WielernieuwsTom Dumoulin
Tom Dumoulin keert terug om olympisch kampioen te worden: ‘Hij is een sublieme tijdrijder’
Na een pauze van ruim vier maanden keert Tom Dumoulin terug als wielrenner met als doel: goud in de olympische tijdrit in Tokio. Dat melden zijn ploeg Jumbo-Visma en bondscoach Koos Moerenhout, die spreekt van ‘heel goed nieuws’. Maandag zal Dumoulin zijn beweegredenen uiteenzetten op een persconferentie.
Dumoulin, winnaar van de Ronde van Italië in 2017 en in 2018 stapte tot grote opluchting van hemzelf eind januari uit de wielersport. Of dat tijdelijk of voor altijd was, wist de 30-jarige Limburger op dat moment nog niet. Hij legde uit dat hij, sinds hij succes had, vooral door de buitenwereld werd geleefd en daarbij zichzelf was kwijtgeraakt. Zijn ploeggenoten spraken zonder omwegen van een burn-out. “Wie is Tom?”, was de vraag die de renner beantwoord wilde hebben alvorens terug te keren.
De rentree van Dumoulin is op zondag 6 juni, als de Ronde van Zwitserland begint met een korte tijdrit in Frauenfeld. De voorlaatste etappe is een korte, maar lastige klimtijdrit over de ruim 2.000 meter hoge Oberalppass. Daarna staan het NK tijdrijden en het NK op de weg op het programma.
Alle wedstrijden staan in het teken van de ultieme missie van Dumoulin: de tijdrit tijdens de Olympische Spelen in Tokio op 28 juli. “Hij kan op ontdekkingstocht”, zegt een opgetogen bondscoach Moerenhout over de voorbereiding met het oog op Tokio. “Tom gaat nu met zijn ploeg een mooie route daarnaartoe uitstippelen. Als je met hem spreekt, merk je, hoewel je soms een beetje moet doorvragen, dat hij nog heel veel passie en liefde voor het wielrennen voelt.”
Sublieme tijdrijder
Olympische glorie is wat de renner in 2013, toen hij begon als prof, altijd heeft gedreven. Dumoulin was al een uitgesproken specialist in de tijdrit, maar ontdekte in 2015, in de Ronde van Spanje, dat er ook een uitzonderlijke ronderenner in hem zat.
In 2016, in Rio, werd hij tweede in de olympische tijdrit, die hij met een blessure door een val in de Ronde van Frankrijk uitreed. Deze keer laat hij de Tour aan zich voorbijgaan, wat een voordeel oplevert ten opzichte van de favorieten die de belangrijkste koers van het jaar willen combineren met de Spelen. Het is niet iedere renner gegeven zich in minder dan een week aan te passen aan een ander klimaat in combinatie met het tijdsverschil van zeven uur.
“We beschikken in Nederland over een aantal heel goede tijdrijders, maar Tom is, met alle respect voor die anderen, een sublieme tijdrijder”, stelt bondscoach Moerenhout. Hij wilde Dumoulin alle ruimte geven om een beslissing te nemen over diens terugkeer en verzekerde de renner van de enige plek die Nederland heeft in de olympische tijdrit. Veel landen mogen twee renners in die discipline opstellen, maar doordat er geen Nederlander in de top tien zat bij het wereldkampioenschap tijdrijden in 2019 in Yorkshire raakte Nederland die tweede startplek kwijt.
Olympische wegwedstrijd
Wie wil deelnemen aan de tijdrit, moet ook meedoen met de olympische wegwedstrijd op 24 juli, vier dagen eerder dus. Vijf renners mag Moerenhout voor die wegwedstrijd selecteren. Omdat hij die selectie volgende week bekend moet maken, wist Dumoulin zich geconfronteerd met een deadline, ondanks zijn verlangen in zijn eigen tijd uit te zoeken of hij nog wel terug wilde keren als profwielrenner.
In Rio stapte Dumoulin al na dertien kilometer uit de verplichte wegwedstrijd. Daar gaat Moerenhout in juli niet van uit. “Dat was wel erg rap”, zei de bondscoach over Rio. Volgens hem is Dumoulin in Tokio niet kansloos in de wegwedstrijd van 234 kilometer met 4.865 hoogtemeters. “Hij zal hem zeker niet als training voor de tijdrit rijden.”
Het is de vraag of Dumoulin een forse inspanning aandurft, vier dagen voor zijn werkelijke doel, de tijdrit. Het 44 kilometer lange tijdritparcours is Tom volgens Moerenhout ‘op het lijf geschreven’. “Geen klimparcours, wel op en af zonder dat het supersteil is. Technisch. Veel schakelwerk. Nergens echt lang rechtuit. Je bent de hele tijd bezig als renner.”
Het parcours vergt volgens wielertrainer Louis Delahaye een goed gevoel voor het indelen van de inspanning van minder dan een uur. Daar is tijdritervaring voor nodig. Die heeft de wereldkampioen tijdrijden van 2017. Niettemin is momenteel de Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna favoriet voor de olympische tijdrit. Hij verpletterde zaterdag bij de openingstijdrit van de Ronde van Italië de concurrentie en richt zich na de Giro volledig op Tokio. De Tour rijdt Ganna vooralsnog niet.
Volgens de site voor wielerfans, Wielerflits, die het nieuws als eerste meldde, heeft Dumoulin zich erop toegelegd nog enkele jaren door te gaan met wielrennen op het hoogste niveau. De laatste weken zou Dumoulin de zin om wedstrijden met de wereldtop te rijden en te leven als prof hebben hervonden.