Voor u uitgelegdFormule 1
Strijd tussen Verstappen en Hamilton draait niet alleen om de eer en de titel in formule 1. Er staan miljoenen op het spel
Wereldkampioen worden in de formule 1, dat willen ze omdat ze topsporter zijn. En voor het eergevoel, laat ons wel wezen. Maar de inzet is nog op een ander terrein veel hoger voor Lewis Hamilton en Max Verstappen: de kassa die zoals nooit tevoren kan gaan rinkelen. Hoe rijk ze nu al zijn, en waarom er zondag (nog meer) miljoenen op het spel staan.
Lewis Hamilton en Max Verstappen zijn niet alleen de twee coureurs met de meeste punten in het klassement. Ze zijn ook de grootste verdieners in formule 1. Ook daarom staat zondag veel op het spel: de wereldkroon kan een serieus verschil maken op de bankrekening. Vooral voor de Belgische Nederlander, dan: hij is pas 24 en kan dus nog serieus wat jaren mee aan de top. Wordt hij zondag de eerste Nederlandse wereldkampioen, dan is hij meteen een flink pak meer waard. Voor Lewis Hamilton is dat niet anders: met een achtste wereldtitel zou hij het absolute titelrecord hebben en dus de grootste ooit worden. Met een nog grotere marktwaarde als resultaat.
Toch even meegeven dat we het hier niet hebben over coureurs die hun zitje moeten ‘kopen’, zoals Nikita Mazepin (Haas) of Lance Stroll (Aston Martin) dat doen met het fortuin van papa. Of zelfs Sergio Perez (Red Bull) die al jaren sponsoring meebrengt van zijn mecenas, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim. Verstappen en Hamilton zijn een andere categorie: die van de topcoureurs die écht betaald worden. Neen, niet met prijzengeld. Dat bestaat in formule 1 niet zoals in tennis of golf: de winnaar van een grand prix krijgt geen cent van de organisatoren. Het inkomen van de topcoureurs bestaat uit drie andere luiken. Er is het basissalaris, betaald door het team. Daar bovenop komen bonussen (voor een podiumplaats, overwinning, titel etc…). Tot slot zijn er de inkomsten aan persoonlijke sponsoring en merchandising (petjes, T-shirts, miniatuurautootjes, etcetera).
Sociale media
Op alle drie fronten is een coureur met (nog) een wereldtitel natuurlijk meer waard dan zonder. Hij kan hogere eisen op tafel gooien als hij gaat onderhandelen over zijn salaris, of hogere bonussen. Maar ook op het derde terrein kan het verschil serieus oplopen. Dat succes nieuwe sponsors aantrekt, of bestaande sponsors meer doet betalen, hoeven we niet uit te leggen. Maar in deze tijden van sociale media zijn er ook nog andere verdienmodellen. Neem nu Instagram, favoriete platform van de F1-helden: Hamilton heeft vandaag een slordige 25,6 miljoen volgers. Die zijn goed voor gemiddeld een kleine 400.000 ‘likes’ per dag. Max Verstappen doet ook al aardig mee maar zit nog een heel eind achter: 6,5 miljoen volgers. Laat hem zondag wereldkampioen worden, en dat cijfer kan snel aandikken.
Bekijk de profielen van beide heren, en je zal zien dat er opvallend veel foto’s op staan met spullen van hun sponsors. En dan hebben we het over bedragen die voor gewone stervelingen tot de verbeelding spreken. Je ‘marktwaarde’ op een platform als Instagram wordt immers berekend op basis van het aantal volgers en ‘likes’. Zo kan Hamilton vandaag al een slordige 57.000 euro per post vragen. Als je er, zegge, vijfhonderd per jaar op Instagram gooit…
De entourage van Verstappen is daarnaast ook bijzonder actief op het terrein van de merchandising. Hoeveel die business opbrengt is onduidelijk, maar het gaat om miljoenen. Voorbeeld: in Zandvoort reed Verstappen met een helm in speciale decoratie voor die rit. Natuurlijk was het ding in miniatuur te koop: van 60 tot 160 euro per stuk. Natuurlijk komt er een speciale versie van T-shirts, helmpjes en nog veel meer als Verstappen zondag wereldkampioen wordt…
Anekdote. Het was de manager van Michael Schumacher die de persoonlijke merchandising op een echt doorgedreven manier invoerde, in formule 1. Schumi verdiende er miljoenen mee. Tenzij die ene keer in 1997. Om zo snel mogelijk op de vraag te kunnen inspelen, had Schumi’s management al voor de beslissende koers een paar honderdduizend wk-petjes laten maken. Maar daar in Jerez werd Jacques Villeneuve wereldkampioen. En gingen de petjes naar het containerpark…
Hoe zwaar wegen ze?
Lewis Hamilton begon serieus te verdienen toen hij in 2013 door Mercedes werd weggelokt bij McLaren. Vanaf 2014 kwamen de wereldtitels en groeide zijn salaris mee met de roem. Vandaag is hij de beste verdiener in formule 1. Max Verstappen debuteerde in 2015 voor een vast loon dat op een half miljoen euro werd geschat. Dat bedrag groeide ieder jaar maar bleef naar de normen van topcoureurs serieus binnen de perken. Red Bull had immers niet de cultuur om zijn coureurs even dik te betalen als andere topteams. Het was een de redenen waarom Sebastian Vettel eind 2014 verkaste naar Ferrari: hij verdrievoudigde er zijn loon. Red Bull brak met die politiek in oktober 2017, toen zowel Mercedes als Ferrari aan de mouw van Verstappen begonnen te trekken en de Oostenrijkers hun goudhaantje absoluut wilden houden: vanaf 2018 begon Verstappen serieus te scheppen.
Officiële cijfers zijn er natuurlijk niet. Ieder jaar worden door allerlei bronnen cijfers gepubliceerd over het vermogen en het salaris van de formule 1-helden. Daaruit konden we onderstaande gemiddeldes distilleren.
Max Verstappen (24 jaar)
Salaris bij Red Bull: 28 miljoen
Bonussen: +/-13 miljoen
Persoonlijke sponsoring: 4,5 miljoen (Carnext, Jumbo, Ziggo, G-Star etc…)
Merchandising: onbekend maar substantieel
Instagram-waarde: 14.000 euro per post
Totaal vermogen vandaag: geschat op 65 miljoen
Lewis Hamilton (36 jaar)
Salaris bij Mercedes: 30 miljoen
Bonussen in 2021: +/-20 miljoen
Persoonlijke sponsoring: 10 miljoen (Tommy Hilfiger, IWC, Puma, Bose, Agusta, Monster Energy, etc…)
Merchandising: onbestaande
Instagram-waarde: 57.000 euro per post
Totaal vermogen vandaag: geschat op 270 miljoen