Voetbal

Wetgeving rond jeugdtransfers schiet doel voorbij

Belgisch voetbaltalent tot honderdduizenden euro's goedkoper voor buitenlandse clubs

1 Jeugdspelers. © Tim Dirven

Jaagt de Pro League eigen talent naar het buitenland? Belgische clubs moeten 125.000 euro per opleidingsjaar betalen om jonge spelers bij elkaar weg te plukken. Buitenlandse ploegen komen er een pak goedkoper vanaf. “We schieten onszelf in de voet.

Na het voetbalschandaal en de politieke druk over de fiscale voordelen wijzen de profclubs en het management van de Pro League graag naar de jeugdopleidingen. Daar zit de toekomst. Alleen stellen verschillende Belgische clubs zich de vraag of we wel verstandig omspringen met het talent van eigen bodem. In alle stilte verlaten voetballers van 13, 14 jaar ons land om te verhuizen naar Nederland, Frankrijk of Engeland. Een onrechtstreeks gevolg van de reglementen van de Pro League.

Share

‘Toen ze bij PSV hoorden hoe moeilijk het zou worden voor onze clubs om binnen België talenten te gaan halen, wreven ze zich in de handen’

“Enerzijds verlagen we de leeftijd voor het eerste profcontract naar 15 jaar om de eigen jeugd zo lang mogelijk te kunnen houden”, zegt Roel Vaeyens, sportief coördinator van Club Brugge.

nieuws

cult

zine