Woensdag 08/02/2023

De schaduwcoachFrederik De Backer

Wat een heel jaar door werd afgedaan als bruine boel, wordt plots toegejuicht

null Beeld AP
Beeld AP

Frederik De Backer ziet wat u niet ziet tijdens het EK. Vandaag: voor het vaderland.

Frederik De Backer

Het kan aan de tijdsgeest liggen, maar twee weken ver in zo’n EK voel ik me een racist. Nu zijn er in de streek waar ik vandaan kom, het morele maanlandschap tussen Aalst en Ninove, waar de leeuw nog lang geen bedreigde diersoort is, twee mogelijkheden: ofwel wéét je dat je een racist bent – en weet iedereen die jou tegenkomt het ook al snel – ofwel weet je het niet. Hoe dan ook bén je het. Willen of niet. Dat is historisch zo gegroeid, de ene sleurt de andere daarin mee, hoe gaan die dingen? En je hebt natuurlijk je taal tegen. Sprak men Aalsters in Matroesjka’s, het was nooit op de buis geraakt.

Voorgaande alinea lijkt an sich al racistisch, want natuurlijk scheer ik een hele bevolkingsgroep puur op basis van afkomst over eenzelfde kam. Geloof me, dat vinden ze niet erg langs de Dender. Ik mag dat zeggen, want ik ben zelf van daar.

Slechts zeer zelden vóél je het, dat iets heel akeligs zijn intrek in je heeft genomen. Zo’n EK is toch een soort foute familiedag: vaders, moeders en kinderen zijn gehuld in clankleuren, er wordt met vlaggen gezwaaid en gezongen over een vroeger dat nooit een nu is geweest, en er is ook randanimatie, iets met een bal. Wat een heel jaar door werd afgedaan als bruine boel, wordt plots toegejuicht en aangewakkerd. Sammy Neyrinck die van een stel nog amper articulerende zatlappen te horen krijgt hoe we straks alweer een nieuwe lading buitenlanders terug naar huis zullen sturen: “Ja Karl, het ziet ernaar uit dat het feestje hier nog even doorgaat!” Oude vrouwtjes die in het stadion schuimbekkend over de reling hangen: “Prachtig toch, die passie?” Je gaat mee in de beleving. Geïndoctrineerd door de UEFA.

Ik betrapte me erop toen Turkije ook zijn laatste wedstrijd verloor: “Tja, wat had je verwacht van die Turken?” Dat klinkt al snel heel fout, terwijl je enkel bedoelt dat hun verdediging nog maar eens speelde als een natte krant. Vervang ‘Turken’ echter door ‘rotte kezen’, toch een expliciet verwijt, en het gaat erin als koek. Dan mag het plots. Hollanders, Duitsers, Fransen en Italianen mag je de vreselijkste ziektes toewensen – zelfs als het niet over voetbal gaat. Als je bomma met een mesje en een half geschilde aardappel in de handen zonder opkijken “altijd hetzelfde met die moffen” bromt, dan klinkt dat nog altijd beter dan wanneer ze iets soortgelijks had gezegd over Grieken, Russen of Oekraïners. Behalve op een EK.

“Helemaal niet”, hoor je de persdienst al komen. “We moedigen mensen aan te supporteren voor hun land, en dit op een positieve manier.” Maar zo werkt het niet. Wie voor is, is tegen. Neem je het op voor een ander land, dan ben je geen echte Belg. Welnu, als ze zich ergens geen Belgen voelen, dan wel langs de Dender.

Dat soort racisten komt er hier niet in.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234