Dinsdag 29/11/2022

InterviewBeerschot-bestuur

Voorzitter Vrancken en ondervoorzitter Damen: ‘Dit Beerschot wil groots zijn, zonder de waanzin’

Kielse ratten Francis Vrancken en Walter Damen. ‘Twee jaar werken we nu in deze bestuursploeg. Wel, we maakten nog geen spatje ruzie. Dit is een droomhuwelijk.’ Beeld Jan De Meuleneir / Photo News
Kielse ratten Francis Vrancken en Walter Damen. ‘Twee jaar werken we nu in deze bestuursploeg. Wel, we maakten nog geen spatje ruzie. Dit is een droomhuwelijk.’Beeld Jan De Meuleneir / Photo News

Wie is de Ploeg van ’t Stad? Zondag volgt ouderwetse prestige met Antwerp-Beerschot, zestien jaar na de laatste derby in de reguliere competitie. Met Beerschot nu als revelatie. Co-eigenaar Francis Vrancken en bestuurder Walter Damen over de derby en revival van paars-wit: ‘Antwerp mag van ons Champions League halen, als wij dat dan ook maar gaan spelen.’

Bart Fieremans en  Kristof De Cnodder

Noblesse oblige: door de coronaregels ging het interview niet in een restaurant door, wel met de nodige afstand op het Beerschot-hoofdkwartier. Om het toch gezellig te maken tovert Vrancken een van zijn betere wijnen en een pak chips tevoorschijn: “Bestuurders van andere clubs op bezoek bij Beerschot soigneren we ook.”

Eigenlijk wilden we jullie al voor de promotiefinale interviewen, maar toen hielden jullie de boot af. Nu klonk meteen ‘ja’.

Vrancken: “De situatie toen was heel anders. We hadden nog niks in handen en zo’n finale is kantje boord. De druk om te promoveren was groot en budgettair van cruciaal belang. Nu is het fantastisch dat we in 1A staan, dat maakt praten veel eenvoudiger.”

Was er ook schrik wat verkeerd te zeggen? Bij dat vorige promotieduel tegen KV Mechelen viel het niet goed dat je op voorhand met champagne poseerde.

Vrancken: “Dat was toen verkeerd geïnterpreteerd. Ik dronk dat glas op het succes, op de trots over de al bereikte mooie prestaties, en niet op de promotie. Zoals we nu trots zijn een interview te geven over de derby in 1A.”

En niemand dacht dat Beerschot voor de derby derde zou staan. Hoe verklaar je deze flow?

Damen: “Eenvoudig: Beerschot straalt nu allang rust en continuïteit uit. En ons overlevingsinstinct zorgde voor eenheid, zoals ons scorebord: ‘Wij tegen zij’. We maakten in zeven jaar tijd véél mee. We zijn uitgejouwd, uitgekafferd, benadeeld, er is met ons gelachen. En hier staan we nu in 1A. Dat is onze sterkte.”

Vrancken: “Die revanche speelt mee. Maar het begint met de juiste spelers en een staf aan te trekken die zorgen dat we winnen. Het bestuur moet omkaderen.”

Damen: “Twee jaar werken we nu in deze bestuursploeg met Francis, prins Abdullah en later Philippe Verellen. Wel, we maakten nog geen spatje ruzie. Dit is een droomhuwelijk. In de jaren daarvoor ontbrak het ons aan scouting en technische voetbalkennis. Ik had dat niet, Vrancken ook niet. Jan Van Winckel heeft als vertrouwenspersoon van de prins dat netwerk wel, en we leren van het Sheffield United-apparaat."

Vrancken: “Van Winckel gaf de gouden tip voor Holzhauser. Alle krediet voor Rapha, maar je moet hem ook omringen. Hij kwam van de bank bij een degradant. Het is de verdienste van de staf om hem te laten schitteren. Dat sportief beleid bepaalt toch het succes.”

Damen: (knikt) “Je mag als voorzitter de beste wijn opendoen, als het spel op het veld niet goed is, zal die altijd zuurder smaken.”

Vrancken: “Coulibaly komt ook via Sheffield. We zijn nu al overtuigd van zijn meerwaarde. Zoals prins Abdullah zijn er veel vermogende clubeigenaars, maar zij hebben ook andere bedrijven. Onze prins stelt zich volledig ten dienste van voetbal, zonder andere hobby’s.”

Damen: “Het is een voetbaldier. Zonder Francis en prins Abdullah gaven we hier nu niet dit vreugdevol interview in 1A.”

Vrancken: “En we hebben ambitie. Ik heb mijn bedrijf DCA (projectontwikkeling), maar als ik de plannen zie in de club… Dit is pas het begin. We engageerden ons voor tientallen jaren.”

Hoe leeft zo’n derby op de werkvloer bij DCA?

Vrancken: “Ik beken: tot drie jaar geleden wist ik weinig van Antwerp en Beerschot. Ik kende dat verleden van rivaliteit niet. Jij wel hé, Walter. Je was al Beerschot-fan als klein manneke. Maar wat ik nu voel, dat is een enorm enthousiasme en verbetenheid om te winnen. Mijn bedrijf hangt vol met paarse vlaggen, op alle werven zal de vlag uithangen…”

En de Antwerp-fans bij DCA dan?

“Die zijn allemaal gekeerd. (plagend) Ik denk dat we nu bij DCA géén enkele Antwerp-fan meer in onze rangen hebben. Ik heb die mannen allemaal overtuigd. Hoe is niet belangrijk, maar ze zijn voor Beerschot.”

Ben jij rationeler, Walter?

Damen: “Er is weinig ratio aan een derby. Ik voel trots. Zeven jaar geleden haalden ze hier de wasmachines weg, nu kunnen we op Antwerp de leiding pakken. We hopen te winnen. En als Antwerp toch over ons springt, is dat spijtig, maar het maakt me voorts geen zier uit. Onze stevige ploeg en basis is nu mijn hoogste genot.”

DCA, het bedrijf van Beerschot-voorzitter Francis Vrancken, hangt de clubkleuren uit. 'Ik denk dat we nu bij DCA géén enkele Antwerp-fan meer in onze rangen hebben. Ik heb die mannen allemaal overtuigd.' Beeld RV/Francis Vrancken
DCA, het bedrijf van Beerschot-voorzitter Francis Vrancken, hangt de clubkleuren uit. 'Ik denk dat we nu bij DCA géén enkele Antwerp-fan meer in onze rangen hebben. Ik heb die mannen allemaal overtuigd.'Beeld RV/Francis Vrancken

Vrancken: “Antwerp moet ook nog eens naar hier, hé.”

Damen: “Nu genieten we van elke seconde. Op deze derby wachten we al weken. Zodra de kalender uit was, hield ik dit weekend vrij.”

Vrancken: “Losada vroeg me ook om deze week eens naar de training te komen. Hij wil laten zien dat ze er klaar voor zijn. Ik heb in mijn bedrijfsleven veel slimme mensen ontmoet, maar weinigen zo slim, sluw en beredeneerd als Losada. Hij staat in mijn topdrie.”

Kom je anders nooit op training?

Vrancken: “Nooit is niet correct, een keer per maand. Maar ik ga niet in de kleedkamer.”

Damen: “Daar ben ik blij om. Als Francis mij morgen zou bellen: ‘Ik ga naar elke training zien’, zeg ik: ‘Je hebt een probleem’. Een voorzitter moet geen schoonmoeder in de kleedkamer spelen.”

Hoe verhoudt Beerschot zich structureel tegen Antwerp? Zij willen de titel over een paar jaar.

Vrancken: (vurig) “Wij ook!”

Damen: “We zijn al zeven jaar kampioen hé. Een anekdote: bij onze promotie naar 1B las ik: ‘Beerschot zal weer moeten leren verliezen’. Maar in 1B wonnen we drie keer de periodetitel en na onze promotie staan we bovenin 1A. We moeten nóg altijd leren verliezen. Maar we moeten niet dit of dat. Laat ons gewoon doen.”

Vrancken: “We moeten vandaag wel geen praatjes meer verkondigen dat we gelukkig zijn ‘erin’ te blijven. Een fan wil dat toch niet horen? Onze investeringen gaan ook verder dan een 15de plek. Maar ik begrijp dat de coach in zijn eerste jaar in 1A de druk afhoudt. Het zou niet slim zijn nu te roepen zesde te willen eindigen.”

Staat of valt deze ploeg met Holzhauser?

Damen: “Nee. Ik stel zijn meerwaarde niet in vraag, maar of we lamentabel zouden spelen zonder hem, dan zeg ik nee. Vorig weekend waren we bezorgd omdat onze spitsen out waren. We wonnen met zes goals.”

Vrancken: “Ja, maar Rapha deed mee. Hij is einde contract, maar we voorzien toch een stukje meer budget om hem te houden.”

Beerschot houdt van een ‘vedette’: hoe past Rapha in het rijtje?

Damen: “Hij zorgt voor een enorme synergie met de fans. Hij is een vedette, maar niet zoals Lamkel Zé, al zie ik die ook graag spelen.”

Vrancken: “Rapha heeft een uitstraling waar andere clubs zich aan aanpassen.”

Damen: “En hij maakte zich meteen onsterfelijk bij de fans door een Beerschot-tattoo te laten zetten. Ik wacht nog op een tattoo bij de Francis.”

Vrancken: “Rapha maakte zich ook onsterfelijk door bij Beerschot te blijven na het vonnis over Mechelen, dat we niet stegen. Even enthousiast stapte hij op een kille herfstdag op de bus voor een rit van drie uur naar Virton. Toen wisten we: dat is een topper.”

Het Beerschot-publiek ziet in hem al de Gouden Schoen.

Damen: “Nu springt de rationele Walter weer recht.”

Vrancken: “Meen je dat?”

Damen: “Dat is een cultus die je wil ophangen... In godsnaam, laat die man gewoon voetballen. Het plezier spat er nu vanaf.”

Vrancken: “Het zou anders toch fantastisch zijn.”

Damen: “Ja, en dan belt Francis: ‘Walter, laat ons 100 Gouden Schoenen maken.”

Vrancken: “Wie steekt er nu in 1A uit? Toch ‘den diéje’. Als Rapha de derby beslist, móét hij de Gouden Schoen krijgen.”

Damen: “Oké, dan maken we zelf een Gouden Schoen en geven hem die cadeau.”

Hoe staat het met de stadionplannen van Beerschot?

Vrancken: “Als je een topclub wil zijn, is een modern multifunctioneel stadion nodig. In het ruimtelijk plan van de stad in is het verleden een site op Petroleum-Zuid ingetekend voor de bouw van een nieuw stadion. We bekijken de opties met de stad.”

Damen: “Ik ben verknocht aan het Kiel, maar de toegangswegen zijn gruwelijk. We hebben een stadion met comfort en een vlot bereik nodig.”

België is wel wereldkampioen praten over stadions, maar bouwen? Wat is al concreet?

Damen: “We zijn al honderd stappen verder dan ooit tevoren. Figuurlijk: we willen met een gezin een prachtig huis en discussiëren nu al over de indeling van de slaapkamers. Als we met de koper ‘deal’ zeggen, is het verkocht.”

Vrancken: “We bekijken het ook juridisch. De ruwe schetsen bestaan. Architectenbureaus bestuderen nu de optimale invulling – 18.000 of 25.000 fans – en de kosten. De prins stapt mee, maar niet alleen hij. We gaan een consortium vinden, en DCA is projectontwikkelaar. 2026 is de richtdatum.”

Het stadion van Beerschot. Damen: 'Ik ben verknocht aan het Kiel, maar de toegangswegen zijn gruwelijk. We hebben een stadion met comfort en een vlot bereik nodig.' Beeld Photo News
Het stadion van Beerschot. Damen: 'Ik ben verknocht aan het Kiel, maar de toegangswegen zijn gruwelijk. We hebben een stadion met comfort en een vlot bereik nodig.'Beeld Photo News

Steekt het dat Antwerp qua stadion verder staat?

Vrancken: “Nee, zij kwamen drie jaar vroeger in 1A. Een nieuw stadion in 1B gaat niet, hé. Over drie jaar zien we hoe ver we staan.”

Damen: “Wij hebben een langetermijnvisie, maar in voetbal kan in zeven jaar alles anders zijn. Wie had voorspeld dat Anderlecht zo naar beneden zou stagneren? Wij kunnen niet sneller dan dit. In dit tempo spelen we over drie jaar CL. Dat zal wel niet het geval zijn , maar de kloof is gedicht.”

Hoe is de relatie met het Antwerp-bestuur?

Vrancken: “Goed. Ik ken Paul Gheysens. Wij hebben elkaar de afgelopen jaren al enkele keren op vakantie ontmoet. Paul is een aimabel man met een leuk gezin, een lieve echtgenote en verstandige kinderen. Er is onderling respect, we zijn geen werkrivalen.”

Damen: “Het is een stammentwist, maar geen -oorlog. We hebben geen schrik dat de andere ons stadion niet zal gunnen. Van mij mag Antwerp CL spelen, als wij dat dan ook gaan spelen...”

Vrancken: “Dat mag drie jaar later zijn. Maar niet meer. Dáár ligt de grens.”

Vroeger stond Beerschot symbool voor grootheidswaanzin...

Damen: “In dit Beerschot knip je daar één woord uit: ‘Waanzin’. Grootsheid: ja. Wij zijn groots. De geschiedenis leert dat. We zien dat aan onze ontvangst. Men is blij dat Beerschot terug is. Een Beerschot-fan kan moeilijk zeggen dat hij ‘bescheiden’ of ‘klein’ is, dat willen we niet. Maar iemand die waanzinnig komt doen: nee. Er mag geen paljas komen waaraan de club tenonder gaat.”

Vrancken: “Walter heeft gelijk.”

Damen: “Als hier iemand komt zeggen: ‘I’m the man’… Dat gebeurt niet. In andere clubs zie ik soms dat voetbal ondersneeuwt tegenover het ego.”

Vrancken: “De Pro League is vaak zo een egoverhaal. Maar we waken ook hard om onze budgetten te respecteren. Ondanks corona is Beerschot een financieel stabiele club. We hadden met Noubissi, Holzhauser en Halaimia de kans hen te verkopen, maar deden het niet omdat het financieel niet nodig was. Ooit zullen we wel eens spelers verkopen.”

Damen: “Onder Patrick Vanoppen kwam hier ooit een Spaanse ex-speler van Real Madrid (Raul Bravo, red.) met 150.000 euro tekengeld. Hij speelde drie minuten, denk ik. Hij was zwaarlijvig en kon niet mee. Dat nooit meer."

Beerschot zag voor de promotiefinale de machtsspelletjes binnen de Pro League. Gaan jullie daar nu zelf deel van uitmaken of een luis in de pels blijven?

Damen: “Ik ga naar die vergaderingen. Ik zei al dat ze van Beerschot-kant nooit afbraak gaan hebben. Wel stellen we intellectueel veel vragen. Als dit niet kan door machtsspelletjes, krijgen ze een ander Beerschot. Maar de tijd van het oude Beerschot – roepen, tieren en blazen zonder veel inhoud – is voorbij. Ik heb in de Pro League wel al brandhout gemaakt van het BeNe League-gedachtegoed. Dat is een vals voorwendsel. Kom niet zeggen: ‘We gaan alle Belgische clubs laten genieten van het BeNe-voordeel’. Elke ploeg in de liga zou minstens 11,5 miljoen extra tv-geld krijgen en de andere clubs 625.000 euro. Zo creëer je een nationale kloof en daar zal ik me met de club tegen verzetten. Net zoals we de strijd zullen aangaan tegen de ongelijke stemrechtverdeling.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234