Dinsdag 07/02/2023

AchtergrondVrouwenwielrennen

Wielrensters laten zich niet langer wegzetten

Het gaat hard in het vrouwenpeloton tijdens Gent-Wevelgem. Beeld Photo News
Het gaat hard in het vrouwenpeloton tijdens Gent-Wevelgem.Beeld Photo News

Vier jaar geleden richtte de Nederlandse Iris Slappendel een vakbond op voor wielrensters. Dat was nodig, want de werkomstandigheden waren te slecht. Zondag rijden ook zij de Amstel Gold Race. Hoe staat het vrouwenwielrennen ervoor?

Robert Giebels

Als Iris Slappendel (36) op Eurosport commentaar geeft bij een wielerwedstrijd voor vrouwen ziet ze een groot deel van haar ledenbestand door het beeld rijden. Het zijn de leden van The Cyclists’ Alliance (TCA), een door Slappendel opgerichte vakbond voor vrouwelijke profrenners. “We hebben 180 leden, dus een aanzienlijk deel van het peloton”, zegt de oud-renster die in 2004 met wielrennen begon en op de laatste dag van 2016 afzwaaide.

De afgelopen jaren heeft Slappendel haar sport zien groeien. Vooral in Nederland, dat nu het vrouwenwielrennen domineert met wereldkampioenen en klassiekerkoninginnen als Anna van der Breggen, Chantal Blaak, Annemiek van Vleuten en natuurlijk Marianne Vos. Ze staan zondag bij de Amstel Gold Race Ladies Edition allemaal aan de start.

Toch is het vrouwenwielrennen nog niet op het punt waar Slappendel en haar in TCA verenigde medestanders willen uitkomen. “Dat is dat 100 procent van de rensters een veilig en economisch stabiele werksituatie hebben en dat hun prestaties voldoende zichtbaar zijn. Daar zijn we nog wel een paar jaar van verwijderd.”

Altijd die mannen

Het woord dat nadrukkelijk ontbreekt in de doelstellingen is ‘mannenwielrennen’. In sporten zoals tennis en voetbal is gelijkwaardigheid van de mannelijke en vrouwelijke profs het streven. Zo is bij grandslamtoernooien in het tennis het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk en hebben de vrouwen een eigen organisatie en toernooicircuit – het resultaat van een jarenlange strijd door vrouwelijke tennissers met de Amerikaanse Billie Jean King als boegbeeld.

Een andere Amerikaanse sporter, voetbalster Megan Rapinoe, drong bij president Joe Biden aan op gelijke betaling en kwam met hard ‘bewijsmateriaal’: het Amerikaanse vrouwenvoetbal verzamelt wereldtitels, vult stadions en breekt kijkcijferrecords.

Argumenten, allemaal in vergelijking met de mannen. Toch zegt Slappendel: “Het helpt het vrouwenwielrennen niet als constant het verschil met de mannen wordt gezocht.” Zie vrouwenwielrennen als een aparte sport, is haar pleidooi. “We willen de mannen niet kopiëren, we willen onze sport an sich ontwikkelen.”

Annemiek van Vleuten (Movistar) rijdt weg op de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen. Beeld BELGA
Annemiek van Vleuten (Movistar) rijdt weg op de Paterberg in de Ronde van Vlaanderen.Beeld BELGA

Dat streven wordt door de werkelijkheid wel wat doorkruist. Zo richten steeds meer grote wielerteams naast een topploeg voor de mannen ook een vrouwenploeg op. De meest succesvolle vrouwenploeg van de laatste jaren, nu Team SD Worx geheten, is meer en meer een uitzondering: het bestaat alleen als vrouwenploeg.

Het Nederlandse Jumbo-Visma heeft dit jaar een vrouwenequipe onder leiding van veelwinnaar Marianne Vos aan de succesvolle mannenploeg toegevoegd. Vos en haar collega’s moeten binnen drie jaar de beste zijn, is de ambitie en opdracht.

De vergelijking met het mannenwielrennen wordt verder in de hand gewerkt doordat steeds meer mannenkoersen een vrouwelijke pendant krijgen, bijna altijd op dezelfde dag. Zo ook de wedstrijd van zondag, de Amstel Gold Race. “Het heeft tot 2017 geduurd voordat de belangrijkste wedstrijd in Nederland ook een vrouweneditie op het hoogste niveau kende”, zegt Slappendel.

Deze maand werd de allereerste Scheldeprijs voor vrouwen gereden, liefst 114 jaar na de eerste voor mannen. Wedstrijd voor wedstrijd, klassieker voor klassieker, vonden de vrouwen de afgelopen jaren de aansluiting met de mannen. Begin oktober wacht het voorlopige hoogtepunt als, na anderhalf jaar uitstel, de eerste Parijs-Roubaix voor vrouwen van start gaat – in 1896 reden de mannen die voor het eerst.

Prijzenpot

Dat vrouwen en mannen dezelfde koersen rijden, op dezelfde dag, zet ook het spotlicht op het objectief meest schrijnende verschil voor mannen- en vrouwenprofs: het prijzengeld. Slappendel vermijdt hier de nadruk op te leggen. De vergelijking helpt haar niet in haar missie om het vrouwenwielrennen als aparte sport te zien, waaraan, helemaal los van het mannenwielrennen, nog van alles aan te verbeteren valt. “En voor de rensters is het prijzengeld geen belangrijk issue.”

Toch geven de kille cijfers, in euro’s, wel wat prijs van de weg die Slappendel en haar vakbond nog hebben af te leggen. Denk even terug aan eerste paasdag, de Ronde van Vlaanderen, toen Annemiek van Vleuten op pure wilskracht en met mokerslagen op de pedalen haar zeven achtervolgers dertien kilometer lang wist voor te blijven. Tot vreugde van Slappendel had de organisatie de Ronde voor vrouwen zo geprogrammeerd dat de laatste twee uur live kon worden uitgezonden in primetime.

Enkele uren voordat Van Vleuten solo over de publieksloze finish ging, had bij de mannen de Deen Kasper Asgreen de Nederlander Mathieu van der Poel verslagen in een sprint-à-deux. Beide finales van de Ronde waren reclame voor de sport, maar Asgreen kreeg met een winstpremie van 20.000 euro het dertienvoudige van de 1.535 euro waarmee Van Vleuten zich tevreden moest stellen.

Een paar dagen later wonnen de Nederlandse renster Lorena Wiebes en de Belg Jasper Philipsen elk de Scheldeprijs. Philipsen kreeg 7.515 euro, Wiebes 510. “Als de vrouwen in Berlijn rijden en de mannen die dag in Brussel, dan maak je die vergelijking niet zo snel, dat is waar”, erkent Slappendel.

Lorena Wiebes (Team DSM) krijgt voor haar zege in de Scheldeprijs 510 euro. Beeld BELGA
Lorena Wiebes (Team DSM) krijgt voor haar zege in de Scheldeprijs 510 euro.Beeld BELGA

Wat de fixatie op het verschil in prijzengeld voor mannen en vrouwen maskeert, legt ze uit, is dat binnen het vrouwenpeloton de ongelijkheid groeit. “De negen topploegen bij de vrouwen, de WorldTour-teams, professionaliseren sterk en toprensters verdienen heel behoorlijk en steeds meer. Maar aan de onderkant, de continentale teams, staan de salarisontwikkelingen al jaren stil. Een kwart van die rensters verdient helemaal geen salaris, maar die zie je zondag in de Gold Race wel met de goedverdienende toppers rijden.”

De organisatie achter de Amstel Gold Race snapt volgens Slappendel wat goed is voor het vrouwenwielrennen. “Vorig jaar hadden ze de presentatie van de mannen- en de vrouwenteam op hetzelfde moment, goed voor de media-aandacht voor de vrouwen. En ze kwamen met de rondemister in plaats van rondemiss. Zulke kleine, ludieke maar effectieve vondsten waarderen de rensters veel meer dan een grote prijzenpot.”

Slappendel weet dat omdat TCA vanaf het begin de leden heeft geënquêteerd en nauwkeurig zicht heeft op wat er speelt in het vrouwenpeloton. “Van het vrouwenpeloton verdient 57 procent onder de 15.000 euro per jaar.” Het minimumloon in België ligt ongeveer een derde hoger. Slappendel en haar vakbond kregen het voor elkaar dat de WorldTour-ploegen een afdwingbaar minimumsalaris gaan betalen van 20.000 euro. Voor de WorldTour-mannen is het minimum ruim het dubbele, maar bijna twee derde verdient op dat niveau 120.000 euro per jaar.

Zwangerschapsverbod

Ander voorbeeld: zwangerschapsverlof. “Een renster zei me dat ze dat niet belangrijk vond omdat ze helemaal niet van plan was zwanger te worden. Maar daar gaat het niet om. Het is een grondrecht en het is bizar dat in haar contract staat dat ze per direct ontslagen wordt als ze zwanger is. Dat mag absoluut niet.” Voor de toprensters is dit nu geregeld, voor de continentale rensters een trede lager nog niet, net zomin als het minimumsalaris. “Dus dat is nog een doel.”

Slappendel ijvert ook voor betere verzekeringen en een noodfonds. “Want door corona raakte 29 procent van de rensters hun salaris geheel of gedeeltelijk kwijt.” Ze regelde juridische ondersteuning, een keurmerk voor zaakwaarnemers en helpt rensters voor te bereiden op de tijd na de wielercarrière.

Rensters voeden met kennis en hen zo bewust maken van hun positie drijft Slappendel. Het bepaalt ook wat er nu bovenaan op haar verlanglijst staat: een betere ethische code. “Die van de UCI was niet gunstig voor slachtoffers. Je kon niet anoniem een klacht indienen als je bijvoorbeeld door je ploegleider geestelijk of lichamelijk mishandeld werd. En na je klacht moet je, na hele lange tijd, in een publiek persbericht het oordeel van de UCI lezen. Dat is enigszins verbeterd, maar de code is nog steeds een fractie van wat die moet zijn en de drempel om een klacht bij de UCI in te dienen is heel hoog.”

Gezien de erelijst die Slappendel na haar actieve fietscarrière bij elkaar heeft gelobbyd, is een betere ethische code een kwestie van tijd. “Wij zijn de enige die de stand van zaken kennen in het vrouwenwielrennen anno nu.” En ze weet als ze haar leden vanuit haar commentaarpositie ziet fietsen en voor steeds betere kijkcijfers ziet zorgen: “Ze kunnen niet om ons heen.”

Rondjes rijden in Nederlands Limburg

In plaats van een 266 kilometer lange route kriskras door Zuid-Limburg bestaat de Amstel Gold Race dit jaar uit een afgesloten parcours van 17 kilometer. De ronde zal hermetisch worden afgesloten voor wielerpubliek; zelfs wie aan het parcours woont mag de wedstrijd niet buiten volgen.

Om te voorkomen dat de mannen- en vrouwenwedstrijd in elkaar overlopen, starten de vrouwen al om halfnegen ’s ochtends. Als de vrouwen rond twaalf uur finishen, starten de mannen, die iets voor zessen over de eindstreep komen.

De vrouwen rijden zondag de ronde zeven keer en de mannen dertien keer. Elke ronde gaat over de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg. Alleen de mannen rijden de laatste ronde de maximaal 14 procent steile Cauberg niet op.

Grote afwezige bij de mannen is Mathieu van der Poel, die de laatste editie van de Gold Race in 2019 won na een schier onmogelijke inhaalrace. Jumbo-Visma vaardigt zijn twee beste renners af: Primoz Roglic, de huidige nummer één van de wereld, en Wout van Aert, de nummer drie. De Fransman Julian Alaphilippe zal zijn regenboogtrui tonen.

Vrijwel de complete top van het vrouwenwielrennen neemt deel aan de Amstel Gold Race Ladies Edition, al ontbreken de Duitse en Belgische kampioenen, Lisa Brennauer en Lotte Kopecky.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234