Olympische Spelen

Wereldrecord Ayana meteen besmeurd

1 Almaz Ayana uit Ethiopië zette een nieuw wereldrecord neer op de 10.000 meter in Rio. © AFP

Almaz Ayana heeft goud op de 10.000 meter behaald met een spectaculaire verbetering van het 23 jaar oude wereldrecord. Toch overschaduwen dopingvragen haar zege.

Welke atlete verovert als eerste bij drie Zomerspelen op rij olympisch goud? De komende dagen gaan Shelly-Ann Fraser-Pryce (100 meter), Veronica Campbell-Brown (200 meter) en speerwerpster Barbora Spotakova die strijd aan, als kogelstootster Valerie Adams hen vannacht tenminste niet heeft afgetroefd.

Dat het niet eenvoudig is, ontdekte de vijfde kanshebster, de Ethiopische Tirunesh Dibaba. De tweevoudig kampioene zag haar derde poging op de 10.000 meter mislukken, in de eerste finale van het atletiektoernooi. Ze liep een persoonlijk record, maar eindigde niettemin als derde, 25 seconden achter de verbluffend vlugge winnares Almaz Ayana.

De 24-jarige Ayana, eveneens uit Ethiopië, veroverde haar eerste olympisch medaille in een wereldrecord: 29.17.45. Het was pas de tweede 10.000 meter uit haar loopbaan.

Dibaba geklopt

Ayana, de wereldkampioene op de 5.000 meter, had Dibaba afgelopen juni al verrast. Ze bracht de succesvolste Ethiopische atlete (Dibaba won in 2008 ook goud op de 5.000 meter) haar eerste nederlaag toe op de 10.000 meter. Dat gebeurde tijdens de Ethiopische trials.

De 30-jarige Dibaba was vanaf haar debuut in 2005 veruit de sterkste atlete op de 10.000 meter. Ze won twaalf wedstrijden op rij en veroverde naast haar olympische titels ook drie wereldtitels. 'Babyface Killer' werd ze genoemd, vanwege haar kinderlijke uitstraling en haar eindschot. Maar hoe goed ze ook was, het wereldrecord verbeterde ze nooit. Dat record was sinds 1993 in handen van de beruchte Junxia Wang. Het staat te boek als een dopingrecord.

Afgelopen februari publiceerde Chinese staatsmedia een brief van Wang uit 1995, waarin ze doping toegeeft. Ze behoorde tot de trainingsgroep van de beruchte coach Ma Junren, ook wel Ma's leger genoemd. "We zijn mensen, geen dieren", schrijft ze in de brief. "Jarenlang heeft Junren ons gedwongen illegale middelen te nemen."

Dat Ayana in staat was toptijden te lopen bleek al eerder. Op de 5.000 meter bleef ze in juni slechts een seconde verwijderd van het wereldrecord van Dibaba, die afgelopen maanden zelf ook in opspraak kwam. Ze verbleef in een Spaans hotel met Jama Aden, de Somalisch-Britse coach van haar zus Genzebe. De Spaanse politie trof bij een inval verboden middelen aan. Naar Aden loopt een onderzoek. De zusjes Dibaba kregen toestemming om naar Rio te reizen.

Dossier Olympische Spelen
Dossier Olympische Spelen

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine