NieuwsWielrennen
Voorjaarskoersen zonder publiek: ‘Dit kunnen we nog één keer doen’
Ook dit jaar zijn supporters niet toegelaten bij de Vlaamse voorjaarsklassiekers: van de Omloop tot de Brabantse Pijl. ‘Dit wordt niet het nieuwe normaal’, zegt Tomas Van Den Spiegel van Flanders Classics.
De maatregelen die Van Den Spiegel en de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter woensdag in Ninove aankondigden, klinken inmiddels vertrouwd: geen toeschouwers bij de start, niet bij de finish, niet op de hellingen en niet langs de kasseistroken. Wie toch langs het parcours gaat staan, gewoon omdat hij daar woont, moet een mondmasker dragen. En wie de regels overtreedt, riskeert een boete van 250 euro.
Dat is copy-paste met de maatregelen die Van Den Spiegel en Van Cauter op 13 oktober vorig jaar afkondigden, vijf dagen voor de Ronde van Vlaanderen 2020. “In oktober was de stress erg hoog”, zegt Van Den Spiegel. “De ASO had net de stekker uit Parijs-Roubaix getrokken. We stonden aan het begin van de tweede golf. Eén week na de Ronde van Vlaanderen steeg het aantal coronabesmettingen naar 22.000. Dat is nu gelukkig anders.”
Toch worden wielerwedstrijden gecanceld: in Australië, Argentinië en Colombia, op Mallorca, in Oman, Saudi-Arabië, Spanje en Portugal. Maar niet in Vlaanderen. Zaterdag 27 februari wordt de Omloop gereden. Organisator Flanders Classics maakte woensdag duidelijk dat zijn vijf andere wedstrijden daarna ook doorgaan.
Afgelasten is geen optie, zegt Van Den Spiegel. “We zijn een grote organisatie binnen het internationale wielrennen. We hebben continuïteit nodig. Voor ons is het belangrijk om te kunnen organiseren. Daar gaan we vol voor. Het wielrennen is een soort ecosysteem: iedereen heeft zijn rol, iedereen ziet af. Maar als een schakeltje wegvalt, valt het systeem in elkaar. We hebben vorig jaar getoond dat we in deze omstandigheden kunnen organiseren. We hebben daar internationaal veel bewondering voor gekregen.”
De Omloop, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde, Scheldeprijs en Brabantse Pijl (zes wedstrijden van Flanders Classics) worden dit voorjaar gereden. Andere organisatoren haken evenmin af: Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koerse, Brugge-De Panne, E3 Harelbeke worden gereden. Zonder publiek en ongetwijfeld ook zonder winst.
Hoop op viptentje
Van Den Spiegel: “Een aantal inkomsten blijft gevrijwaard. Maar door de strenge veiligheidsmaatregelen moeten we extra kosten maken. Hoeveel? Vraag dat over enkele maanden een keer.”
Vipinkomsten, het succesvolle businessmodel van Flanders Classics en van de E3 Harelbeke, zijn er helemaal niet. Gouverneur Van Cauter verbiedt randevenementen of bijkomende commerciële activiteiten tot maandag 5 april. Misschien, als de coronacijfers tegen die tijd nog gunstiger zijn, dat de Scheldeprijs (7 april) en de Brabantse Pijl (14 april) een klein viptentje mogen optrekken.
Nog één keer moet het nu zonder publiek en hopelijk is dat de laatste keer, zegt Van Den Spiegel. Want Flanders Classics is geen liefdadigheidsinstelling. “We kunnen dit nog één keer doen. De fan kan dit nog één keer doen. Maar dit is niet het nieuwe normaal dat we verwachten in 2022.”