sport

Wereldkampioen Kwiatkowski focust op Milaan-Sanremo en Ardennen

- Door: Glenn Bogaert - Bron: Velonews
7 Michal Kwiatkowski kust en koestert zijn gouden medaille van het WK. Kan hij bevestigen in 2015? © Photo News

We kunnen ons voorstellen dat de wereld helemaal veranderd is voor Michal Kwiatkowski. Het Poolse multitalent van Etixx- Quick-Step werd eind september wereldkampioen in het Spaanse Ponferrada en staat zo weer een trapje hoger op de wielerladder. In 2015 wil 'Kwiat' dan ook wat laten zien. In het voorjaar mikt hij op de oerklassieker Milaan-San Remo en ook de Ardennenklassiekers - Amstel en 'La Doyenne' - staan met rood aangestipt. Wordt hij dé man om naar uit te kijken?

7 © BELGA

Het is de Italiaanse ploegleider Davide Bramati - de man die wereldfaam verwierf met zijn explosie van vreugde na de etappezege van Matteo Trentin in de Tour van 2013 (zie video) - die tekst en uitleg geeft bij het programma van zijn Poolse poulain. De focus van Kwiatkowski ligt vooralsnog op eendagskoersen. Het seizoen start de 24-jarige allrounder in de Argentijnse Ronde van San Luis. In de aanloop naar objectief nummer één 'La Primavera' is het nog niet bekend of hij Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico zal afhaspelen. "Parijs-Nice maakt zijn parcours pas op 3 februari bekend. Op basis van wat er al bekend is, zullen we beslissen of hij in Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico start," legt Bramati uit.

7 © Belga

Nog niet rijp voor rondes
Tussen 20 en 27 april keert Kwiatkowski terug in de Ardennenklassiekers oftewel zijn volgende hoofddoel(en). Het voorbije seizoen kwam hij al goed uit de verf in de Amstel Gold Race (5de), Waalse Pijl (3de) en Luik-Bastenaken-Luik (3de). De ploeg van Patrick Lefevere geeft de jonge renner ondanks zijn status van wereldkampioen nog de tijd om te groeien. "Hij heeft nog veel ruimte om te verbeteren. Dat wisten we twee jaar geleden al. Dit jaar heeft hij grote stappen gezet in het tijdrijden. In de eendagskoersen krijgt hij de nodige steun, maar in de grote rondes heeft hij nog tijd nodig om te leren. Zijn moment zal nog komen. Ronderenners zijn meestal op hun best wanneer ze 28 tot 30 jaar oud zijn", meent Bramati.

Niet naast schoenen lopen

De 46-jarige Italiaan is niet bang dat de regenboogtrui Kwiatkowski zal veranderen. "Hij zal er niet door naast zijn schoenen lopen. Hij is natuurlijk nog jong. Het kan moeilijk zijn om op die leeftijd de trui te dragen, maar ik ben ervan overtuigd dat zijn schouders sterk genoeg zijn. In de finale van wedstrijden kan hij er zelfs voordeel uit halen. De trui motiveert namelijk. Er wordt gezegd dat de trui een last is, maar het is ook een bron van motivatie."

7 © Photo News
7 © TDW
7 © TDW
7 © Belga