Maandag 29/05/2023

Zeilen

Waar Emma Plasschaert op hoopt in het WK Laser Radiaal? ‘Een medaille, liefst de mooiste’

null Beeld BELGA / WORLD SAILING
Beeld BELGA / WORLD SAILING

Melbourne mag dan al geen Tokio zijn, toch wordt het WK Laser Radiaal voor zeilster Emma Plasschaert vijf maanden voor haar eerste Olympische Spelen een belangrijke graadmeter. Het weer is er net zo onvoorspelbaar, de concurrentie even voorspelbaar en de inzet net zo groot: een medaille. Dit weekend begint ze eraan.

VH

“Emma heeft de gave om er te staan op de belangrijke afspraken. Niet de week ervoor of de week erna, maar wanneer het moet." Mark Littlejohn, intussen al meer dan een jaar de trainer van Emma Plasschaert, heeft een punt. Op de competities waar de Oostendse een prioriteit van maakte, stond ze er. Goud op het WK van 2018. Goud op het Test Event vorig jaar in Tokio. Brons op de EK’s van 2018 en 2019. Dit WK in Melbourne staat in het rood onderlijnd. Littlejohn: “Emma is gewoon een erg slimme meid. Ze kan het hoofd koel houden, is fysiek begaafd en ze heeft het talent om de race goed te lezen, wat haar standvastig maakt in heel veranderlijke situaties.”

Veranderlijk. Dat is het woord voor het weer in Australië nu. Normaal is het daar in februari makkelijk 25 tot 30 graden, nu ligt de temperatuur rond 18 graden, vertelt head coach Wil van Bladel. “Zoals het er nu voor staat, kan het de eerste dagen alle kanten uit. Dan kan er plots links of rechts, heel lokaal zelfs, wind opsteken. Later in de week zou het stabieler en voorspelbaarder zijn.”

In dat opzicht is het WK een goede test voor wat de 26-jarige West-Vlaamse over vijf maanden in Enoshima te wachten staat. Plasschaert heeft dat olympisch water al meer dan eens verkend. In totaal zeilde ze er al meer dan vier maanden. Het heeft geen zin om, zoals Evi Van Acker in Rio deed, er haast heel het jaar door te trainen, zegt Littlejohn. “Omdat de windpatronen in Japan heel specifiek zijn. Voor mei is het er ook nog te koud om te zeilen. In Enoshima moet je continu goed om je heen kijken. In vijf minuten kan de wind helemaal omslaan. En dan moet je razendsnel beslissen.”

Ervaring kan dan bepalend zijn, net zoals nu in Melbourne. “Emma is een beredeneerde zeilster maar op dit moment zijn de omstandigheden onvoorspelbaar - dan komt er een factor geluk bij kijken," zegt van Bladel. “Het helpt wel als je rustig blijft en kan handelen in functie van de nieuwe situatie: hoe kom ik hier het beste uit...” De studente industrieel ingenieur, die voor de Spelen haar studies een jaar ‘on hold’ heeft gezet, is niet de enige met ervaring. Alle belangrijke medaillekandidaten voor Tokio 2020 schreven zich in. “Omdat er nog genoeg tijd tussen zit tot aan de Spelen,” zegt van Bladel. “Anders had Emma ook niet meegedaan. Maar nu elke zeilster die wat wil betekenen op de Spelen is er. Ik reken op een goed resultaat van Emma. We zien dit als een eerste piekmoment. Emma is fit, staat scherp en is er klaar voor.” Een medaille dus. Van Bladel: “Ja. En liefst van al die met het mooiste kleurtje.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234