AnalyseChines voetbalfinanciën
Zelfs bij Shanghai SIPG is de sky niet meer de limit. Alleen voor coaches mag geldzak nog eens open
‘Ze hebben 300 miljoen euro geboden, de speler kan er meer dan 100 miljoen per jaar verdienen.’ Ooit, toen het geld niet op kon, groeiden de bomen tot in de hemel bij Shanghai SIPG. Vandaag druppelt de geldkraan er nog. Zie de lucratieve deal die Ivan Leko sloot.
In een interview met Sky Italia, exact vier jaar geleden, deed Jorge Mendes, een van ’s werelds invloedrijkste voetbalmakelaars, de Europese voetbalwereld even op zijn grondvesten daveren: “Een club uit China heeft 300 miljoen euro geboden bij Real Madrid, meer dan 100 miljoen per jaar voor de speler.” Mendes sprak op dat moment over zijn grootste cliënt, Cristiano Ronaldo, een van de sterspelers waarmee het Chinese voetbal zichzelf op de kaart wilde zetten.
CR7 bedankte vriendelijk voor het aanbod. De club wilde Mendes toen niet bij naam noemen, maar enkele maanden later maakte Ronaldo tijdens een promotour in China wel tijd voor een verschijning voor de aftrap van de Super League-match Shanghai SIPG - Guangzhou. Eén plus één is twee? Met oud-international Ricardo Carvalho, uit de stal van Mendes, en coach André Villas-Boas (jaarsalaris van 12 miljoen) tekenden in die periode wel twee andere Portugezen bij de Chinese topclub. Een topmakelaar had er zijn voet tussen de deur. Volg de centen.
Dure Hulk
Nergens viel in die periode zoveel te verdienen aan transfers als in China. Met hun financiële slagkracht trokken clubs uit de Super League de Europese transfermarkt nog schever. Makelaars rekenden zich rijk. De Braziliaanse international Hulk verruilde in de zomer van 2016 Zenit voor Shanghai SIPG voor een exact bedrag van 55.789.743,69 euro. Plus een jaarloon van 15 miljoen euro netto, te betalen op een rekening bij de Kantonalbank in Sankt Gallen, Zwitserland.
Een half jaar later liet Shanghai SIPG zich nog eens gaan. Het was midden december 2016 toen Chelsea plots aankondigde dat Oscar voor 60 miljoen euro was verkocht aan de club uit Shanghai. De Braziliaanse international knipperde met de ogen toen hij de cijfertjes in zijn vierjarig contract zag: een salaris van 18 miljoen euro netto per jaar. Een voorschot van 7 miljoen euro netto in de maand januari, een miljoen in de maanden die volgden. De deal van zijn leven én van dat van bemiddelaar Kia Joorabchian, die andere supermakelaar die de weg naar China had gevonden. Ze maakten elkaar rijk.
Aan banden gelegd
Vandaag is de sky niet langer the limit in China. Er loopt weliswaar nog altijd een Portugese lijn naar Shanghai SIPG, de derde meest waardevolle club in het land, maar het spendeergedrag is er – op verzoek van de overheid – geleidelijk aan banden gelegd. Eerst de transfersommen met een luxetaks, vervolgens de lonen. Sinds kort is er een salarisplafond vastgelegd van 3 miljoen euro bruto voor nieuwe buitenlandse spelers die worden aangetrokken. Protectionisme om het doorgroeien van eigen talent niet te barreren.
Clubs mogen in totaal niet meer dan 75 miljoen euro besteden aan salarissen, met een limiet van 10 miljoen voor alle buitenlanders op de loonlijst. Tekengelden en portretrechten, vergoedingen voor het gebruik van de naam en afbeeldingen van sterspelers, horen daar níét bij, maar ook die zal de voetbalbond CFA streng moeten goedkeuren. Met Hulk en Graziano Pellè zwaaiden ondertussen twee duurbetaalde vedetten de Chinese Super League uit. Er zullen nog buitenlandse spelers volgen.
Toch druppelt de geldkraan nog bij Shanghai. Tenminste voor trainers – het Chinese talent moet worden opgeleid, niet? Het is een van de voornaamste redenen waarom Ivan Leko zijn gezin, met tienerdochters Nora en Dora, in België achterlaat. Even snel langs de kassa passeren om daarna weer de draad in Europa op te pikken. Volgens onze informatie kan hij bij Shanghai SIPG, alle premies inbegrepen, tot acht keer meer verdienen dan bij Antwerp FC. Zo’n 5 miljoen euro netto in twee jaar. Slechts de helft van het salaris dat voorganger Vitor Pereira opstreek, maar netto meer dan de bestbetaalde trainer bruto verdient in de Jupiler Pro League. Een voorstel dat hij niet kon afslaan.
Oscar, die vorig jaar bijtekende tot 2023, en het Oostenrijkse woelwater Marko Arnautovic (ex-Twente, ex-Inter, ex-West Ham) zijn de bekendste namen in zijn kern. Het bestuur verwacht dat zijn team meedoet voor de prijzen. Van het trio Sven Goran Eriksson-Villas-Boas-Pereira slaagde alleen die laatste daarin, in 2018. Op een transfer met de magnitude van Hulk hoeft Leko sowieso niet te hopen. Het is niet meer wat het geweest is in de Super League.