Zondag 29/01/2023

InterviewTrond Sollied

‘Vanaken speelt vlot mee in de Premier League’

Trond Sollied. Beeld Photo News
Trond Sollied.Beeld Photo News

Vijf jaar Club Brugge, met twee titels en twee bekers. Drie passages bij AA Gent. De Noor Trond Sollied kijkt uit naar de clash tussen zijn twee ex-clubs. ‘Gelukkig is er elke dag voetbal.’

RN

Trond Sollied (61) is voorzichtig in deze coronatijden. Een interview? Jawel, maar dan buiten in de natuur en met voldoende afstand. Een wandeling rond het Damvallei-meer in Destelbergen leent zich daar perfect toe. Hond Zora mag mee. “Ik ken een tweetal mensen met een covidbesmetting in mijn omgeving”, vertelt Sollied. “Het virus zit overal, ook in het voetbal. Met alle maatregelen die daar genomen zijn, vraag ik me af hoe het kan dat zoveel spelers besmet geraken. Daar begrijp ik echt niks van. Spelers die deelnemen aan lockdownfeestjes, dat vind ik een catastrofe. Een klein beetje volwassen zijn, alsjeblieft.”

Hoe is het met u? Sinds uw ontslag bij Lokeren in januari vorig jaar leeft u ver van de schijnwerpers.

Trond Sollied: “Alles zat tegen. Eerst moest ik herstellen van een voetblessure, maar het ergste kwam pas daarna. De hele wereld is stopgezet.”

Hebt u nog zin om ergens aan de slag te gaan?

“Ja, natuurlijk. Ik ben niet versleten hé. Er zijn aanbiedingen geweest uit het buitenland, maar alles stopt met corona. Als trainer moet je kunnen reizen. Als dat niet kan, is het onmogelijk om ergens aan de slag te gaan. Daarom heb ik alles in wachtmodus gezet, tot we weer normaal kunnen werken en leven. Ik heb nog familie in Noorwegen, die heb ik al een jaar niet meer gezien. Als ik daar op bezoek wil, moet ik eerst tien dagen in een hotel in quarantaine gaan zitten. Dat wil ik niet.”

Waarmee vult u de dagen?

“Voetbal op topniveau is het enige positieve wat we in deze coronatijden hebben. Het is super dat er zoveel matchen te zien zijn op televisie.”

Zondag staan uw twee oude clubs nog eens tegenover mekaar.

“Daar kijk ik naar uit. Het topniveau van Club Brugge is veel hoger dan dat van de andere clubs. Ze hebben de beste ploeg en de beste kern. Ze staan op de positie waar ze willen staan. Dat gaan ze niet meer weggeven. De andere clubs hebben ook allemaal ups en downs. Charleroi startte zo goed, maar nu is het al een tijd minder. Anderlecht is een mysterie. Genk heeft hele goede weken gekend, maar ze zijn niet standvastig genoeg. Antwerp vond ik een hele tijd oké, daar is het nu ook heel wat minder.”

In het begin van het seizoen werd gezegd dat de kern van Club nieuw bloed nodig had. Alleen Noa Lang is erbij gekomen.

“Ze hebben veel werkende spitsen, maar geen scorende. Diatta maakte er acht, Vanaken vijf. Maar als ik naar de spitsen kijk: Badji drie, Krmencik drie, Okereke drie. Oké, ze hebben véél spelers die een doelpunt kunnen maken, maar een scorende spits hebben ze niet.”

Club-spelers Charles De Ketelaere en Hans Vanaken in actie tegen KV Mechelen, donderdagavond.
Club-spelers Charles De Ketelaere en Hans Vanaken in actie tegen KV Mechelen, donderdagavond. "Als hij de stap hogerop wil zetten, mag Vanaken niet meer lang wachten."Beeld Photo News

Moeten ze er één halen in januari?

“Januari is de gevaarlijkste transferperiode omdat er dan altijd paniek op de markt is. Een speler die je neemt in januari is er vaak een voor het volgende seizoen. Dan hebben ze de tijd om zich aan te passen. Je kunt een lucky shot hebben. Gent had er zo een paar in januari, met Moses Simon en Kalu. Als Club een goede piste heeft, zou ik het wel doen. Ze gaan ook Europees door, Kiev is een haalbare tegenstander. Met een goede spits erbij weet je maar nooit hoever je kunt geraken. Maar in de Belgische competitie steken ze er sowieso bovenuit. Met Lang hebben ze zich ook echt versterkt. Hij is technisch sterk en aan zijn uitspraken merk je dat hij het natuurlijk vindt om te winnen. Hij is nooit bang. Voor mij is hij een nummer tien. Maar je moet ook kijken naar De Ketelaere: wat is zijn beste positie?”

Hij heeft overal al gespeeld, tot op de linksback toe.

(lacht) “Ik heb vroeger ook op alle posities gespeeld, behalve keeper. Voor mij moet De Ketelaere centraal spelen. Daar heeft hij het postuur voor. Maar weet je wat ik het belangrijkste vind? Club Brugge heeft zijn kern behouden over meerdere jaren. Als Genk een keer een topseizoen heeft, is daarna de helft weg. Dan kan een trainer het niet redden door zomaar even met zijn vingers te knippen. Vanaken, Vormer, Mechele, zij blijven. En Mata, dat die nog in België speelt, daar versta ik niks van. Die kan makkelijk de Premier League aan.”

Is Mata de man die u het hoogst inschat bij Club?

“Hij en Vanaken.”

Er zijn er die zeggen dat Vanaken niet weggeraakt omdat de Belgische competitie zijn top is.

“Nee. Vanaken zou geen problemen hebben in de Premier League. Kijk naar Sander Berge: die speelt uitstekend bij Sheffield United en Vanaken is beter dan Berge.”

Er wordt soms getwijfeld aan de handelingssnelheid van Vanaken.

“Dat lijkt misschien zo, omdat hij zo groot is. Hij moet de bal maar één keer raken omdat hij alles op voorhand ziet. Als hij de stap hogerop wil zetten, mag Vanaken niet meer lang wachten. Maar hij moet dat voor zichzelf uitmaken. Als je tevreden bent waar je bent, moet je blijven. Gert Verheyen is ook nooit vertrokken, ook niet toen hij naar Ipswich kon.”

Begrijpt u dat Club in de competitie punten laat liggen in Moeskroen en thuis tegen Mechelen?

“In België kun je van elke club verliezen, omdat het niveau niet slecht is. Het is geen toeval dat Brugge en Antwerp nu Europees doorgaan en Gent vorig seizoen ook. Genk deed het al de voorbije jaren. Het niveau is niet slechter dan in Nederland. Daarom begrijp ik niet waarom sommigen een Beneliga willen. Ik weet ook wel dat die competitie als product beter zou verkopen, maar ik denk niet dat het niveau er beter door wordt. Terwijl Leuven en Beerschot het hier heel goed doen, nadat ze pas uit 1B komen. Dat zijn clubs die niet voor miljoenen inkopen, ze kopen wel slim.”

Dat puntenverlies ligt dus niet aan het feit dat Philippe Clement te veel roteert?

“Clement heeft zo’n brede kern. Als hij niet wisselt, krijgt hij problemen in zijn groep. En als hij een paar spelers wisselt, is het kwaliteitsverschil niet zo groot. Ik vind dat hij dat goed doet.”

Wat te denken van AA Gent, uw andere voormalige club?

“Gent heeft te veel trainerswissels gedaan. Dat is nooit goed voor de spelers, omdat de trainingsmethodes elke keer veranderen. Fysiek alleen al is dat iedere keer een aanpassing. Spelers hebben tijd nodig om een nieuwe methode te absorberen. Dat was de voorbije maanden moeilijk bij Gent.”

Had u voor het seizoen verwacht dat het zo slecht zou lopen met de Buffalo’s?

“Niet voor het seizoen. Thorup verloor twee jaar geleden de bekerfinale van KV Mechelen, maar vorig seizoen deed hij het héél goed. Gent werd tweede, dat is het op één na beste resultaat ooit. Maar dan zag je dat met De Decker de hulptrainer van Antwerp gehaald werd en dat Bölöni geen club had. Toen dacht ik meteen: hier is iets aan de hand. Misschien was de aanstelling van De Decker al een voorbereiding op de komst van Bölöni. En dan wordt Bölöni na 25 dagen alweer ontslagen. Dat kan toch niet? Dat hebben ze totaal verkeerd ingeschat.”

"Jaremtsjoek is een goede spits. Ik zag hem ook aan het werk bij Oekraïne. Sterk."Beeld BELGA

Nu u Thorup aanhaalt: begrijpt u als Scandinaviër dat hij RC Genk liet staan voor FC Kopenhagen?

“Kopenhagen is hetzelfde als Anderlecht, die komen altijd terug. Het is niet alleen de grootste club van Denemarken maar van heel Scandinavië. Thorup kon onmogelijk neen zeggen. Ik begrijp hem heel goed.”

Met Vanhaezebrouck is Gent intussen aan zijn vierde trainer toe.

“Ze hebben geen slechte ploeg. Ze zitten wel in een situatie waarin ze punten móéten pakken. Die druk maakt het moeilijk.”

Is de Gentse spelersgroep daar mentaal sterk genoeg voor?

“Ze hebben goede spitsen. Maar als je je kansen niet benut, wordt het zelfvertrouwen minder en minder. Ze zijn ook snel met hun keepers beginnen te wisselen. Komaan: Kaminski was toch stabiel en goed? Elke voetballer maakt fouten, dat betekent niet dat je meteen moet wisselen. Je mag een doelman niet minder geven dan zes wedstrijden. Intussen hebben al hun keepers fouten gemaakt.”

Maar Gent heeft wel goede spitsen, zegt u?

“Ja, Jaremtsjoek is goed. En die Duitser heet wel Kleindienst, maar hij is niet zo klein. Hij is super in de lucht. Je hebt ook nog Depoitre, maar die kampt veel met blessures. Odjidja is een beetje hetzelfde geval. En Kums brengt niet het niveau dat hij moet brengen. Man tegen man moet hij veel beter kunnen, zijn duelkracht is niet goed. Kums is niet creatief genoeg.”

Vorig seizoen was hij dat toch wel?

“Ja, toen was hij beter. Het probleem is dat alle middenvelders bij Gent graag de bal hebben. Het zijn net magneten. Ze komen naar de bal, niemand gaat offensief. Ze moeten tegengestelde bewegingen maken, dat is het belangrijkst. Zeker op het middenveld. De spitsen doen dat wel, maar waarom kunnen ze niet met drie spitsen spelen? Ik zou met deze groep in een 4-3-3 spelen. Castro-Montes en Mohammadi doen nu de hele flank, maar die zou ik als backs gebruiken.”

Denkt u dat Hein Vanhaezebrouck het bij Gent nog recht kan trekken?

“Vanhaezebrouck heeft nog maar vier wedstrijden gehad, het is een beetje vroeg om daarop te antwoorden. Hij moet zijn spelers nog beter leren kennen, met wat eerder allemaal gebeurd is. Als je de commentaar van Jaremtsjoek (“We spelen als een tweedeklasser”, RN) onder Bölöni hoorde: ik kon dat niet geloven. Zoiets heb ik nooit meegemaakt. Ik denk dat zulke dingen met mij nooit zouden gebeuren. Als er iets is, moet je praten. Of de speler komt naar mij, of ik moet het als trainer aanvoelen. Ik ben geen dictator.”

Kort voor het einde van de transferperiode zou Club Brugge nog aan Jaremtsjoek gesnuffeld hebben, maar hij mocht niet weg.

“Club Brugge zou hem kunnen gebruiken. Jaremtsjoek is een goede spits. Ik zag hem ook aan het werk bij Oekraïne. Sterk. Hij is een spits voor de Premier League. Dan heb ik het niet over Manchester United, maar hij zou het wel kunnen maken bij een ploeg in de middenmoot.”

Er zijn dit seizoen maar vier plaatsen in play-off 1.

“Dat is niet voor Gent. Er staan te veel clubs tussen de vierde plaats en waar Gent nu staat.”

Wie gaat er dan play-off 1 spelen?

“Club Brugge zeker. Genk ook. Dan denk ik toch aan Antwerp. Standard moet ook beter doen.”

En Anderlecht?

“Dat is een twijfelgeval. Ze hebben veel goede jonge spelers, ze plukken ze daar zomaar uit de grond. Maar of ze stabiel kunnen blijven… Anderlecht staat op dit moment vooral voor verkopen.”

Wat vindt u van Vincent Kompany als coach?

“Hij is duidelijk als communicator, maar ik wil hem over een paar jaar eens terugzien. Hij gaat evolueren, het is nog maar net begonnen. Ik versta er niks van dat ze altijd in de eigen zestien meter proberen te voetballen. Een lange bal vooruit mag ook weleens.”

Het seizoen is halfweg. Welke ambitie mag AA Gent nog hebben?

“Ze moeten zo veel mogelijk punten pakken, om via play-off 2 een gooi te doen naar Europees voetbal. Dat is wél realistisch. Dat, en de beker.”

Kan Gent zondag iets gaan doen in Brugge?

“Ja. Als Gent een topdag heeft, kan het elke ploeg in België verslaan. Vergeet niet dat er nog altijd zonder publiek wordt gespeeld. De twaalfde man is in Brugge een échte twaalfde man. Gent heeft dat thuis ook, maar zondag kan de afwezigheid van de Brugse twaalfde man in hun voordeel spelen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234