ReconstructieWielrennen
Van oktober 2014 tot nu: hoe het huwelijk tussen Van Aert en Nuyens stukliep
De zaak Van Aert versus Nuyens blijft aanslepen. Afgelopen woensdag behandelde het Arbeidshof van Antwerpen het beroep van Nuyens, die in 2019 ongelijk kreeg van de arbeidsrechtbank in Mechelen. De ex-ploegleider van Van Aert eist nog steeds een schadeclaim van 1,2 miljoen euro. Waar liep het huwelijk tussen Van Aert en Nuyens nu precies op de klippen? Een chronologisch overzicht.
Januari 2014: prof bij Vastgoedservice-Golden Palace
Wout van Aert wordt op 1 januari 2014 veldrijder bij Vastgoedservice-Golden Palace. De toen 20-jarige veldrijder is een wissel op de toekomst voor het nieuwe team van sterke man Timmy Simons. Van Aert bewijst meteen zijn waarde door in februari 2014 wereldkampioen bij de beloften te worden in Hoogerheide. De sterren staan gunstig.
September 2016: onderdak bij Nuyens
Van Aert schopt het in de trui van Crelan-Vastgoedservice meteen tot wereldkampioen in 2016, maar beslist dan in het najaar om met sponsor Crelan in een nieuw avontuur te stappen. Nick Nuyens wordt de nieuwe eigenaar van de Crelan-Vastgoedservice-veldritploeg en wil zich daarbij niet alleen op het veldrijden focussen. De ex-winnaar van de Ronde van Vlaanderen wil ook de opstap maken naar het wegwielrennen. Dat moet gaan via een fusie met de Veranda’s Willems-ploeg.
November 2016: met Veranda’s Willems-Crelan de weg op
Veranda’s Willems-Crelan is in november 2016 een feit. Nuyens omringt Van Aert in het veld met namen als Merlier en Godrie. Op de weg rekent het team in eerste instantie op Dupont en Devolder. De bedoeling van Nuyens is om Van Aert rustig van de weg te laten proeven. In de Ronde van België en de Schaal Sels is het meteen prijs. Op de grote wedstrijden is het nog even wachten.
Voorjaar 2017: fietsendebacle voor team Nuyens
Terwijl het Van Aert met een tweede wereldtitel in het veld voor de wind gaat, lukt het maar niet voor de wegploeg. Het voorjaar gaat grotendeels de mist in voor Veranda’s Willems-Crelan. Renners laten zich uit over de slechte kwaliteit van de fietsen van leverancier Felt. Op zich geen probleem voor Van Aert, die pas in mei de weg op gaat. Toch is het meteen een eerste vorm van ruis binnen het team.
Najaar 2017: minder veldritseizoen voor Van Aert
Ook in het veld loopt het niet echt voor Van Aert op de Felt-fietsen van Veranda’s Willems-Crelan, of Crelan-Charles zoals het team in het veldrijden heet. Van Aert speelt tweede viool achter Van der Poel en is ongelukkig met zijn vormpeil en de hele fietsensituatie. Bovendien staat zijn eerste voorjaar op de weg voor de deur.
Januari 2018: vertrouwen van Nuyens richting Van Aert
Nuyens spreekt desalniettemin zijn vertrouwen uit. “Ik toon begrip voor Wouts ontevredenheid. Ik had het mij bij de opstart van het team ook anders voorgesteld. Maar we hebben de laatste tijd een grote stap gezet. Er is de nieuwe fiets (Stevens, red.) en we zijn versterkt in de breedte. Ook daarin willen Wout hem ondersteunen. Hij zal in 2018 niet het gevoel hebben dat hij er alleen voor staat. Ik zie dit als een project van lange termijn. Veranda's Willems heeft een contract tot eind 2018, Crelan en Charles tot eind 2019. Net als Van Aert trouwens. Als het van mij afhangt, doen we dus nog lang verder met Wout.” Van Aert bedankt op zijn beurt op het BK voor het vertrouwen en even later ook op het WK. De plooien lijken gladgestreken.
Maart 2018: de Strade Bianche verandert alles
Tot Van Aert begin maart als een komeet naar het firmament van de wielerhemel schiet. In een heroïsche Strade Bianche kleurt de wereldkampioen veldrijden de wedstrijd. Hij finisht op een knappe derde plaats en dat is de WorldTour-ploegen niet ontgaan. De interesse groeit evenredig met Van Aerts sterke prestaties in het voorjaar.
Nuyens van zijn kant is ook ambitieus. Hij wil dat zijn team op termijn de referentie wordt op procontinentaal niveau met Van Aert in een centrale rol. “Ik wil bewijzen dat we ook op dat niveau kunnen werken als een WorldTour-team. De rennerskern is al versterkt in de breedte, de omkadering is een hechte groep. Laat me wel zeggen dat er een plan B zal klaarliggen, mocht Van Aert vertrekken. Maar we zullen alles doen om hem hier te houden. Bij ons kan hij in elk geval het veldrijden met de weg combineren.”
April 2018: interesse groeit, Nuyens wil verlengen
Ook op Van Aerts eigen ambities staat geen maat. “Zijn hoofd staat nú al naar de WorldTour. En de interesse op dát niveau is enorm”, geeft manager Van den Bosch aan. Eén grote maar: Van Aert heeft op dat moment nog een lopende verbintenis tot eind 2019. Verwacht wordt dat Nuyens dat contract wil openbreken en verlengen. In mei moeten beide partijen daarover voor het eerst samenzitten.
Mei 2018: Nuyens kan Van Aert geen garanties voorleggen
Na een korte vakantie is het zover. Van Aert zit in mei 2018 aan de onderhandelingstafel met Nuyens. Die laatste vertelt daarbij dat Veranda’s Willems Van Aerts aflopende verbintenis niet wil/kan verlengen, maar hij hoopt via cosponsor Crelan wel tot een constructie te komen om Van Aert bij de ploeg te houden. Ook supermarktketen Carrefour zou bereid zijn te investeren, mocht Van Aert bij het team blijven. Nuyens wil Van Aert graag tot 2021 in plaats van tot 2019, maar hij kan zijn renner in mei niets beloven.
Juni 2018: Van Aert wil, maar krijgt geen duidelijkheid
De situatie over Van Aerts toekomst wordt onduidelijker. “Normaal wilde ik er na Parijs-Roubaix uit zijn, maar door de omstandigheden is dat niet gelukt. De situatie is iets gecompliceerder dan gedacht. Ik denk momenteel nog hard na over mijn toekomst”, klinkt het bij de renner. “Mijn contract bij de ploeg loopt nog een jaar, maar anderzijds kan ik niet blind blijven voor de interesse van andere teams. Ik geef het nog even de tijd, maar ook niet té lang meer. Ik denk dat ik wel recht heb op een krachtig signaal. Maar dat signaal kwam er tot dusver nog niet.”
Juli 2018: Van Aert naar Jumbo, Nuyens trapt na
Op 23 juli is de kogel door de kerk. Van Aert laat weten zijn toekomst verder te zetten bij het Nederlandse LottoNL-Jumbo. De wereldkampioen veldrijden is daarbij wel van plan zijn contract bij Veranda’s Willems uit te doen en dus eerst nog een jaar aan boord te blijven bij Nick Nuyens. Pas in 2020 zou de overstap naar Jumbo volgen. De scheiding tussen Nuyens en Van Aert is midden juli hoe dan ook ingezet.
Van echtscheiding gaat het vervolgens snel naar een vechtscheiding. Een venijnig persbericht van team Willems Veranda’s blijft niet zonder reactie. De huidige ploeg van Van Aert voert “onredelijke eisen” van diens management aan als reden voor het stopzetten van de onderhandelingen. Van Aert zelf haast zich om via Twitter te ontkennen. “Ik wil benadrukken dat het mijn eigen keuze is geweest om niet in te gaan op het voorstel om te verlengen bij mijn huidige team.”
Augustus 2018: Schijnfusie met Aqua Blue, Van Aert leest het in de krant
Rijkelijk te laat om Van Aert aan zich te binden, maar alsnog in een poging om extra geld in het laatje te brengen, komt in augustus het nieuws dat Veranda’s-Willems wil fusioneren met het Ierse Aqua Blue Sport. De fusie gaat uiteindelijk niet door en dat zorgt voor extra wrevel. De renners, onder wie Van Aert, zijn niet op de hoogte en moeten in de kranten vernemen hoe hun team er in 2019 zal uitzien.
Van Aert zelf zegt het volgende over de situatie: “Ik vernam het nieuws toen ik na de openingsrit van de Ronde van Denemarken van mijn fiets stapte. Het gerucht liep al wel een tijdje, maar werd me tot op heden (nog) niet officieel bevestigd. Ik kan er dus onmogelijk iets zinnigs op zeggen. Benieuwd wel in welke ploeg en structuur ik volgend jaar precies terecht zal komen. Ik hoop daar nu toch wel heel snel duidelijkheid over te krijgen.”
Eind augustus komt die duidelijkheid er, maar wéér moet Van Aert het in de media lezen. Veranda’s WIllems-Crelan fusioneert met Team Roompot en verzekert zich op die manier in 2019 van een plaats in het peloton. Voor Van Aert is de maat vol. Hij wil niet deel uitmaken van een team waar hij geen voeling mee heeft. “Ik heb niet getekend tot en met 2019 om in een andere ploeg terecht te komen waar ik niemand ken.”
September 2018: Fusie met Roompot, Van Aert wil niet mee en verbreekt zijn contract
Van Aert neemt de woorden niet meteen in de mond, maar de wereldkampioen veldrijden aast op contractbreuk. Voor Nuyens kan dit niet zomaar: “Een contract is geen vodje papier, Wout heeft getekend tot 2019. Hij heeft rechten, maar ook plichten.”
Een nieuwe ontmoeting moet klare wijn schenken, maar ook daarbij blijft het water troebel. Van Aert wil in 2019 absoluut niet voor Veranda’s Willems-Roompot koersen en zoekt zijn opties uit. Hij blaast de boel op door zijn contract bij Sniper Cycling BVBA eenzijdig te verbreken wegens ‘dringende redenen’: Nuyens zou aan ploegleider Niels Albert gevraagd hebben om valse, belastende verklaringen over Van Aert op papier te zetten.
Nuyens aanvaardt de contractbreuk niet en trekt naar de rechtbank. “Wout van Aert heeft weinig respect voor contracten”, klinkt het in deze krant. Zijn ploeg gaat voortaan als Charles-Roompot door het leven, sponsor Crelan haakt samen met Van Aert af.
November 2018: Van Aert vervroegd naar Jumbo, maar riskeert boete
Van Aert maakt bekend dat hij op 1 maart 2019 de overstap naar de Nederlandse Jumboploeg maakt. Maar bij het Sniper Cycling van Nuyens zien ze dat anders. Als Van Aert niet eerst een financiële compensatie betaalt, blijft hij in 2019 werkloos, maken zij zich sterk. De renner kan namelijk niet naar een andere ploeg overstappen zonder het akkoord van Sniper. “Dat zullen we niet krijgen, daar rekenen we niet op”, zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Van Aert. “Maar gelet op de dringende redenen, hebben we het geval voorgelegd aan de internationale wielerunie UCI.”
De UCI geeft Van Aert toestemming om in maart 2019 bij Jumbo te tekenen, wat hij ook doet. Alleen hangen er wel een monsterboete én schorsing boven zijn hoofd als de arbeidsrechtbank hem uiteindelijk ongelijk geeft. Ook Jumbo riskeert een fikse boete.
Maart 2019: Nuyens prikt naar Van Aert
Van Aert begint het wegseizoen bij zijn nieuwe ploeg Jumbo-Visma. Het is wachten op een uitspraak van de arbeidsrechtbank van Mechelen. Intussen prikt Nuyens naar Van Aert in Extra Time Koers. “Als je de tijdlijn van het hele verhaal bekijkt, dan is het duidelijk dat Wout eigenlijk gewoon in 2019 al graag voor Jumbo wilde koersen.”
November 2019: arbeidsrechtbank spreekt zich uit
Een verbrekingsvergoeding van 1,1 miljoen euro en een schadeloosstelling voor een veelvoud van dat bedrag hangen Van Aert boven het hoofd, als de arbeidsrechtbank van Mechelen oordeelt dat de renner in 2018 op oneigenlijke manier zijn contract met de ploeg van Nuyens heeft verbroken. In oktober 2019 wordt er gepleit, een maand later is het tijd voor de uitspraak. “1,1 miljoen euro is een scheefgetrokken bedrag. Ik zou het raar vinden mocht ik worden veroordeeld”, reageert Van Aert.
Hij krijgt gelijk van de arbeidsrechtbank. De opluchting van Van Aert is groot. “Gerechtigheid is geschied”, zegt de renner toen hij van zijn advocaat Walter Van Steenbrugge de uitspraak van de Mechelse arbeidsrechter Tanja Broeckx vernam. Het vonnis telt 19 pagina’s. Een schriftelijke verklaring van Niels Albert van 16 april 2019 was doorslaggevend. Albert komt daarin terug op feiten in het weekend van 15 tot 17 september 2018. Albert was toen ploegleider bij Nick Nuyens, maar had aan zijn baas laten weten dat hij ontslag nam. “Hij (Nuyens, red.) vroeg waarom ik zou stoppen (...) Hij vroeg me om in de motivatie te melden dat de reden de verandering van Wouts karakter was. Het moest overkomen alsof Van Aert de reden van mijn vertrek vormde. (...) Ik heb Nuyens gezegd dat ik dat onmogelijk kon doen omdat ik drie goede jaren had gehad met Van Aert.”
Aan de hele soap komt echter nog geen einde, want Nuyens gaat in beroep bij het Arbeidshof van Antwerpen.
Mei 2021: Arbeidshof Antwerpen behandelt het beroep
Het Arbeidshof in Antwerpen behandelt het beroep in de zaak Nuyens versus Van Aert. Opnieuw staat de getuigenverklaring van Niels Albert centraal. Die was voor de arbeidsrechtbank in Mechelen in november 2019 reden genoeg om de contractbreuk van Van Aert voor “dringende redenen” te aanvaarden. Maar in het kamp-Nuyens ziet men dat anders. “Waarom is het woord van Albert meer waard dan het woord van Nick Nuyens?”, aldus advocaat Rudi Desmet. “We hebben verklaringen van vijf mensen die bevestigen dat de samenwerking tussen Albert en Van Aert niet goed meer was.” De verdediging van Nuyens blijft bij haar schadeclaim. Die is, met intresten en rechtsplegingskosten, opgelopen tot 1,2 miljoen euro. De uitspraak volgt normaal op 9 juni.