Woensdag 08/02/2023

NieuwsVoetbal

Vandaag worden licenties uitgedeeld: moet KV Oostende straks naar het BAS?

KV Oostende-speler Brecht Capon. Beeld Photo News
KV Oostende-speler Brecht Capon.Beeld Photo News

Hoe zal het Belgisch profvoetbal er volgend seizoen uitzien? De licentiecommissie laat vandaag weten wie zijn licentie (niet) krijgt. Het is goed mogelijk dat we straks overblijven met zeventien clubs in 1A en zeven in 1B. De integratie van de U23 zit ondertussen opnieuw op een dood spoor. Verdwaalt u met ons mee in de doolhof van het Belgisch voetbal?

NVK

Vandaag is het omgekeerde van Sinterklaas. Een jaarlijkse afspraak waar werkelijk níémand blij van wordt: de dag waarop de licenties worden verdeeld.

De licentiecommissie zou dit seizoen op bepaalde vlakken wel soepeler zijn dan voordien. Clubs kunnen bijvoorbeeld een raming geven van de transferinkomsten die ze komende zomer verwachten te boeken. Nattevingerwerk, zucht de ene bestuurder. Terwijl anderen dat met beide handen hebben aangegrepen om aan te tonen dat hun club – ondanks alle impact van de coronacrisis – toch overeind zal blijven.

En toch. Er zouden ‘een aantal verrassingen’ aankomen, horen we waaien in voetballand. Hoeveel dat er exact zijn, zullen we pas vandaag met zekerheid weten.

Moet KVO naar BAS?

Volgens onze informatie zal KV Oostende in eerste instantie alvast géén licentie krijgen. Opvallend, omdat KVO de voorbije jaren in een veel lastiger financieel parket zat. Na de overname door het Amerikaanse PMG zijn de geldproblemen op korte termijn van de baan. Zeker na het uitstekende seizoen dat de kustploeg tot dusver achter de rug heeft.

De problemen situeren zich in de administratie. De licentiecommissie vraagt inzage in de jaarrekeningen van alle aandeelhouders die 10 procent of meer van de club bezitten. Maar dat is niet naar de zin van de Amerikaan Paul Conway en de Chinees Chien Lee. Zij bezitten clubs over heel Europa en moeten nergens dergelijke inzage toestaan. Hun vennootschappen omhelzen ook veel meer dan louter KV Oostende – ze zien het als een potentieel concurrentieel nadeel om hun boekhouding spreekwoordelijk op straat te gooien.

Maar de licentiecommissie is onverbiddelijk. Om te voorkomen dat er makelaars (onrechtstreeks) eigenaar zijn van voetbalclubs, hamert ze op de noodzaak van die transparantie. KV Oostende zal daarom naar het BAS moeten trekken om de licentie te behalen. Bij KVO maken ze zich overigens weinig zorgen. Alle informatie die nodig zal zijn om de licentie te behalen, zal uiteindelijk aan het BAS geleverd worden.

Voor Moeskroen is er op dit moment veel minder hoop. De lonen van februari en maart werden al later dan normaal gestort. Eigenaar Lopez zou onvoldoende garanties kunnen voorleggen. De Henegouwers hebben de voorbije vijf jaar via het BAS hun licentie behaald. Lukt dat ook een zesde keer?

Is dat niet het geval, dan zal dat serieuze impact hebben op de samenstelling van het profvoetbal. Slaagt Moeskroen er dit seizoen nog in om op sportief vlak de degradatie te ontlopen, maar krijgt het geen licentie, dan zal 1A volgend seizoen uit 17 ploegen bestaan. Daar is één voordeel aan verbonden: op het einde van het seizoen 2021-2022 zouden normaal gezien drie ploegen degraderen naar 1B. Maar in dit scenario zouden dat er ‘slechts’ twee zijn.

Mocht Moeskroen toch laatste eindigen of de barragematchen tegen Seraing verliezen, en géén proflicentie krijgen, dan zou 1B uit maximaal zeven clubs bestaan. De Hoge Raad van de KBVB heeft immers besloten dat er geen ploegen sportief kunnen degraderen uit 1B, en dat er geen clubs kunnen promoveren uit het amateurvoetbal.

Beloftenteams

Los van Moeskroen zijn er nog een aantal vraagtekens. Krijgt Virton – een jaar lang verbannen maar via een rechtszaak toch in de running voor een proflicentie – zijn plek in 1B terug? Is dat niet het geval, dan dreigt 1B in het slechtste scenario slechts uit zes of zelfs minder ploegen te bestaan. Want zoals de kaarten nu liggen, verdwijnt Club NXT uit het profvoetbal.

Op dit moment ziet het er ook niet naar uit dat daar verandering in komt. De integratie van beloftenploegen in 1B zit muurvast. Dat is het geval sinds AA Gent heeft gedreigd naar de Belgische Mededingingsautoriteit te trekken als hun U23 niet zouden mogen aantreden maar die van Club, Anderlecht, Genk en Standard wel.

Zorgt de uitspraak van de licentiecommissie straks voor meer duidelijkheid aan de horizon? Of wordt het een zoveelste doodlopende straat?

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234