Fraude in het voetbal

Waasland-Beveren-doelman Davy Roef verhoord "als getuige"

1 Davy Roef. © BELGA

Waasland-Beveren-doelman Davy Roef is een van de personen die ter ondervraging is meegenomen in het kader van het onderzoek van het federaal parket naar fiscale fraude, witwassen en mogelijke matchfixing. Dat bevestigt persverantwoordelijke Martijn De Jonge. Of hij voor de onderzoeksrechter geleid wordt, is nog niet duidelijk.

"Enkel Davy Roef is ter ondervraging meegenomen, dit als getuige en dus niet als verdachte in de hele affaire", stelt De Jonge. "Van de spelersgroep is er niemand anders die verhoord werd. Ik heb de rest van onze spelerskern immers al aan de lijn gehad. Met Roef hebben we nog geen rechtstreeks contact gehad."

Roefs advocaten Walter Damen en Frederieke Cloet hebben rond 15.30 uur het gebouw van de federale gerechtelijke politie in Hasselt verlaten. Meester Damen benadrukte dat Davy Roef gewoon ondervraagd is, zoals zoveel personen. Hij voegde eraan toe dat zijn cliënt heel rustig is. Hij is donderdagmorgen vrijwillig meegegaan met de politie. De oefenmatch die Waasland-Beveren vanavond op het programma heeft staan, zal hij moeten missen.

"Geen sprake dat hij heeft meegewerkt"

Share

'Hij zit hier meer als getuige om te worden afgetoetst met andere verklaringen'

Walter Damen, advocaat Davy Roef

"Ik wil benadrukken dat er veel mensen in dit dossier ondervraagd worden, ook als getuige. Men ondervraagt elke persoon over ieder gerucht dat er in de voetbalwereld rondgaat. Het is niet omdat men hier moet blijven dat men daardoor zou worden aangehouden", aldus Damen. 

"De onderzoeksrechter zal voor elke persoon individueel een beslissing moeten maken. Daarom dat het ook allemaal zo lang duurt. Het feit dat iemand hier zit wil niet zeggen dat hij schuldig is. Het feit dat iemand ondervraagd wordt wil niet zeggen dat hij schuldig is. Het feit dat men eventjes moet wachten op een beslissing wil niet zeggen dat men er iets mee te maken heeft", zegt Damen nog.

Het gaat volgens Damen om een onderzoek dat heel grondig gevoerd wordt. "Momenteel moeten alle verklaringen verder worden bekeken. De onderzoeksrechter wil geen risico nemen. Hij wil iedereen ondervragen alvorens een beslissing te nemen. Ik zou wel willen benadrukken dat er geen sprake van is dat hij actief zou hebben meegewerkt of dat hij op een of andere manier zou zijn omgekocht. Dat is hier wel zeer duidelijk. Hij zit hier meer als getuige om te worden afgetoetst met andere verklaringen," besluit Damen.

Toch is het nog niet duidelijk of hij zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Er geldt nu een periode van 48 uur vrijheidsberoving waarin die beslissing genomen kan worden. "In de gang is het heel druk met mensen die moeten worden ondervraagd. Ook de onderzoeksrechter krijgt constant mensen die moeten worden voorgeleid. Dat is spijtig genoeg de normale procedure", aldus  Damen.

Dossier Fraude Belgisch voetbal
Dossier Fraude Belgisch voetbal

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine