Zaterdag 01/04/2023

VoetbalEuropa League

Vijf Antwerp-stewards gewond, waarvan één ernstig: ‘Geen plaats voor op de Bosuil’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De voetzoeker op doelman Trapp, het Bengaals vuur voor de aftrap, enkele fans op het veld en vechtpartijen op de tribunes: de match van Antwerp tegen Frankfurt gisteravond krijgt meer dan waarschijnlijk nog een staartje. De club neemt in een fel statement afstand van de gebeurtenissen. ‘Het doet ons deugd om te merken dat het merendeel van de supporters dit doelloos en schadelijk gedrag openlijk afkeurt.’

Frank Dekeyser

De Great Old dreigt opnieuw, zoals vaker in de jaren 80 en 90, slachtoffer te worden van haar eigen supporters. Antwerp riskeert namelijk een serieuze boete van de UEFA. Bovendien leren precedenten ons dat ook zwaardere sancties niet uitgesloten zijn. De club moet vrezen dat het één of meerdere wedstrijden achter gesloten deuren zal moeten afwerken.

“RAFC veroordeelt elke vorm van geweld, in en buiten het stadion”, valt er te lezen in een officieel statement van de club. “De gebeurtenissen van gisteravond weerspiegelen op geen enkele manier de normen en waarden van onze club. Dergelijke incidenten bezorgen de club een onherroepelijke imagoschade en een hebben telkens zware financiële consequenties.”

Na de 0-1 waren er ook ongeregeldheden op de hoofdtribune op de Bosuil. Beeld Photo News
Na de 0-1 waren er ook ongeregeldheden op de hoofdtribune op de Bosuil.Beeld Photo News

Antwerp meldt dat bij de incidenten vijf stewards gewond raakten, waarvan één ernstig. Deze persoon ligt nog steeds in het ziekenhuis. “Dat uitgerekend de mensen die ervoor zorgen dat wedstrijden überhaupt kunnen plaatsvinden (en zelf supporter zijn van RAFC) zo worden behandeld, tart alle verbeelding. In samenspraak met alle bevoegde instanties zal de club alles in het werk stellen de nodige identificaties te verrichten en de verantwoordelijken aan te duiden. De financiële schade zal verhaald worden op de daders en RAFC zal zich in elk afzonderlijk dossier burgerlijke partij stellen. Ondertussen wachten we de officiële communicatie van UEFA af.”

Voorts hamert Antwerp erop dat het een club wil zijn waar iedereen zich veilig voelt. “Helaas heeft niet iedereen dit begrepen. Voor mensen die pretenderen supporter te zijn van RAFC, maar de club en zijn medewerkers bewust schade toebrengen, is er geen plaats op de Bosuil. Het doet ons deugd om te merken dat het merendeel van de supporters dit doelloos en schadelijk gedrag openlijk afkeurt.”

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Bij de start van de tweede helft werd Kevin Trapp geraakt door een voetzoeker die uit het Antwerp-vak gegooid werd. De doelman ging neer en was heel even groggy. Hij kon de wedstrijd na verzorging uiteindelijk wel verderzetten. Bovendien gebruikten de fans bij aanvang van de wedstrijd pyrotechnisch materiaal wat verboden is door UEFA. Er wacht hen wellicht een boete van enkele tienduizenden euro.

Om u een idee te geven: in augustus kreeg het Nederlandse Feyenoord nog een boete van 35.250 euro van ‘UEFA Control, Ethics and Disciplinary body’ “voor het afsteken van vuurwerk en het blokkeren van de trappen bij de thuiswedstrijd tegen IF Elfsborg op donderdag 19 augustus.” Ook zwaardere sancties zijn niet uitgesloten. Zo moest Fenerbahce - komende tegenstander van Antwerp in de Europa League - in 2013 een wedstrijd achter gesloten deuren spelen na het gooien van vuurwerk en voorwerpen op het veld. Ter verduidelijking: voor de Turken was het destijds niet de eerste overtreding.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Lees hieronder het volledige statement van Antwerp:

RAFC veroordeelt elke vorm van geweld, in en buiten het stadion. De gebeurtenissen van gisteravond weerspiegelen op geen enkele manier de normen en waarden van onze club. Dergelijke incidenten bezorgen de club een onherroepelijke imagoschade en een hebben telkens zware financiële consequenties.

5 stewards raakten gewond waarvan 1 ernstig. Deze persoon verblijft nog steeds in het ziekenhuis. Dat uitgerekend de mensen die ervoor zorgen dat wedstrijden überhaupt kunnen plaatsvinden (en zelf supporter zijn van RAFC) zo worden behandeld, tart alle verbeelding. In samenspraak met alle bevoegde instanties zal de club alles in het werk stellen de nodige identificaties te verrichten en de verantwoordelijken aan te duiden. De financiële schade zal verhaald worden op de daders en RAFC zal zich in elk afzonderlijk dossier burgerlijke partij stellen. Ondertussen wachten we de officiële communicatie van UEFA af.

Dat supporters van de tegenpartij aanwezig waren in een hoofdtribune is geen verkeerde inschatting maar een verplichting, voor elke thuisploeg en in elke Europese wedstrijd. Onder UEFA richtlijnen is men verplicht om 200 tickets in de eretribune ter beschikking te stellen van het bezoekende team. We stellen ons vragen bij de toewijzing van deze tickets, wat volledig in handen is van het bezoekende team en wij zijn ook geïnformeerd over onregelmatigheden, vernielingen en provocatief gedrag van Frankfurtsupporters in de loop van de dag in de buurt van het stadion. Dit is opgenomen met de ordediensten en UEFA en wordt verder geëvalueerd maar kan op geen enkele manier een verklaring zijn voor de gebeurtenissen van gisteravond.

Onder leiding van de voorzitter zijn enorme inspanningen geleverd om onze club terug te brengen op het hoogste niveau en in een recordtempo aan te knopen met sportieve successen. Dagelijks werken we met een hecht team verder aan de uitbouw van onze club: een moderne infrastructuur, sportieve stabiliteit en een sfeervolle Bosuil. Iedereen moet voor RAFC kunnen supporteren en zich bovenal veilig voelen in het stadion. Het moet een feest zijn waar grootouder met kleinkind heen kan, waar je als gezin op een veilige manier kan genieten en iemand voor de eerste maal kennis laat maken met onze Rood-Witte kleuren.

Helaas heeft niet iedereen dit begrepen. Voor mensen die pretenderen supporter te zijn van RAFC, maar de club en zijn medewerkers bewust schade toebrengen, is er geen plaats op de Bosuil. Het doet ons deugd om te merken dat het merendeel van de supporters dit doelloos en schadelijk gedrag openlijk afkeurt. De reacties op sociale media liegen er niet om en we roepen jullie dan ook allemaal op om samen, elke match opnieuw en waar dan ook het echte Antwerp-DNA te tonen: authentiek, passioneel en sfeervol.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News
null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234