Dinsdag 19/10/2021

Getuigenissen

Wat vinden de Belgische voetbalfans van alle coronaregels in het stadion? ‘Maak van ons geen cinemabezoekers’

Geert Titeca: ‘De Belgische wetgeving stelt dat je een stadion niet met afgedekt gezicht mag betreden.’ Beeld Jan De Meuleneir/Photo News
Geert Titeca: ‘De Belgische wetgeving stelt dat je een stadion niet met afgedekt gezicht mag betreden.’Beeld Jan De Meuleneir/Photo News

De veiligheidsraad zet de deur open voor competitievoetbal met een beperkt publiek. Krijgen ze dan een zangverbod, zoals in Nederland? ‘Dat gaat in tegen onze natuur’, stellen de voorzitters van enkele Belgische supportersverenigingen.

Geert Titeca, Zulte Waregem

Onlogisch en onrealistisch noemt Geert Titeca, voorzitter van de Waregemse supportersfederatie, de Hollandse maatregel. “Ik kan het me niet inbeelden, dat je na een doelpunt moet blijven zitten en je mond houden.”

Als er over enkele weken bij ons opnieuw gevoetbald wordt, dan komt dat zonder twijfel met een waslijst aan maatregelen. “En met duizend-en-een vragen”, zegt Titeca. “Beperkte capaciteit, ik kan het begrijpen. Maar wie laat je wel en niet binnen? De fan die het eerst een ticket kocht, of de fan die meer ‘anciënniteit’ op de teller heeft staan? Ik verwacht dat er sowieso wel een schifting komt door mensen die bang blijven en het risico niet willen lopen, maar het is een moeilijke oefening.

“Een mondmasker, nog zoiets. Het wordt ongetwijfeld verplicht. Alleen mag men niet vergeten dat de Belgische wetgeving stelt dat je een stadion niet met afgedekt gezicht mag betreden. Ik voel de politie nu al steigeren als ik denk aan mijn sfeergroep met mondmasker, zonnebril en kap op.”

Rudy Claessens, Racing Genk

“Had iemand ons een jaar geleden gezegd dat ik in de Carrefour zou rondlopen met een mondmasker, ik verklaarde hem gek. Nu leggen we ons neer bij die nieuwe manier van leven en dat zal ook in de tribune zo moeten zijn, vrees ik.”

Dat de Genk-supporters hun voetbal straks anders zullen beleven, daar is Rudy Claessens van overtuigd. Hoe dat precies zal zijn, dat ziet hij nog niet. “Zie je de fans in het staande vak achter het doel al anderhalve meter afstand houden?”, zegt hij. “Hoe ze dat zullen handhaven is een vraag waar wij geen antwoord op weten. Tenzij je die vakken tijdelijk sluit natuurlijk. Hetzelfde met drank- en eetgelegenheden. Heel wat supporters maken zich zorgen. Wie wil drie uur in een stadion zitten zonder iets te drinken?

“In Nederland zal men niet over een nacht ijs geweest zijn. Als er veiligheidsvoorschriften komen, dan zullen we die volgen. Alleen hoop ik dat die niet genomen worden door mensen die voetbal alleen maar van de televisie kennen.”

Rudy Claessens: ‘Wie wil drie uur in een stadion zitten zonder iets te drinken?’ Beeld Photo News
Rudy Claessens: ‘Wie wil drie uur in een stadion zitten zonder iets te drinken?’Beeld Photo News

Mario Bronckaerts, Standard

“Uiteraard primeert de veiligheid, maar er is ook zoiets als een haalbaarheidsfactor.” Dat zegt Mario Bronckaerts, voorzitter van La Famille des Rouches. “Voetbal moet voetbal blijven.”

Voor Bronckaerts is het zonneklaar: ofwel voetbalt zijn geliefde Standard straks voor een vol stadion, ofwel komt er niemand in. “Het stadion vullen met een fractie van het totaal aantal supporters kun je met alle goede wil van de wereld niet maken. Een schifting doorvoeren, op basis waarvan doe je dat dan? Dat is voor ons onbespreekbaar. Het organiseren van zitplaatsen wordt een heksenketel. Rode en groene bollen op de stoeltjes, dat is mooi op papier. Maar moet een vader plots twee stoelen tussenlaten als hij met zijn zonen naar het voetbal komt? Daar komt discussie van. Succes aan alle stewards die dat moeten bedaren.

“Voetbal is passie en emotie. Als dat wegvalt en we moeten stil op een stoel gaan zitten, dan kunnen we maar beter in de zetel of op café gaan kijken. Daar mag je tenminste wel je mond opendoen.”

Mario Bronckaerts: ‘Het organiseren van zitplaatsen wordt een heksenketel.’ Beeld vincent duterne/photo news
Mario Bronckaerts: ‘Het organiseren van zitplaatsen wordt een heksenketel.’Beeld vincent duterne/photo news

Frederik Van Eenoo, Club Brugge

“Voetbal is euforie. Wij hebben zelfs onze eigen titel nog niet kunnen vieren. Dan wordt zwijgen in het stadion straks wel héél moeilijk”, lacht Club Brugge-supporter Frederik Van Eenoo.

“Ik snak ernaar om mijn ploeg weer aan te moedigen”, vertelt Van Eenoo. “Ik niet alleen. Onze hele blauw-zwarte familie kan niet wachten om terug naar het voetbal te gaan. Het is zo abrupt geëindigd. We zijn kampioen geworden ondertussen, die ontlading moet eruit.

“Dat wordt bijzonder moeilijk als daar een resem maatregelen bovenop komen. Begrijpelijk, ieders gezondheid primeert, maar de mensen van de veiligheidsraad mogen niet vergeten dat voetbal voor velen een uitlaatklep is. De psychologische impact van corona is niet te onderschatten en voor velen betekent een match heel even een ontsnapping uit dat dagelijkse leven. Roepen en zingen hoort erbij.”

Hoe het straks moet, dat veilig supporteren, weet hij niet. “Moeten we het stadion herinrichten, met bredere stoeltjes? Zo simpel is het niet. Wat met de beperkte capaciteit? Elke club is verschillend. Cercle Brugge speelt in hetzelfde stadion en zou veel meer van zijn supporters kunnen ontvangen en de social distancing nog steeds kunnen handhaven. Een grotere club als de onze zou veel meer mensen moeten weigeren.”

Frederik Van Eenoo: ‘We zijn kampioen geworden, die ontlading moet eruit.’ Beeld Simon Mouton Photo News
Frederik Van Eenoo: ‘We zijn kampioen geworden, die ontlading moet eruit.’Beeld Simon Mouton Photo News

Eddy Janssis, Belgian Supporters

Hij lacht smakelijk wanneer hij hoort dat Nederlandse voetbalsupporters straks moeten zwijgen als ze hun voetbalclub gaan aanmoedigen. “Fans zullen zich dus moeten gedragen alsof ze in de cinema zitten? Zonder pint en een braadworst wellicht.”

Eddy Janssis, voorzitter van de overkoepelende supportersfederatie Belgian Supporters, begrijpt dat de afweging moeilijk: maatregelen treffen en mogen gaan, of niet mogen gaan want geen maatregelen. “Zwijgen, afstand houden, geen pintje mogen drinken… Supporters die geacht worden zich te gedragen als cinemabezoekers is vragen om problemen. Het gaat in tegen de natuur van de supporter. Dat soort beslissingen roept misbruik op.

“Anderzijds: wat als men matchen achter gesloten deuren gaat spelen? Ik denk dat er bij een aantal ploegen toch supporters aan de poort zullen staan. Je kunt het volgens mij niet tegenhouden. Arme veiligheidsdiensten.”

Eddy Janssis: ‘Zwijgen, afstand houden, geen pintje mogen drinken… Dat soort beslissingen roept misbruik op.’ Beeld Photo News
Eddy Janssis: ‘Zwijgen, afstand houden, geen pintje mogen drinken… Dat soort beslissingen roept misbruik op.’Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234