AchtergrondAnderlecht
Vroeger deel van het probleem, nu verantwoordelijk voor de oplossing: ‘Marc Coucke heeft altijd voor de lange termijn gekozen bij Anderlecht’
37 miljoen euro laat Marc Coucke vallen om Anderlecht weer levensvatbaar te maken. Voor wie er aan twijfelde: Coucke heeft zijn toekomst verbonden aan die van paars-wit. Of hoe de eigenaar van deel van het probleem plots deel van de oplossing werd bij paars-wit. ‘Dit maakt zijn positie sterker en breder gedragen.’
“In het begin was Marc Coucke als supporter-eigenaar een deel van het probleem. Nu moet iedereen begrijpen dat hij een deel van de oplossing is.” Het waren maandagavond geen holle woorden van Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute in Extra Time.
Marc Coucke stónd voor een stuk aan de basis van de schuldenberg die paars-wit meesleurt. U kent het verhaal ondertussen wel. Overbetaalde transfers (Sanneh: 8 miljoen). Duurbetaalde lonen (Adrien Trebel: 3 miljoen bruto).
Mensen die hem kennen vertellen dat Coucke ondertussen erkent dat hij fouten gemaakt heeft. Tegen zijn zin, dat wel - diep vanbinnen schuilt er een jongetje dat altijd gelijk wil hebben. Maar het voorbije jaar heeft hij wel stelselmatig zijn misstappen recht proberen zetten. Eerst door Wouter Vandenhaute op de voorzittersstoel te plaatsen en zo een belangrijk deel van de macht uit handen te geven.
Drijvende kracht
Deze week nam Coucke ook zijn financiële verantwoordelijkheid. Hij had de club de voorbije jaren zo’n 50 miljoen euro geleend. Daarvan liet hij woensdag zo’n 37 miljoen euro vallen. ‘Schulden omzetten in kapitaal’, heet dat in technisch jargon. In de praktijk zal hij dat geld nooit meer terugzien. Hij kan alleen maar hopen dat paars-wit zijn plek aan de Belgische voetbaltop weer zal innemen, en op die manier geld zal opleveren.
“Marc heeft altijd voor de lange termijn gekozen”, verzekert Jos Donvil. De CEO van Anderlecht benadrukt het belang van de deal tussen de aandeelhouders voor de toekomst van de club, “zelfs al zullen we ook nu nog lang moeten timmeren aan de weg”. Maar Donvil benadrukt vooral de rol die Coucke heeft gespeeld.
“Hij was de drijvende kracht achter de onderhandelingen. Hij is altijd constructief blijven zoeken naar een akkoord met de B-aandeelhouders. Evident was dat niet - en ik snap alle partijen daarin.”
De B-aandeelhouders (Michael Verschueren, Etienne D’Avignon, de families Beerlandt en Vanden Stock) wilden niet dat hun aandelen verwaterden, maar wilden oorspronkelijk ook niet nog meer geld in de club pompen om de putten die de baas gemaakt had te vullen. De spanningen liepen maandenlang hoog op.
“Maar Marc heeft zijn verantwoordelijkheid genomen”, aldus Donvil.
De sportieve resultaten hebben daarbij meer dan geholpen. In de kringen rond Coucke horen we fijntjes een verwijzing naar de beruchte open brief van eind 2019. De boodschap in een notendop: 2020 zonder Europees voetbal? ‘So be it’. In 2021 top vier. En in 2022 weer meedoen voor de titel.
Het traject van Anderlecht volgt voorlopig perfect die blauwdruk.
Donvil: “Coucke en de andere aandeelhouders hebben duidelijk gemaakt dat ze een langetermijnverbintenis zijn aangegaan, en dat ze daar ook consequent naar handelen.”
Toen zijn aanwezigheid de club meer tegenwerkte dan hielp, zette Coucke een stap opzij. Wanneer een deal met de andere aandeelhouders nodig was, pushte hij en tastte hij zelf diep in zijn portefeuille.
Dat zorgt ook voor positieve reacties bij de achterban. De gemiddelde Anderlecht-supporter was de voorbije jaren lang niet altijd blij met het beleid en de keuzes van de eigenaar. Maar ziet wel in dat Coucke een straffe inspanning heeft gedaan om, zoals Vandenhaute het zei, ‘een deel van de oplossing’ te worden.
Donvil: “Voor de supporters is dit een zeer belangrijk signaal. De fans weten dat Marc zijn rol heeft gespeeld en stellen dat ook op prijs. Dat maakt zijn positie sterker en breder gedragen. Hij is nog steeds gepassioneerd door Anderlecht. Maar hij heeft afstand genomen. Daardoor klikt de rest van de puzzel in mekaar.”
“Willen minder spelersverloop”
De kapitaalverhoging is méér dan enkel een manier om de schulden weg te werken. Het moet Anderlecht ook toelaten om een betere spelerskern uit te bouwen. En dat niet alleen maar om inkomende transfers. CEO Donvil: “Dit laat ons toe om eindelijk ook eens aan de langere termijn te denken. Op sportief vlak willen we bijvoorbeeld meer stabiliteit. ’Squad stability’, daar hamert Peter Verbeke terecht steeds op. Kijk naar Club Brugge: daar is heel weinig verloop in de spelerskern. Dat zorgt voor betere resultaten. Die stabiliteit hebben wij ook nodig.”