Update

Wereldkampioen Kris Bosmans pas vijfde in wegrit Paralympics

1 © BELGA

Regerend wereldkampioen Kris Bosmans heeft vrede moeten nemen met de vijfde plaats in de wielerwegrit (cat. C1-2-3) op de Paralympische Spelen in Londen. Bosmans maakte deel uit van een kopgroep van twaalf renners, maar moest na 64 loodzware kilometers in de sprint de zege aan de Italiaan Roberto Bargna laten. Het zilver was voor de Duitser Steffen Warias, het brons ging naar de Australiër David Nicholas. De Italiaan Paolo Vigano finishte op de vierde plaats. Eerder deze week eindigde Bosmans veertiende in de kilometer tijdrijden en slaagde hij er niet in om zich te plaatsen voor de finale in de individuele achtervolging op de baan.

"Ik heb heel de wedstrijd kunnen controleren", reageerde een schuddebollende Bosmans na afloop van de wegrit op het legendarische racecircuit van Brands Hatch. "Maar in de laatste 200 meter ontploften mijn benen. Dit is een zware teleurstelling. Iedereen keek constant naar mij. Ik moest hierdoor de race onder controle houden, met het oog op de sprint. Als ik het niet organiseerde, ging er telkens aangevallen worden en had ik misschien moeten spurten voor brons. Maar ik wou maar één ding, dat goud."

Hersentrombose
Bosmans, die op zijn achttiende slachtoffer werd van een hersentrombose, vertelde ook wat meer over zijn sprint. "In de laatste lijn liet ik me heel even insluiten, maar kon ik er toch nog op tijd uitkomen. Maar opeens kreeg ik in de laatste 200 meter mijn pedalen niet meer rond. Mijn benen ontploften. Heel de koers zaten mijn benen goed, tot die laatste 200 meter. Ik ben zeer ontgoocheld."

nieuws

cult

zine