AchtergrondTour de France
Wout van Aert wint elfde rit in Tour: ‘Mijn beste overwinning ooit’
Wout van Aert is terug van een heel klein beetje weggeweest. Maar het kon, nadat hij zich dinsdag opnieuw met de sprint bemoeide en tweede werd, niet lang meer duren voor hij weer een rit in de Tour de France zou winnen. Zijn vierde al. Dat de Mont Ventoux daarvoor het decor zou vormen, dat had hij zelf niet durven hopen.
Hij was net gaan zitten voor het eerste live interview en hij wist eigenlijk goed niet wat te zeggen. “Ik heb geen woorden. Ik weet dat dat stom klinkt.”
Van Aert moest tegen de tranen vechten. Het was allemaal erg emotioneel, na een moeizame voorbereiding in de weken die de start van de Tour voorafgingen. Hij had het echt niet verwacht, zei Wout van Aert, dat hij de Ventoux-rit in de Tour de France zou winnen.
En toch. Dinsdag in de sprint tegen Mark Cavendish scheelde het maar een haar of hij won. Ineens stond Van Aert waar hij wilde staan. “Ik voelde me super. Woensdag heb ik de ploegleiding gevraagd of ik de man mocht zijn die zou meegaan in de vroege vlucht. Ik weet dat ik niet de beste klimmer ben. Maar als ik mijn dag kies, maak ik een kans.”
Knokken
Het was knokken, als vanouds, vooraleer de vlucht van de dag vorm kreeg. Van Aert probeerde het verschillende keren. Alleen. Met de hulp van Van Avermaet, met wie hij straks naar de Spelen trekt. En uiteindelijk waren ze toch met zestien weg.
“Ik had veel vertrouwen toen ik in die kopgroep zat”, vertelt Van Aert. “Zelfs al reden ze daar met drie renners van Trek, onder wie ook Mollema. Zelfs al zaten Julian Alaphilippe en Daniel Martin erbij. Ik was erg gemotiveerd om te proberen vandaag (woensdag, red.). Ik ben de Mont Ventoux de eerste keer naar boven gereden toen ik tien jaar oud was. Het is mijn eerste col ooit. De Mont Ventoux is een mythische berg.”
Veel tegenslag
Wout van Aert is niet de enige die met een conditie-achterstand aan de Tour is begonnen. De eerste Tourweek was ook op een andere manier hard. “We hebben enorm veel tegenslag gekend”, zei Van Aert.
Jumbo-Visma speelde Robert Gesink en Primoz Roglic, de favoriet, kwijt. Het hele oorlogsplan van Jumbo-Visma lag na drie valpartijen in evenveel dagen compleet in duigen. “Vandaag zijn we ook nog Tony Martin kwijt geraakt.” Maar daar wilde Van Aert vooral niet aan denken. “Het is een kwestie van de switch te maken in je hoofd. Ik moest blijven geloven en gemotiveerd zijn. Als je blijft proberen, lukt het. Dat is geen geheim. Als professionele atleet ken je heel vaak tegenslag. Maar je kan het ook altijd weer goedmaken. Dit is zo mooi. Ik ben oprecht trots.”
Het leek gisteren, ondanks de opgave van Tony Martin, de dag waarop de kansen van Jumbo-Visma keerden. Er was niet enkel de ritzege van Van Aert. Ook Jonas Vingegaard werpt zich nu nadrukkelijk op als een podiumkandidaat voor de Tour. Dat, zei Van Aert, had hij ook in zijn hoofd, toen hij woensdagmiddag aan zijn raid op de Ventoux begon.
“Stel dat ik toch gelost werd, dan kon ik Jonas nog opwachten en hem helpen. Mijn vroege vlucht had een dubbel doel. Het podium is mogelijk voor Vingegaard. In de laatste week zal hij onze volle steun krijgen.”
Wat niet wil zeggen dat Van Aert, nu de ritzege binnen is, zich zal schikken in een rol als helper. “Ik ben een van de leiders in het team en het doel is toch dat ik ritten win. Het zou zonde zijn om dat niet meer te willen proberen.”
Overigens nam Van Aert woensdag de laatste twijfels weg rond de vraag of hij de Tour uitrijdt. Een Franse krant schreef eerder deze week dat Van Aert het voorbeeld van Van der Poel zou volgen en ook vroegtijdig uit de race zou stappen. Dat klopt niet. “Jazeker ga ik naar Parijs. Dat is het plan en het is een goede voorbereiding voor de Spelen. Ik kom nog terug. Ik voel me elke dag beter. Zeker is mijn vorm nu veel beter dan in het begin van de Tour. Ik kan nog mooie dingen doen.”