Dieren
200 neushoorns minder gestroopt in Zuid-Afrika, dankzij coronamaatregelen
Stropers hebben een derde minder neushoorns gedood voor hun hoorn in Zuid-Afrika. Dat is vooral te danken aan de beperkingen op verplaatsingen vanwege Covid-19, heeft de regering maandag bekendgemaakt.
Vorig jaar werden minder dan 400 neushoorns, in totaal 394 dieren, gestroopt. Dat is nog steeds veel, maar wel een pak minder dan in 2019. Toen werden bijna 600, concreet 594, neushoorns gedood, meldt de Zuid-Afrikaanse minister van Milieu Barbara Creecy in een persbericht. Ook andere dieren, waaronder olifanten, die gedood worden voor ivoor, zijn opvallend minder gestroopt, voegde ze toe.
Krugerpark
In het bekende nationaal park Kruger alleen al, zijn alle dieren bijna 22 procent minder gestroopt. In 2020 werden 16 olifanten gedood, ten opzichte van 31 in 2019.
“Hoewel de uitzonderlijke omstandigheden vanwege het coronavirus deels hebben bijgedragen tot de daling neushoornstroperij in 2020, hebben ook de parkwachters en het veiligheidspersoneel die op post bleven en de bijkomende maatregelen om stropen en gerelateerde overtredingen effectief aan te pakken, een belangrijke rol gespeeld”, aldus Creecy.
‘Bemoedigend’
Het Internationale Fonds voor Dierenwelzijn (IFAW) noemt de daling “bemoedigend”, maar waarschuwt dat neushoornstroperij een groot probleem blijft in Zuid-Afrika, zeker in het nationaal Krugerpark.
De internationale handel in hoorns van de neushoorn en ivoor is verboden maar de illegale smokkel gaat voort, vooral door de vraag in Azië. In China en Vietnam kan een kilogram hoorn tot 30.000 dollar (25.000 euro) kosten. Een hoorn weegt tussen de drie en zeven kilogram.
South Africa saw a marked decline in #RhinoPoaching during 2020, with the killing of #rhino declining by 33%. #wildlifeconservation
— Environmentza (@environmentza) 1 februari 2021
Read more here👉👉https://t.co/WbKfeC5Ajo pic.twitter.com/HdSw60iYwC