Maandag 20/03/2023

Olympische Spelen

TAS: beenprotheses te lang voor Olympische Spelen

Blake Leeper wuift naar het publiek tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Iowa, in 2019. Beeld AP
Blake Leeper wuift naar het publiek tijdens de Amerikaanse kampioenschappen in Iowa, in 2019.Beeld AP

Hij had de nieuwe Oscar Pistorius willen worden. Maar Blake Leeper, een paralympisch atleet die droomt van de Olympische Spelen in Tokio, verloor zijn zaak bij het internationaal sporttribunaal TAS omdat zijn blades te lang zijn.

Eline van Suchtelen

De 31-jarige Amerikaan werd geboren zonder onderbenen. Hij had al een succesvolle carrière als paralympisch atleet. Op de Paralympics in Londen in 2012 won hij zilver op de 400 meter, achter Pistorius, en brons op de 200 meter. In 2018 werd hij de snelste man op blades toen hij op de 400 meter het wereldrecord van Pistorius verbrak met een tijd van 45,05 seconden. Die toptijd scherpte hij later aan tot 44.42.

Blake wil net als Pistorius, die in Londen 2012 zowel bij de Olympische Spelen als op de Paralympics in actie kwam, bij de valide atleten meedoen. De olympische deelname van Pistorius veroorzaakte veel discussie in de internationale sportwereld. Toen werd er gevreesd voor het voortbestaan van de Paralympics. Na zijn deelname zijn de regels aangescherpt. Sporters moeten nu bewijzen dat ze geen voordeel ondervinden van hun kunststofprotheses. De Zuid-Afrikaan Pistorius kwam niet verder dan de halve finale op de 400 meter.

Als Leeper wel met onderbenen was geboren, zouden die volgens de wereldatletiekbond zo’n vijftien centimeter korter zijn geweest dan de lengte van zijn huidige protheses. Leeper is het daar niet mee eens. Hij denkt dat er bij zijn lichaamsverhoudingen langere benen passen. Zijn advocaat zei tegen de BBC dat racisme een rol heeft gespeeld in het oordeel van de rechter, omdat de onderzoeken volgens hem gebaseerd zijn op lichaamsverhoudingen van witte of Aziatische atleten. “Er zijn geen gegevens gebruikt van zwarte atleten in deze onderzoeken, alsof zij niet bestaan.”

World Athletics zegt dat er geen bewijs bestaat dat Afro-Amerikaanse atleten andere lichaamsverhoudingen hebben “en het maakt zeker niet zo’n groot verschil als in deze casus”.

Aan de drank

Na zijn succes op de Paralympics in 2012 ging het bergafwaarts met Leeper. Hij raakte verslaafd aan drank en drugs en miste de Paralympics van 2016 omdat hij bij een dopingcontrole positief testte op cocaïne. Leeper werd geschorst en raakte zijn sponsorcontracten kwijt. De Amerikaan liet zich behandelen, kwam terug en kwalificeerde zich voor de ‘normale’ wereldkampioenschappen in 2019. Hij werd uitgesloten van deelname omdat hij eerst moet bewijzen dat de prothese hem geen oneerlijk voordeel geeft.

Met zijn grote voorbeeld Pistorius ging het nog veel slechter in de afgelopen jaren. Pistorius schoot zijn vriendin dood in 2013 en werd in 2017 tot dertien jaar en vijf maanden gevangenisstraf veroordeeld. Hij is de eerste en tot nu toe enige invalide sporter die mee heeft gedaan aan de Olympische Spelen, al zijn er meer paralympiërs die met die wens rondlopen.

Leeper probeert alsnog in Tokio te komen. Hij legt zich niet neer bij de beslissing van het TAS.

Oscar Pistorius in de rechtszaal van Pretoria, Zuid-Afrika. Beeld AP
Oscar Pistorius in de rechtszaal van Pretoria, Zuid-Afrika.Beeld AP

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234