Donderdag 01/06/2023

VooruitblikWK Qatar

Wie wordt wereldkampioen? ‘Ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een toernooi als nu. Dit wordt het beste WK ooit’

‘Veel mensen zullen opkijken van Leandro Trossard. Hij is klaar voor de absolute wereldtop.’ Beeld Photo News
‘Veel mensen zullen opkijken van Leandro Trossard. Hij is klaar voor de absolute wereldtop.’Beeld Photo News

Vandaag gaat de bal eindelijk aan het rollen in Qatar. Wie kroont zich in de woestijn tot wereldkampioen? Kunnen de Rode Duivels de twijfels van zich af voetballen? Wie wordt topschutter, wie verrast en wie ontgoochelt? En welke wedstrijden moeten we in onze agenda zetten? Veel vragen, maar treft dat even: onze huisanalisten keken in hun glazen bol en voorspellen nu al het verloop van het WK. ‘België is een van de topfavorieten, en Eden Hazard zal als vanouds uitblinken. Grapje!’

Sam Ooghe en Jan Hauspie

We trommelden een half elftal analisten en ingewijden op: Ariël Jacobs is voormalig assistent-bondscoach van de Rode Duivels en trainer van Anderlecht, en nu sportief directeur bij OH Leuven. Gilles Mbiye-Beya, bekend van de populaire podcast Koolcast, is voltijds voetbalgek. Vital Borkelmans was assistent-coach van de Rode Duivels tijdens de bloei van de gouden generatie. Youri Mulder is ex-profvoetballer, gewaardeerd analist en zoon van Jan Mulder, Anderlecht-legende en Humo-columnist. Peter Vandenbempt tot slot kennen we als de Sporza-man voor wie het WK een vierjaarlijkse hoogmis is, en de microfoon zijn maîtresse.

‘Gewoon zeven keer op rij met 1-0 winnen en we zijn wereldkampioen.’ Beeld HUMO
‘Gewoon zeven keer op rij met 1-0 winnen en we zijn wereldkampioen.’Beeld HUMO

De eerste vraag voor het panel ligt voor de hand:

1. Wat zullen de Rode Duivels ervan bakken?

Ariël Jacobs: “We zijn geen favoriet meer, maar een outsider zoals vroeger. Het EK en de Nations League waren teleurstellend en zoutloos.”

Peter Vandenbempt: “Ze zullen goed moeten zijn in de groepsfase met Marokko, Canada en Kroatië. Canada is geen wereldelftal, maar het is wel een vervelendere tegenstander dan Panama. En daar hadden we het knap moeilijk tegen op het WK in Rusland.”

Het is dus een zware poule?

Jacobs: “Het wordt knokken tegen Canada en Marokko. En daarna moeten we tegen de gewiekste en ervaren Kroaten. Hun middenveld is van wereldniveau, en ze hebben in september van Denemarken en Frankrijk gewonnen in de Nations League.”

Gilles Mbiye-Beya: “De poule van de Belgen is een taaie brok, en als we doorgaan, wacht Spanje of Duitsland. De kwartfinale of de halve finale zou al een succes zijn. We keren na de vette jaren stilaan terug naar de normale wereld. Na de gouden generatie heeft geen enkele jonge Belg zich kunnen bewijzen bij een topclub.”

Vandenbempt: “Ik zie de Rode Duivels niet voorbij Spanje of Duitsland raken, want ze hebben al twee jaar lang geen enkel groot voetballand kunnen verslaan. De laatste winst was tegen Portugal op het EK, en dat was met hangen en wurgen. Daarna zijn alle confrontaties met de grote voetballanden op een teleurstelling uitgedraaid. Roberto Martínez mag wel beweren dat de Belgen beter zijn – ‘meer ervaren’ zou hij moeten zeggen – maar vandaag zijn ze toch minder sterk dan vier jaar geleden. Dat is toch geen belediging? Vincent Kompany en Thomas Vermaelen zijn gestopt, twee wereldtoppers. We hebben de unieke Marouane Fellaini niet meer en Eden Hazard haalt niet meer het niveau van de besten van de wereld. De logische conclusie is dat België aan kwaliteit heeft ingeboet.”

We worden dus geen wereldkampioen?

Mbiye-Beya: “Wellicht niet. De winnaars van de afgelopen jaren beschikten altijd over een as van zes à acht absolute toppers. Wij tellen veel twijfelgevallen, geblesseerden en sinds kort zelfs weer spelers uit de Belgische competitie.”

Vital Borkelmans: “Te veel sleutelspelers hebben de afgelopen maanden weinig gespeeld of zitten in een vormdip. We hebben gelukkig twee enorme troeven: Kevin De Bruyne zit in de vorm van zijn leven en is wellicht de beste middenvelder ter wereld, én we hebben Thibaut Courtois in doel. Ik geloof dus in een finale. Nee, ik hoop erop (lacht).”

Vandenbempt: “De individuele klasse van De Bruyne en Courtois is de enige reden waarom ik me geen zorgen maak over de eerste ronde. Zij kunnen het verschil maken tegen ploegen als Canada en Marokko. Net als Romelu Lukaku.”

Mbiye-Beya: “Thibaut Courtois was met Real Madrid vorig seizoen in de Champions League bijna elke keer de man van de match. Ook nu lijkt hij onklopbaar. Als onze aanvallers efficiënt zijn en Courtois krijgt maar enkele ballen te verwerken, winnen we elke wedstrijd met 1-0. Doe dat zeven matchen na elkaar en je bent wereldkampioen.”

Het grote pijnpunt is de verdediging.

Vandenbempt: “Toby Alderweireld en Jan Vertonghen zitten in de herfst van hun carrière en spelen niet meer in de Premier League, maar in de Belgische competitie. Zijn ze nog goed genoeg tegen de besten van de wereld? Daar ben ik niet zo zeker van. Vroeger was scoren tegen de Belgen een hele opgave, nu kan elke tegenstander het. In de laatste zestien wedstrijden hebben we amper vier keer de nul kunnen houden. We hebben er maar de helft van gewonnen en zelfs vijf wedstrijden verloren: 2022 was het slechtste jaar in tien jaar.”

Jacobs: “Vroeger hadden we Kompany, Vermaelen en een jonge Alderweireld en Vertonghen. Nu blijven alleen die laatste twee over. Vooral over Vertonghen ben ik bezorgd. Hij verloor zijn basisplaats bij Benfica en koos voor de veiligheid in Anderlecht. Daar verzuipt hij nu mee met de ploeg. Kan zo’n speler nog mee op het hoogste niveau? Ik heb daar mijn twijfels over.”

Youri Mulder: “Er zijn wel alternatieven. Wout Faes doet het geweldig bij Leicester en Arthur Theate staat in de basis bij Rennes. Ik zou altijd Vertonghen óf Alderweireld op de bank zetten voor een van die jonge spelers, maar Martínez durft dat niet. Die conservatieve aanpak wordt stilaan een probleem. Als hij na dit WK de defensie niet opfrist, moet de voetbalbond hem eigenlijk ontslaan.”

De kritiek klinkt steeds luider dat de bondscoach te behoudend is.

Mbiye-Beya: “Ik vind die kritiek overdreven. Roberto Martínez is net heel flexibel. Op het EK vorig jaar zette hij de struise Boyata tegen de grote spits van Rusland, tegen de snelle aanvallers van Denemarken speelde de beweeglijke Denayer, en tegen de sterren van Portugal koos hij voor de ervaring van Vermaelen. Martínez zal nu opnieuw spelers kiezen in functie van de tegenstander, naast Alderweireld en Vertonghen. Je kunt toch niet al die jonge spelers tegelijk opstellen?”

Jacobs: “Je hebt de ervaring van Vertonghen en Alderweireld nodig. Martínez heeft te weinig alternatieven.”

Borkelmans: “Ik heb met Toby en Jan gewerkt: ze zullen absoluut willen laten zien dat ze het nog kunnen. Op snelheid zijn ze natuurlijk kwetsbaar, maar als we belegerd worden, zijn weinig verdedigers beter dan zij. De derde verdediger moet dan wél snel zijn.

“Ik maak me meer zorgen over de matige vorm van sleutelspelers zoals Axel Witsel en Yannick Carrasco bij Atlético Madrid. En zeker over de blessure van Lukaku.”

Hij mist wellicht het begin van het toernooi door een spierblessure. Misschien speelt hij zelfs helemaal niet.

Jacobs: “Ik heb Romelu nog gecoacht bij Anderlecht. Hij heeft lang een haat-liefderelatie gehad met de fans van de nationale ploeg. Bij een mindere prestatie kreeg hij sneller kritiek dan zijn ploegmaats, waardoor hij zich miskend voelde. De laatste jaren is duidelijk geworden dat we hem niet kunnen missen. Hij is een garantie op goals.”

Borkelmans: “Hij is al eens teruggekeerd na die spierblessure en is meteen hervallen. Als hij niet op niveau kan spelen, hebben we een probleem.”

Vandenbempt: “Een gróót probleem. Michy Batshuayi is een doelpuntenmaker, maar niet de man die in een moeilijke wedstrijd ineens een doelpunt maakt.”

Mbiye-Beya: “Hij weegt minder op een verdediging dan Lukaku, maar hij scoort wel bijna altijd. Tegen Canada zal het hem zeker lukken.”

Mulder: “Ik zou Leandro Trossard van Brighton op de plek van Lukaku zetten. Hij heeft drie goals gescoord tegen Liverpool, en één op het veld van Manchester City. Hij speelt daar als diepe spits en verkeert in de vorm van zijn leven.”

Gilles Mbiye-Beya: ‘De kritiek op Martínez is overdreven. Hij is net heel flexibel.’ Beeld Photo News
Gilles Mbiye-Beya: ‘De kritiek op Martínez is overdreven. Hij is net heel flexibel.’Beeld Photo News

Borkelmans: “Helemaal akkoord. Waarom zouden we niet opteren voor een aanvalslinie met Trossard, Hazard en De Bruyne? Op het middenveld spelen dan Axel Witsel, Youri Tielemans en Amadou Onana. Onana loopt zich te pletter en komt vaak in de zestien meter, Trossard en Hazard duiken de gaten in, en De Bruyne en Tielemans kunnen rustig balletjes strooien naar één van hen. Mijn bijou bij de nationale ploeg was Divock Origi, maar hij speelt nauwelijks bij AC Milan en nu is hij er zelfs niet bij.”

Roberto Martínez valt Eden Hazard niet af, ook al speelt die amper nog bij Real Madrid.

Mulder: “Eigenlijk zou je Eden Hazard niet meer mogen meenemen naar een WK. Hij speelt weinig en als hij meedoet, is hij onzichtbaar. Misschien ligt hij fantastisch in de groep en dwingt hij respect af bij de jonge spelers, maar zijn selectie is niet meer te verantwoorden. Als hij in de eerste wedstrijden weer ondermaats speelt, zal er wrevel ontstaan in het team.”

Vandenbempt: “Als hij in vorm is, is het heerlijk om hem bezig te zien. Maar het is al zeker drie jaar geleden dat we dat nog hebben mogen meemaken. Dan mogen we ons toch afvragen: kan hij het nog wel? Ik zou altijd Leandro Trossard opstellen. In de Premier League laat hij wedstrijd na wedstrijd zien wat hij allemaal kan. En toch speelt hij weinig voor de Rode Duivels, terwijl Eden Hazard elke keer weer aan de wedstrijd begint. Dat is niet meer te rechtvaardigen. Zelfs Yannick Carrasco mag de voorkeur krijgen op Hazard. Als wingback doet hij ongelofelijk zijn best, maar brengt hij de ploeg minder bij.”

Jacobs: “Ik begrijp de bondscoach wel. Eden Hazard was op het vorige WK fenomenaal. Ik vind het logisch dat je zo iemand vertrouwen blijft geven. De vraag is alleen: zal zijn lichaam het uithouden?”

Borkelmans: “Eden Hazard moet volgens mij altijd spelen. Bij Real was hij vaak geblesseerd of bankzitter, maar bij de Rode Duivels was hij heel gedreven in de eerste helft tegen Wales in de Nations League. Niet de oude Hazard, maar wel een speler op wie elk land jaloers is. Geef hem speeltijd in de voorbereidingsmatch tegen Egypte, en daarna in de poulewedstrijden in Qatar, en hij zal het gelijk van Martínez bewijzen.”

Amadou Onana charmeert als middenvelder bij Everton.

Borkelmans: “Hij is zoals Fellaini, maar dan sneller.”

Jacobs: “Hij heeft een uniek profiel: hij is een grote en sterke stofzuiger, en toch heeft hij goede voeten. Hij legt veel kilometers af en komt vaak op het juiste moment in de box. Alleen is Witsel incontournable voor de bondscoach, dus ligt Onana in balans met Tielemans.”

Naar wie kijken jullie nog uit?

Mbiye-Beya: “Naar Wout Faes: niemand had een jaar geleden geloofd dat hij in aanmerking zou komen voor een basisplaats, maar sinds zijn transfer naar Leicester is hij opengebloeid. En ik ben benieuwd naar Jérémy Doku. Op het EK is hij ontploft, maar sindsdien sukkelt hij met blessures. De laatste weken speelt hij weer meer bij Rennes. Als hij in vorm is, bibbert elke verdediger.”

Borkelmans: “Ik kijk ook uit naar Loïs Openda. Hij is snel en scoort makkelijk bij Lens. Zo’n speler kun je altijd gebruiken.”

Peter Vandenbempt: ‘Het wordt Argentinië of Brazilië. Ik tip op de Brazilianen.’ Beeld © VRT
Peter Vandenbempt: ‘Het wordt Argentinië of Brazilië. Ik tip op de Brazilianen.’Beeld © VRT

2. Wie wint het WK?

Mbiye-Beya: “Twintig jaar geleden heeft Brazilië als laatste Zuid-Amerikaanse land het WK gewonnen. Sindsdien is de beker telkens naar Europa gegaan – achtereenvolgens naar Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Ik voorspel dat het nu een Zuid-Amerikaans team wordt. Argentinië en Brazilië zijn heel sterk.”

Vandenbempt: “Het wordt een van die twee. Ik tip op Brazilië. Vier jaar geleden, op het WK in Rusland, had het al een bijzonder sterk elftal. Dat de Belgen hen toen hebben uitgeschakeld, is een prestatie die nog eens in de verf gezet mag worden.

“Neymar en Lionel Messi zijn al maanden in topvorm bij PSG. Dat is geen toeval. Messi heeft opnieuw de versnelling gevonden uit zijn betere jaren bij Barcelona, en Neymars statistieken zijn de strafste van de laatste jaren. Hij verdedigt zelfs mee. Ik kan dat alleen maar verklaren doordat ze hun laatste kans willen grijpen om wereldkampioen te worden. Als ze allebei hun groep winnen, is de kans groot dat ze elkaar in de halve finale treffen.”

Laten we Brazilië eens van naderbij bekijken.

Mbiye-Beya: “Zij zijn hét sterrenensemble van dit WK. Voorin zijn de opties eindeloos. Gabriel Jesus van Arsenal, Antony van Manchester United, Raphinha van Barcelona en nog een hoop spitsen van Real Madrid. De grote ster is Neymar, die in bloedvorm verkeert.”

Vandenbempt: “Ze hebben een ijzersterke verdediging, die op Europese leest is geschoeid. Wat Thiago Silva op zijn gezegende leeftijd – hij is 38 – nog kan, is echt straf.”

Mulder: “Brazilië is dé favoriet. In de verdediging hebben ze ervaren spelers, op het middenveld staat de topper Casemiro van Manchester United, en in het doel kunnen ze kiezen tussen Ederson en Alisson, de keepers van Manchester City en Liverpool. Hun laatste resultaten spreken boekdelen: 4-0, 5-0, 3-0…”

Mbiye-Beya: “En toch heeft Argentinië de Braziliaanse sterren vorige zomer geklopt in de finale van het Zuid-Amerikaanse kampioenschap, uitgerekend in Brazilië.”

Vandenbempt: “De aanvallende weelde van Brazilië doet me toch voor hen kiezen. En het geheel is spectaculairder.”

Borkelmans: “Het WK win je als ploeg. Daarom is Argentinië voor mij topfavoriet. Messi wordt er omringd door sterspelers die bereid zijn het vuile werk op te knappen voor hem. Ze hebben ervaring, maken slimme foutjes en rekken veel tijd bij een voorsprong.”

Mbiye-Beya: “Argentinië heeft met Lautaro Martínez, de spitsbroeder van Romelu Lukaku bij Inter Milaan, ook een heel complete aanvaller. En het kan rekenen op Manchester United-verdediger Lisandro Martínez, een van de grote revelaties in de Engelse competitie. Vroeger had Argentinië weleens keepersproblemen, maar die zijn ook van de baan. Ze zijn al 35 wedstrijden op een rij ongeslagen. Nog drie en ze hebben het wereldrecord verbroken.”

Jacobs: “Ik denk dat Argentinië tekort zal schieten omdat er enkele belangrijke spelers uitgevallen zijn, zoals Giovanni Lo Celso. Die geeft veel assists en staat bekend als de lijfwacht van Messi: hij ruimt veel op voor hem.”

Mulder: “De druk op Messi is enorm: hij móét zijn land wereldkampioen maken. Hij zal wel één of twee keer het verschil kunnen maken, maar volgens mij zal de beker naar een team gaan dat minder afhankelijk is van één ster.”

Welke ploeg zien we over het hoofd?

Borkelmans: “De titelverdediger: Frankrijk. Kylian Mbappé van PSG is een wereldster en Karim Benzema van Real Madrid is net bekroond tot beste voetballer ter wereld.”

Mbiye-Beya: “Maar ze hebben het vorige WK gewonnen met Paul Pogba en N’Golo Kanté op het middenveld, en Samuel Umtiti en Raphaël Varane in de verdediging. Die spelers zijn nu geblesseerd of uit vorm: de hele centrale as is dus verdwenen. Bijna de helft van de selectie van 2018 er niet meer bij. Ook hun keeper, Hugo Lloris, is niet altijd even betrouwbaar. In de WK-finale tegen Kroatië heeft hij trouwens geweldig geblunderd, maar dat zijn veel mensen vergeten.”

Jacobs: “Frankrijk lag er in het EK vorig jaar vroeg uit en heeft ook een slechte Nations League-campagne achter de rug: ze eindigden als derde in hun poule met Kroatië en Denemarken.”

Mbiye-Beya: “De sfeer is verziekt sinds Mbappé een nieuw monstercontract bij PSG heeft getekend. Hij lijkt groter dan de club en gedraagt zich soms arrogant. En Karim Benzema was jarenlang geschorst bij de nationale ploeg omdat hij een ploegmaat had afgeperst over een sekstape. Zullen ze wel willen werken voor elkaar?”

Jacobs: “Ik tip op Spanje. De bondscoaches hebben nauwelijks voorbereidingstijd gehad, maar Spanje speelt al meer dan tien jaar in hetzelfde systeem, met veel technische voetballers. Zowel in 2014 als in 2018 lagen ze snel uit het toernooi, maar er is een nieuwe generatie opgestaan. De jongelingen zijn snel en technisch ijzersterk. Op het EK vorige zomer hebben ze maar nipt de finale gemist.”

Mbiye-Beya: “Hun probleem is dat de talenten nauwelijks ervaring hebben op het hoogste niveau. De bondscoach heeft ook David de Gea van Manchester United niet geselecteerd, nochtans de beste doelman van Spanje.”

Youri Mulder: ‘De Nederlanders zijn zowaar nuchter: een kwartfinale zou al mooi zijn.’ Beeld ANP
Youri Mulder: ‘De Nederlanders zijn zowaar nuchter: een kwartfinale zou al mooi zijn.’Beeld ANP

Welke groot land zal ontgoochelen?

Jacobs: “Engeland. Na enkele magere jaren is er weer een talentrijke generatie, maar ik blijf toch wat op mijn honger. Ze hebben vorig jaar de EK-finale verloren, en ik vrees dat ze geen herkansing meer krijgen.”

Borkelmans: “Ze hebben met Harry Kane wel een doelpuntenmachine, maar ze missen een genie als Kevin De Bruyne, Messi of Neymar. Fysiek is het een ijzersterke ploeg, maar er is niemand die het verschil kan maken met een briljante actie.”

Mbiye-Beya: “Ze hebben ook sterke verdedigers, zoals Reece James van Chelsea en Kyle Walker van Manchester City, maar die zijn geblesseerd. Bondscoach Gareth Southgate moet het nu doen met spelers die niet in vorm zijn of bij hun ploeg op de bank zitten. Ze zitten bovendien in een poule met Wales en de VS: dat zijn geladen wedstrijden. Ze kunnen er al in de groepsronde uit liggen.”

Vandenbempt: “Ik zeg het tegen mijn zin, maar ze hebben de verkeerde bondscoach. Southgate is te behoudend, terwijl hij zóveel offensief talent ter beschikking heeft – denk maar aan Jude Bellingham en Mason Mount. Dan moet je je team toch vrank en vrij laten voetballen? Maar goed, ze hebben wel de halve finale van het WK en de finale van het EK gespeeld.”

Het gaat nauwelijks over Duitsland in de voorbeschouwingen.

Mulder: “Duitsland speelt gewoon niet zo lekker. Ik zag ze vorig jaar aan het werk tegen Nederland: dat ging heel moeizaam. En onlangs hebben ze van het bescheiden Hongarije verloren.

“Toch zal Duitsland ver raken, want ze beschikken over een dozijn absolute topspelers. Hun middenveld is gestoffeerd met sterren van Bayern München en Manchester City, en in het doel kunnen ze kiezen tussen Marc-André ter Stegen van Barcelona en bijna-legende Manuel Neuer van Bayern. Voorin loopt de aanvalslinie van Bayern München: Serge Gnabry, Leroy Sané, Thomas Müller, Jamal Musiala… En dan is er nog Kai Havertz van Chelsea. Hij oogt soms afwezig, maar op de kritieke momenten trapt hij altijd een bal binnen. Vorig jaar scoorde hij het winnende doelpunt in de Champions League-finale.”

Vandenbempt: “Duitsland heeft een sterk elftal en met Hansi Flick een geweldige bondscoach. Joshua Kimmich vind ik een van de beste middenvelders ter wereld, ik ben fan van Havertz en zoals Musiala zich ontwikkeld heeft, wordt hij een van de sterren van dit WK. Ik verwacht dat Duitsland niet zal ontgoochelen.”

Mbiye-Beya: “Ook Portugal heeft veel talent in de aanval: Cristiano Ronaldo, João Felix van Atlético Madrid, Bruno Fernandes van Manchester United… Ze tellen met João Cancelo, Bernardo Silva en Rúben Dias ook enkele sterren van Manchester City. Kortom, het is een wereldploeg.”

Vandenbempt (knikt): “Klopt, maar ze hebben één groot nadeel: ze komen vrij snel tegen Brazilië uit.”

‘Op grote momenten is Cristiano Ronaldo altijd op de afspraak. Het wordt zijn laatste WK: dat maakt het extra speciaal.’ Beeld Getty Images
‘Op grote momenten is Cristiano Ronaldo altijd op de afspraak. Het wordt zijn laatste WK: dat maakt het extra speciaal.’Beeld Getty Images

3. Wie worden de sterren?

Borkelmans: “Ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een toernooi als nu. Dit wordt het beste WK aller tijden. Kevin De Bruyne speelt misschien zijn laatste WK, ik verwacht veel van hem. Vaak is hij vermoeid na een slopend seizoen, nu is hij fris. Deze versie van Kevin zullen we nog nooit gezien hebben bij de Rode Duivels.”

Mulder: “Kylian Mbappé wordt de topschutter. Hij is in topvorm en Frankrijk zal ondanks alles toch ver raken.”

Mbiye-Beya: “De absolute ster wordt Messi, want Argentinië is rond hem gebouwd. Cristiano Ronaldo is ook een grote kanshebber. Hij zit de laatste maanden vaak op de bank bij Manchester United, maar zal zich nog eens willen bewijzen. Op grote momenten is hij altijd op de afspraak: op het vorige WK scoorde hij een hattrick tegen Spanje. Het is zowel voor Messi als Ronaldo het laatste wereldkampioenschap. Dat maakt dit toernooi extra speciaal.”

Door de loting is een finale Argentinië – Portugal goed mogelijk.

Mbiye-Beya: “Stel je voor, Messi tegen Ronaldo. Het zou een van de hoogtepunten uit de voetbalgeschiedenis zijn.”

Vandenbempt: “Nee, Ronaldo is niet goed genoeg meer. Niemand durft het luidop te zeggen, maar Portugal wil vast niets liever dan dat hij stopt met voetballen. Hij is een stoorzender geworden, zeker nu het elftal bulkt van het aanvallende talent. Trouwens, hun grootste succes was de Europese titel, in 2016 in Frankrijk. En Ronaldo heeft toen maar een bijrol gespeeld.”

Mbiye-Beya: “Door de korte voorbereidingstijd wordt dit het toernooi van de sterren. Messi heeft van PSG een weekje vrijaf gekregen om zich optimaal te kunnen voorbereiden.”

Vandenbempt: “We hebben nooit de beste Messi gezien omdat hij altijd de last van de geschiedenis en Diego Maradona op zijn schouders droeg, en leeggespeeld naar het toernooi kwam. Nu hij met Argentinië de Copa America heeft gewonnen, is hij mentaal bevrijd. Hij zal ontspannen aan de aftrap staan.”

Welke spelers worden de grote revelaties?

Mbiye-Beya: “Ik kijk uit naar Rafael Leão, de linksvoor van Portugal. Hij is als Doku: een sneltrein en een dribbelwonder. Hij scoort nu ook makkelijk bij AC Milan. Als hij op het WK ontploft, wordt hij een wereldster.”

Vandenbempt: “Hou ook Musiala bij Duitsland in de gaten.”

Mulder: “Die is amper 19, maar speelt de pannen van het dak bij Bayern München. Op dit WK kan de hele wereld hem leren kennen. Bij Nederland kijk ik uit naar Cody Gakpo van PSV. Hij heeft dit seizoen al twaalf assists en negen doelpunten op zijn naam staan, en dat in dertien wedstrijden. Bij Spanje zie ik Ansu Fati van FC Barcelona helemaal ontbolsteren.”

Mbiye-Beya: “De voorbije jaren is Vinícius Júnior een grote speler geworden bij Real Madrid, maar nog altijd beseft niet iedereen hoe goed hij is.”

Mulder: “Veel mensen zullen ook opkijken van Leandro Trossard. Die is klaar voor de absolute top.”

Vital Borkelmans: ‘Senegal doet me denken aan de Rode Duivels van tien jaar geleden.’ Beeld Photo News
Vital Borkelmans: ‘Senegal doet me denken aan de Rode Duivels van tien jaar geleden.’Beeld Photo News

4. Wie zal verrassen?

Voor welke landen moeten we voor de tv gaan zitten?

Mbiye-Beya: “Er heeft nog nooit een Afrikaanse ploeg de halve finale van een WK gehaald, maar misschien lukt het Senegal deze keer wel. Hun selectie zit vol sterren. In het doel staat Edouard Mendy van Chelsea en in de verdediging hebben ze Kalidou Koulibaly, die we nog kennen van bij Racing Genk. In de spits loopt Sadio Mané van Bayern München, een van de beste aanvallers ter wereld. Hij is nu wel geblesseerd, hopelijk raakt hij speelklaar.”

Borkelmans: “Senegal doet me denken aan de Rode Duivels van tien jaar geleden. Ze hebben dit voorjaar de Afrika Cup gewonnen, en het zou me niet verbazen als ze het nu tot in de kwartfinale of de halve finale schoppen. Ze zitten in dezelfde poule als Nederland. Topaffiche!”

Nederland heeft ook een interessante ploeg.

Vandenbempt: “Ik verwacht veel van hen. De selectie heeft enorm veel kwaliteit: in de Nations League hebben ze ons twee keer afgetroefd. Onder de hoede van Louis van Gaal zullen ze ver raken. Niet tot in de finale, maar zeker tot in de kwartfinale.”

Mbiye-Beya: “Iedereen schrok toen ze met 1-4 kwamen winnen in Brussel, maar Nederland heeft in elke linie een wereldtopper: de verdedigers Virgil van Dijk van Liverpool en Matthijs de Ligt van Bayern München, de middenvelder Frenkie de Jong van Barcelona en de spits Memphis Depay, die altijd scoort. De grootste ster is misschien wel de bondscoach: Van Gaal lééft voor toernooien als het WK. Ze zitten ook in de lichtere tabelhelft: normaal gezien ontlopen ze de grote kleppers.”

Mulder: “Oranje is wel afhankelijk van een klein kransje toppers. Als Depay zijn draai niet kan vinden of geblesseerd raakt, moet je rekenen op Luuk de Jong van PSV. Met hem in de spits word je geen wereldkampioen. Vóór een WK zijn de verwachtingen altijd torenhoog, maar nu zijn de Nederlanders zowaar nuchter en realistisch: een kwartfinale zou al mooi zijn.”

Zijn er nog landen om naar uit te kijken?

Jacobs: “Ja, in de poule van de Rode Duivels. Kroatië is de grote concurrent voor de groepswinst, maar ook Canada en Marokko hebben een degelijke selectie. Marokko heeft sterren als Hakim Ziyech van Chelsea en Achraf Hakimi van PSG. De vorige coach selecteerde Ziyech en enkele andere toppers niet meer na een conflict, maar Marokko heeft sinds kort een nieuwe trainer die wél op steun van de groep kan rekenen. Ze zouden zomaar Kroatië of België uit het toernooi kunnen knikkeren.

“Canada heeft supertalenten als Jonathan David, die binnenkort van Rijsel naar een topploeg trekt, en Alphonso Davies van Bayern München. En Tajon Buchanan van Club Brugge heeft in de Champions League laten zien dat hij moeiteloos op een hoger niveau meekan.”

Vandenbempt: “Net als Stephen Eustaquio van Porto. Maar achterin zijn ze behoorlijk wankel. Het vervelende is vooral dat Canada onze eerste tegenstander is, vijftig jaar na hun laatste wedstrijd op een WK. Ze zullen er voluit voor gaan.”

Ariël Jacobs: ‘De bondscoaches hebben amper een week voor de voorbereiding. Net ‘F.C. De Kampioenen’.’ Beeld Photo News
Ariël Jacobs: ‘De bondscoaches hebben amper een week voor de voorbereiding. Net ‘F.C. De Kampioenen’.’Beeld Photo News

Welke wedstrijden staan er nog in jullie agenda?

Mbiye-Beya: “Op 2 december speelt Ghana tegen Uruguay. Op het WK in 2010 stonden ze tegenover elkaar in de kwartfinales. Bij een gelijke stand in de laatste minuut sloeg Luis Suárez de bal met zijn hand uit het doel. Hij kreeg rood, maar Ghana miste de strafschop en verloor de wedstrijd na verlengingen. Dat staat in het geheugen van alle Afrikanen gegrift. Er hangt wraak in de lucht: het zal knetteren, al zijn de Ghanezen nu wel minder sterk dan in 2010.”

Borkelmans: “De wedstrijd van Servië tegen de sterren van Brazilië op 24 november kan geweldig worden. Iedereen verwacht dat de Brazilianen moeiteloos hun poule winnen, maar Servië heeft geweldige aanvallers: Aleksandar Mitrovic van Fulham, Dusan Tadic van Ajax, Dusan Vlahovic en Filip Kostic van Juventus… Zodra Servië scoort, maken ze de match dood.”

Vandenbempt: “Servië zal verrassen. Ze hebben toch maar mooi de Portugezen naar de barrages verwezen. Mitrovic blijft een fenomeen, Kostic begint er weer door te komen, en achterin staat er een stevig blok.”

Borkelmans: “Hou ook de groep van Spanje en Duitsland in het oog. Op 27 november spelen ze tegen elkaar – het wordt de eerste topper van het WK – maar ze zullen ook vol aan de bak moeten tegen Japan en Costa Rica. Japan heeft in 2018 bijna de Rode Duivels uitgeschakeld met hun gedisciplineerde spel, en Costa Rica speelt met veel bravoure en snelheid. Dat worden stuk voor stuk topmatchen. Misschien vliegt in die poule wel het eerste topland uit het toernooi.”

Mulder: “Denemarken speelt op 26 november tegen Frankrijk. Ze namen het in juni en september tegen elkaar op in de Nations League, en Denemarken heeft beide partijen gewonnen. Het team telt nauwelijks sterren, maar het is wel een van de beste ploegen. Ze zetten veel druk op de tegenstander en spelen verzorgd voetbal. De creatieve man is Christian Eriksen, die op het EK vorig jaar een hartstilstand kreeg. Hij heeft het bijna niet overleefd, maar nu staat hij er toch weer.”

Zijn er zwakke broertjes op het toernooi?

Mbiye-Beya: “Voor Saudi-Arabië zou het een roemloze aftocht kunnen worden. Hun jongste resultaten zijn matig en ze zitten in een poule met Polen, Argentinië en Mexico.”

Qatar is het gastland, en dus rechtstreeks geplaatst. Een vergiftigd geschenk?

Borkelmans: “Ik heb het ooit tegen Qatar opgenomen als bondscoach van Jordanië. De Qatari hebben veel Spaanse, Mexicaanse en Braziliaanse spelers genaturaliseerd in de aanloop naar het WK, maar ze zullen geen rol van betekenis spelen. De ploeg wil wel aanvallen en mooi voetbal brengen.”

Mbiye-Beya: “Een paar jaar geleden zeiden ze dat ze er alles aan zouden doen om ver te raken in het toernooi, maar de fans zullen intussen wel beseffen dat elk doelpunt meegenomen is. Een gelijkspel zullen ze vieren als een overwinning. Tegen Senegal en Nederland moeten ze vooral blamages zien te vermijden.”

Vandenbempt: “Met een beetje geluk overleeft Qatar de eerste ronde. Als het enigszins kan, zullen ze een duwtje in de rug krijgen. Voor alle duidelijkheid: ik heb het dan niet over georganiseerde corruptie. Maar een penalty voor een tikje in de grote rechthoek: daar zou ik niet van opkijken. De emir zal het niet prettig vinden als zijn team er in de eerste ronde al uit gaat, en niemand wil een boze emir. Hij zou zomaar het hele toernooi kunnen afblazen (lacht). Een eervol vertrek na de tweede ronde, daarmee is iedereen tevreden.”

Borkelmans: “De openingsmatch van Qatar tegen Ecuador zou ik toch niet overslaan. Ecuador speelt heel direct en offensief. Ik verwacht geen topwedstrijd, maar wel veel goals.”

‘De emir zal het niet prettig vinden als zijn team er in de eerste ronde al uit gaat, en niemand wil een boze emir. Hij zou zomaar het toernooi kunnen afblazen (lacht).’ (Foto: Tamim bin Hamad al-Thani.) Beeld dpa/picture-alliance
‘De emir zal het niet prettig vinden als zijn team er in de eerste ronde al uit gaat, en niemand wil een boze emir. Hij zou zomaar het toernooi kunnen afblazen (lacht).’ (Foto: Tamim bin Hamad al-Thani.)Beeld dpa/picture-alliance

5. Hangt er te veel bloed aan de paal?

Vandenbempt: “Uiteraard. Dit is het foutste WK dat de FIFA ooit heeft georganiseerd. En de concurrentie is groot: in 1978 was er het WK in Argentinië, waar mensen tijdens het toernooi verdwenen, en vier jaar geleden hebben ze tegen Poetin aangeschurkt. Natuurlijk mag het voetbal nieuwe regio’s aandoen. Maar zolang zo’n regio niet evolueert naar een maatschappij waarin iedereen gelijk is, moeten we er niet naartoe.”

Mbiye-Beya: “De laatste jaren hangt er rond elk WK een schandaalsfeer. In Brazilië werden straatkinderen vermoord, in Zuid-Afrika zijn duizenden families in kampen vastgezet, in Rusland zijn journalisten en holebi’s lastiggevallen. Dat heeft toen ook geen enkele speler of coach tegengehouden.”

Vandenbempt: “Volgens Amnesty International staat Qatar dankzij het WK veel verder op het vlak van de mensenrechten dan de omringende landen. Als dat zo is, dan is het toch niet uit overtuiging, maar omdat het hen wordt opgedrongen. Wat zal ervan overblijven als de schijnwerpers gedoofd zijn? Niets. Het WK zal géén katalysator zijn voor veranderingen in de regio.”

Mogen we een reactie van de spelers verwachten?

Vandenbempt: “Dat is een moeilijke discussie. Ik vind niet dat we ze mogen veroordelen als ze niets doen. De Belgische voetbalbond heeft in ieder geval geen wereldvreemde houding aangenomen. Ze hebben geprobeerd de problematiek onder de aandacht te brengen en de spelers te mobiliseren: dat vind ik erg waardevol. Zo heb ik ook zeer geapprecieerd dat ze de oproep van FIFA-baas Gianni Infantino hebben veroordeeld (die vroeg om zich te focussen op het voetbal en de mensenrechten even te laten voor wat ze zijn, red.), zij het in diplomatische bewoordingen. Wat Infantino wilde, kwam neer op censuur.

“Het enige waarmee je het Qatarese bewind echt kunt raken, is door tijdens het WK de wantoestanden aan te klagen voor de ogen van de hele wereld. Zo tref je hen in hun trots en kwets je hun ego, en dat hebben ze niet graag.”

Jacobs: “Sommige spelers lieten vóór het toernooi in de pers weten dat ze de arbeidsomstandigheden niet oké vinden, maar de meerderheid staat er nauwelijks bij stil. Ze leven ook in een bubbel: ze zien alleen maar hotels, oefenvelden en stadions.”

Borkelmans: “De complexen zijn hypermodern en de velden liggen er onberispelijk bij. De stadions zullen vol zitten.”

Mulder: “Ik blijf hopen dat de spelers toch op de een of andere manier zullen protesteren, bijvoorbeeld door een band in de regenboogkleuren te dragen. Of dat Virgil van Dijk en Kalidou Koulibaly elkaar een tongzoen geven bij de aftrap. Dát zou pas een statement zijn.”

Lees ook

Qatar-Ecuador: 60.000 toeschouwers voor de lelijkste openingswedstrijd ooit

Waarom ik straks toch weer gewoon naar het WK voetbal in Qatar kijk

▶ ‘Martínez zal in Qatar op de counter spelen. Hij moet alleen Kevin De Bruyne nog overtuigen’

Hangen de tricolore vlaggetjes al aan jullie autospiegels?

Jacobs: “Mijn kleinzoon merkte op dat er in de supermarkt bijna geen WK-reclame te zien is, en hij heeft gelijk. Ik heb er zelf ook minder zin in. Normaal hebben de bondscoaches vier weken de tijd om hun team voor te bereiden op het toernooi, nu amper een week: het is net F.C. De Kampioenen.”

En de liefhebber zal het WK onder een fleece dekentje moeten volgen.

Mbiye-Beya: “Een WK hoor je in de zomer te spelen: ik wil die wedstrijden op een zomerterras volgen, niet binnen omdat het buiten donker en koud is. De WK-finale spelen ze in de week vóór Kerstmis: dat klopt niet, en het herinnert je elke keer weer aan de absurditeit van dit hele toernooi.”

Vandenbempt: “Het is van de pot gerukt dat het midden in het seizoen valt. Ik verwacht een zielloos toernooi. Maar ik heb evenveel zin als anders om er verslag over uit te brengen, want het blijft het allermooiste toernooi. Zodra de beste voetballers ter wereld zich met elkaar meten, valt de rest weg en zie ik alleen nog het voetbal.”

Het WK voetbal, vanaf vandaag op Eén en Canvas

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234