Woensdag 23/10/2019

Games

10 games die wij alleen maar kunnen aanraden om deze vakantie te spelen

Beeld thinkstock

Ah, de zomer. Barbecues en cocktails à volonté. Of het ideale moment om de rolluiken toe te houden, faken dat je op de Caraïben zit en ongegeneerd te bingegamen? Hier zijn tien tips.

1. God of War 

Waarover gaat het? De nieuwste aflevering van de God of War-reeks vindt plaats in een nieuw godenrijk: het Noorse. In plaats van het verhaal gewoon verder te zetten met een paar nieuwe plotmachinaties, zetten de makers deze keer hun camera op hetzelfde hoofdpersonage in de derde akte van zijn leven: Kratos is opnieuw vader en weduwnaar geworden. Het feit dat hij ook zijn jonge zoon Atreus bij zich heeft, verandert alles: zowel de zoon als de vader maken een waarachtige mentale reis.

Waarom spelen? Samen met vader Kratos en zoon Atreus is meteen ook het genre van de blockbustergame volwassen geworden met het majestueuze God of War. Een game waar andere grote gamestudio's zich aan zullen moeten spiegelen om nog een stapje verder vooruit te geraken.

Uit voor PlayStation 4.

2. Florence

Waarover gaat het? Florence, een nieuwe worp van de maker van puzzel-evergreen Monument Valley, vertelt een doordeweeks verhaal over een liefde tussen twee jonge twintigers die relatief snel haar uiterste houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Op het eerste gezicht krijgt u een soort interactief stripverhaal gepresenteerd. Maar de interacties die dat verhaal van u vraagt zijn veel betekenisvoller dan gewoon maar tussen plaatjes swipen.

Waarom spelen? We kregen meermaals een onwillekeurige glimlach op de snuit van de fijne interactieve trouvailles in dit kleine, lyrische spelletje, en u krijgt die gegarandeerd ook wanneer u het naar uw smartphone trekt. Spelen dit ding!

Uit op iOS en Android. 

3. Death Road to Canada

Waarover gaat het? In deze zombie-overlevingsgame in knapperige pixelgraphics is uw enigste kans om te overleven de oversteek naar het niet-geïnfecteerde Canada. U gaat met twee zelfgekozen personages op de baan, maar gaandeweg pikt u nieuwe medereizigers op. Wanneer uw leidende personage het loodje legt, neemt iemand anders het over.

Waarom spelen? Iedere keer dat u een nieuw spel begint in Death Road to Canada is de hele samenstelling anders. En u zùlt vaak doodgaan. Maar de kracht van de game is dat de hele cartooneske vormgeving, en de humor waarop het hele ding drijft, u iedere keer weer nieuwe ijver leveren om te herbeginnen.

Uit voor PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch. Bestaat ook voor pc en iOS. 

4. The Swords of Ditto

Waarover gaat het? In deze uitstekende hommage aan Nintendo's eerste Legend of Zelda-game, zijn uw spelerpersonages de legendarische Swords of Ditto, uitverkoren krijgers die als enigen in staat zijn om de eeuwendurende macht van de vuige heks Mormo te breken. In de gevechten zult u vaak sterven, maar bij elk overlijden stapt u honderd jaar later in de schoenen van een nieuwe protagonist die (gelukkig) alle opgedane krachten van zijn voorouder heeft mogen behouden.

Waarom spelen? The Swords of Ditto mikt misschien op een paar wel héél specifieke nostalgische klieren in uw lijf, maar weet ze wel enorm doeltreffend te vinden. En zijn kinderlijke voorkomen neemt niet weg dat u zich voluit in een epische strijd mag werpen. Een ronduit aandoenlijk spelletje, dit.

Uit voor PlayStation 4, pc en Mac. 

5. Superhot VR 

Waarover gaat het? Het concept is even eenvoudig als ingenieus: de wereld waarin u terechtkomt beweegt alleen maar wanneer u beweegt. En dat verleent aan deze first person shooter, in een heel rudimentaire stijl met alleen rood, zwart, geel en wit, de kwaliteit van een puzzelspel: het maakt helemaal niet uit hoe snel u de telegeniek aan gruzelementen vliegende aanvallers neerschiet, maar hoe bedachtzaam. 

Waarom spelen? Deze game geeft u als speler een bijzonder krachtig gevoel, want ineens beschikt u over de bovenmenselijke reflexen van een actieheld uit Hongkongse actiefilms (of, iets dichter bij huis, Neo uit The Matrix).

Uit voor PlayStation 4 (met PlayStation VR). Ook versies voor pc (met Oculus Rift of HTC Vive).

6. Where the Water Tastes Like Wine

Waarover gaat het? Deze game gaat – wellicht voor het eerst in het medium – òver verhalen. Een skelet met een knapzak aan een stok dwaalt door de Verenigde Staten onder het geloei van Bluegrass-muziek. Hij komt er een paar vreemde figuren tegen waaraan u heel summier vertelde verhalen 'uitspeelt' in de vorm van tarotkaarten.

Waarom spelen? De sfeer die de game oproept is die van het verweerde Amerika van de jaren 30 van de vorige eeuw: een van vagebonden, avonturiers en landlopers, die teerde op daglonen, goedkope whisky en sterke verhalen. Where the Water Tastes Like Wine ziet er tegelijkertijd goedkoop én authentiek uit, alsof uw grootouders of overgrootouders hem ergens in het geschetste tijdperk op een kermis hebben gewonnen. Een te koesteren unicum.

Uit voor pc en Mac. 

7. Far Cry 5 

Waarover gaat het? Centrale slechterik is de leider van een sekte in het binnenland van de staat Montana. Deze heeft zijn eigen vrijstaat in het midden van de VS gesticht omdat hij het gevoel had dat de wereld zoals we hem kennen op ieder moment het hoekje om kan gaan.

Waarom spelen? Als u entertainment zoekt, zit u bijzonder goed bij Far Cry 5. De gewelddadige confrontaties hebben de panache (en ook de bloeddorstigheid) van een action flick, en het verhaal grijpt u op een paar onverwachte momenten stevig bij het nekvel.

Uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

8. Moss 

Waarover gaat het? Een platform- en avonturengame waarin u zowel Quill, het aandoenlijke knaagdier waarrond het verhaal van de game draait, als de illustere 'lezer' van deze als een speelbaar sprookje gepresenteerde vertelling bestuurt. De ‘lezer’ volgt de gebeurtenissen vanuit eerstepersoonsstandpunt en verleent af en toe wat assistentie in de omgevingspuzzels door middel van een welgeplaatste zwaai met de bewegingscontroller.

Waarom spelen? Moss haalt, voor het eerst in dit medium, het perspectief van de speler en het hoofdpersonage uit elkaar. De meerwaarde voor een platform als PlayStation VR is dus al snel duidelijk. En dat is nog vòòrdat u compleet betoverd wordt door de innemende, kleurrijke fabelwereld en de lieflijke vindingrijkheid van de puzzels. Toppertje!

Uit voor PlayStation VR.

9. Crossing Souls

Waarover gaat het? Deze adventuregame wasemt eightiesnostalgie uit iedere pixel die hij op het scherm zet. Zelfs het verhaal begint zoals een eightiesfilm: een groep van vijf jongeren vindt een lijk in de bossen rond het Californische stadje waarin ze anno 1986 opgroeien. Een Egyptisch artefact dat ze op het lichaam vinden, brengt hen in het middelpunt van affaires van bovennatuurlijke aard.

Waarom spelen? Exploratie, omgevingspuzzels en (lichte) knokgameplay vormen de basis van Crossing Souls qua spelvorm, maar uw belangrijkste vaardigheid om het einde van de vertelling te bereiken wordt het doelgericht switchen tussen de verschillende personages. Ook kan er op ieder moment een duik worden genomen naar de wereld van de doden, waardoor u onder meer overleden hippies, sjamanen en dinosaurussen tegen het lijf loopt.

Uit op PlayStation 4 en pc. 

10. Fe

Waarover gaat het? Er schuilt een unieke, lyrische, ontwapenende kwaliteit in alles wat u doet en tegenkomt in de sprookjesachtige omgevingen van Fe: van andere wezens die uw onbestemde wezentje charmeert met zijn gezang tot entiteiten uit de rijke flora die u tegenkomt, en die u op de klassieke manier – want in het diepst van zijn hart is Fe een vrij basale 3D-platformgame – vooruit of hogerop helpen in de levels.

Waarom spelen? Eerder dan een boodschap draagt Fe een gevoel uit: u loopt verloren, in dit decor, in deze vertelling, potentieel zelfs in het leven. Maar probeer tijdens uw queeste ook een beetje te genieten van al het moois rondom u.

Uit voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234