Zaterdag 26/11/2022

116 van 's werelds zeldzaamste schildpadden teruggezet in de olie

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De olievlek door de ramp met het olieplatform Deepwater Horizon blijft groeien en uitdeinen. In Padre Island National Seashore in Texas, vlak aan de Mexicaanse grens is gisteren flink wat olie aangespoeld. Het is ook de plaats waar elders in de Golf geredde Kemp's Ridleys zeeschildpadden, de zeldzaamste ter wereld, weer uitgezet worden. En zo werden er de jongste dagen 116 van die schildpadden gewoon in de olie gezet.

In het ochtenrapport van vrijdag van de National Park Service staat te lezen dat er op South Beach ondermeer een vat met het logo van BP is aangespoeld waarin nog verschillende liters olie zaten alsook honderden teerballen op verschillende plaatsen in het park. Eén van de slierten teer is meer dan 10 kilometer lang.

Donna Shaver, die aan het hoofd staat van het zeeschildpadden-programma, bevestigt de vervuiling. Ze zegt dat de Amerikaanse kustwacht stalen heeft genomen. "Woensdag, toen we de schildpadden hebben uitgezet, was er nog geen spoor van", aldus Shaver. Normaal zou volgende week opnieuw een aantal schildpadden worden uitgezet.

Het park werd vorige zomer ook al getroffen door een olieramp, toen het de olie over zich kreeg van een lekke pijp van Shell, waaruit 220.000 liter ontsnapte. De kustwacht moet nu bepalen of de vervuiling en de brokstukken afkomstig zijn van de Deepwater Horizon.

BP heeft de computer
Ondertussen blijkt dat de meeste data die verzameld wordt over ondermeer waar de olie aanspoelt, wat de schade daardoor is, hoeveel dode dieren er gevonden worden door Amerikaanse overheids instellingen zoals de kustwacht en The US Fish and Wildlife Service, rechtstreeks op een server van BP belanden. Het National Incident Management System (NIMS) is blijkbaar zo opgezet. De informatie zit achter een firewall van BP en is eenmaal ze daar naartoe wordt gezonden legaal gezien ook de eigendom van BP. Het betekent concreet dat BP de volledige controle heeft over zowat alle informatie die verzameld wordt over de ernst van de ramp.

Geld lenen
BP wil overigens bij zeven verschillende banken 7 miljard dollar (5,7 miljard euro) gaan lenen om het door Obama opgelegde schadevergoedingsfonds te finacieren. Dat heeft een bankier in Londen gezegd tegen persbureau Reuters. BP moet de komende jaren ongeveer 20 miljard dollar inzamelen voor een fonds dat wordt ingesteld in verband met de olieramp in de Golf van Mexico. BP zou ook nog voor een bedrag tussen 5 en 10 miljard dollar aan nieuwe bedrijfsobligaties willen uitgeven. BP zou gesprekken voeren met vijf zakenbanken hierover, waaronder Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Naar een bleed-out?
Twee nieuwe bronnen, beide betrokken bij de reddingsoperatie, bevestigen ondertussen het verhaal dat er problemen zijn met de bron onder de zeebodem. Een BP-werknemer die anoniem wenst te blijven zegt dat BP heeft ontdekt dat veel van de boorvloeistof die bij de top kill-operatie in de lekkende bron werd gespoten terecht is gekomen in de bodem is terechtgekomen. "We hebben ontdekt dat er ook lekken zijn onder de zeebodem." ("We discovered things that were broken in the sub-surface," said a BP official who spoke on the condition of anonymity. Mud was making it out to the side, into the formation.")

Minister Chu
Energieminister Steven Chu zou persoonlijk tijdens de top kill-operatie tussengekomen zijn meldt dan weer een andere bron. "Chu heeft BP op een gegeven moment gezegd dat ze onmiddellijk moesten stoppen met de top kill want er zouden dingen gebeuren die de situatie alleen meer gingen verergeren." ("Chu urged BP to stop adding pressure to the well through the top-kill maneuver because things could happen that would make the situation worse.")

Senator Bill Nelson uit Florida zegt ondertussen dat ook hij informatie heeft dat er onder de zeebodem ook lekken zijn. Het zou er allemaal op wijzen dat erosie de oliebron onstabiel aan het maken is. In een worst case scenario zou dat betekenen dat BP te maken krijgt met een 'fully wide open well bore directly to the oil deposit', een oliebron zal ongehinderd leeglopen, en daar is niks aan te doen, zeker niet op die diepte. Experts schatten dat er dan op z'n minst 150.000 vaten (24 miljoen liter) per dag zal weglopen, waarschijnlijk meer.

"Da's de oliesector he, all oilmen lie about everything"
Een collega uit Texas die gespecialiseerd is in berichtgeving over de oliesector zegt dat niemand eigenlijk weet hoe groot de bron is. "Liegen en informatie achterhouden is inherent aan de sector", zegt hij. "Da's een beetje normaal, de concurrentie is groot, er wordt enorm veel geld aan research uitgegeven om bronnen te vinden, en je wil niet dat de concurrentie met je harde werk gaat lopen. Heimelijk doen en de oliesector, dat gaat hand in hand hoor, da's niks nieuws."

"De beste schatting is dat er 2 tot 2,5 miljard vaten in de bron onder de Deepwater Horizon zitten, een goeie 400 miljard liter. De bron is er eigenlijk niet één maar vier, die samen dat olieveld vormen."

"In alle eerlijkheid: veel van de geologen en oliemensen die ik in het begin van de ramp belde voor informatie zeiden toen al dat er niet veel aan te doen zou zijn, dat het een bleed-out zou worden. Maar onthou: All oilmen lie about everything. The stories one hears about the extent to which they will protect themselves are all understatements." (mvl)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234