Woensdag 26/06/2019

Update

140 militairen gaan nucleaire sites bewaken

De kerncentrale van Doel. Beeld anp

Het kernkabinet heeft beslist om 140 militairen in te schakelen voor de bewaking van de nucleaire sites in ons land. Die opdracht is normaliter weggelegd voor het bewakingskorps binnen de federale politie dat in de steigers staat. Omdat het nog even zal duren vooraleer dat korps volledig operationeel zal zijn, nemen voorlopig soldaten die taak op zich.

De regering besliste eerder al extra bewaking in te zetten aan de nucleaire sites in ons land. Het gaat om de kerncentrales in Doel en Tihange, maar ook installaties in Mol, Dessel en Fleurus. Daarvoor zouden 140 manschappen nodig zijn. Bedoeling is daarvoor te putten uit de nieuwe Directie Bewaking en Bescherming. De oprichting daarvan maakte deel uit van het kerstakkoord van de regering over onder meer de kerntaken van de politie bereikte.

Bespioneerd
Na de ontdekking van de video-opname bij een terreurverdachte waaruit bleek dat een topman uit de nucleaire sector werd bespioneerd, liet minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon horen dat er geen indicatie was van een specifieke dreiging tegen nucleaire installaties in België. Sinds de aanslagen in Parijs, en los van de ontdekking van de opname, werden bijzondere maatregelen voor de bewaking van de nucleaire sites voorbereid.

Electrabel betaalt
Toen al kondigde Jambon extra capaciteit voor de bewaking van de nucleaire sites aan. De kogel is sinds vrijdag door de kerk. Zo snel mogelijk worden 140 militairen ingezet, in afwachting van de oprichting van de nieuwe bewakingsdirectie. De kost voor hun inzet wordt gedragen door Electrabel.

Dreigingsniveau 3
De ministerraad besliste eerder vandaag al de inzet van militairen op straat nog met een maand te verlengen. Het algemene dreigingsniveau in ons land blijft behouden op 3, op een schaal van 4 niveaus. Normaal gezien zou het aantal militairen dat wordt ingeschakeld voor "statische bewaking" dalen van 700 naar 600 soldaten. Door hun inzet aan de nucleaire sites komt de teller echter opnieuw uit op 740 manschappen.

Beeld Belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden