Olympische Winterspelen

Zuid-Korea draait op voor kosten van Noord-Koreaanse olympische delegatie

- Redactie - Bron: Belga, USA Today
2 Noord- en Zuid-Korea kwamen tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen onder één vlag het stadion binnen. © AP

Zuid-Korea neemt de kosten van honderden leden van de Noord-Koreaanse delegatie op de Olympische Winterspelen voor zijn rekening. De regering heeft daarvoor vandaag een budget van 2,86 miljard won (2,13 miljoen euro) goedgekeurd. 

2 De Noord-Koreaanse cheerleaders tijdens de ijshockeywedstrijd tussen Japan en Korea. © REUTERS

Dat bedrag zal gebruikt worden om de transportkosten, hotels en maaltijden te betalen van onder andere 229 cheerleaders, 140 artiesten en het team taekwondoka. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie voor Hereniging bekendgemaakt.  

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zal de rekening van de 22 overige Noord-Koreaanse atleten oppikken, aldus nog het ministerie.

De Noord-Koreaanse delegatie werd ook vergezeld door de zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong. In de marge van de Winterspelen had zij afgelopen weekend een ontmoeting met Zuid-Koreaans president Moon Jae-in. Haar kosten, en die van andere hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionarissen, zullen betaald worden "met andere fondsen", luidt het. Waar dat geld dan vandaan komt, is niet gespecifieerd.

Lees ook: Noord-Koreaanse cheerleaders blijven juichen terwijl gezamenlijk Koreaans ijshockeyteam wordt verpletterd

nieuws

cult

zine