van een goede meme: het is nonsensicaal en niemand kan verklaren waarom het populair wordt, maar de resultaten zijn hilarisch en verslavend.

Google staaft de trend met cijfers: afgelopen december was een piekmoment voor het aantal zoekopdrachten naar het term 'doge'.

Much strong. Such Leader. Very Politics. Wow. So Snowden. Beeld kos
Much strong. Such Leader. Very Politics. Wow. So Snowden.Beeld kos

Een eigen internettaaltje hebben is lang niet nieuw. Katten hebben er al veel langer één: lolspeak. Het is - net zoals doge - een vorm van gebroken Engels met foute werkwoordvervoegingen en fonetisch geschreven woorden. De populariteitspiek van de zogenaamde 'lolcats' ligt al even achter ons, in 2008. Sindsdien is de meme steeds minder populair.

Een voorbeeld van lolspeak. Beeld kos
Een voorbeeld van lolspeak.Beeld kos

2. Dogecoin
De Dogecoin bestaat nog maar sinds december 2013, maar vorige week ging de Dogecoin al over het aantal transacties van de digitale munteenheid Bitcoin heen. Op één dag waren er ruim 100.000 Dogecoin-transacties tegenover 'slechts' 60.000 Bitcoin-transacties.

Net zoals bij Bitcoin zijn er maar een beperkt aantal Dogecoins beschikbaar. In het geval van Dogecoin zijn dat er honderd miljard, waarvan er op dit moment 36 procent is gemined (zeg maar: online gedolven). De totale waarde van alle Dogecoins is inmiddels zo'n 7,9 miljoen euro. Bitcoin verslaat met 7,5 miljard euro de Dogecoin nog wel gemakkelijk in totale waarde, maar in een paar weken tijd heeft de eerste digitale munteenheid gebaseerd op een internetmeme de wereld verbaasd.

Dogecoin is niet de enige nieuwe digitale munteenheid - SexCoin en BBQCoin bestaan ook, om er enkele te noemen - maar het is wel de populairste. De meeste virtuele munteenheden sterven een snelle en onopgemerkte dood, maar dat lijkt niet het lot van Dogecoin. De gemeenschap zorgde er bijvoorbeeld voor, samen met de crowdfundsite Crowdtilt, dat de Jamaicaanse tweemansbob naar de Winterspelen in Sochi kan door 30.000 dollar aan Dogecoins te doneren.

3. Hondencelebrities
Bekende honden hebben voorlopig nog niet de sterrenstatus waar beroemde katten van kunnen genieten. De bekendste poes is Grumpy Cat, die 3,2 miljoen Facebooklikes achter haar naam heeft staan, een Lifetime Achievement Award kreeg van kattenvoermerk Friskies en al een fotoshoot deed voor Time Magazine.

Toch verschijnen er ook bekende honden aan de horizon, zoals Maddie. Ze reist met haar baasje de VS rond en heeft ruim 416.000 volgers op Instagram.

Grumpy Cat. Beeld kos
Grumpy Cat.Beeld kos

Momo de bordercollie verzamelde bijna 130.000 volgers op Instagram.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234