Zondag 26/03/2023

AnalyseWK turnen

Strengere jurering plaatst Derwael voor dilemma richting Antwerpen en Parijs

Nina Derwael behaalt 14.700 punten aan de brug op het WK in Liverpool. Beeld Photo News
Nina Derwael behaalt 14.700 punten aan de brug op het WK in Liverpool.Beeld Photo News

WK-brons in Liverpool: niet de lievelingskleur van gymnaste Nina Derwael, maar best prima in haar eerste grote ijkpunt na de Spelen. Ze staat wel voor de zware taak om zich op het WK 2023 in Antwerpen weer tot brugkoningin te kronen.

BF

Liverpool kun je niet bezoeken zonder even het Beatles-museum te passeren. Ook het Belgische gymteam kreeg zondag een rondleiding over de populairste muziekband ooit. Het was een fundag voor de turnsters na een heftige WK-week. Als team grepen ze naast een finale, maar Lisa Vaelen blonk uit op de sprong en Nina Derwael pakte een nieuwe medaille.

Brons kan ontgoochelend overkomen na haar verzamelde collectie goud op de vorige jaren op kampioenschappen. Maar Derwael maakte duidelijk dat ze blij was en dat brons niet als een troostmedaille zag.

Fysiek was Derwael na een lange break na de Spelen en trainingsachterstand nog niet top. Zelf had ze haar ambities getemperd. Ze turnde een andere samengestelde oefening dan op de Spelen, nog compacter. Ze kwam haar oefening goed door (14.700 punten) maar het volstond niet voor goud. Dat was voor Wei Xiaoyuan uit China (14.966). Mocht Derwael in haar eerste grote competitie na veertien maanden met de vingers in de neus goud pakken, dan had de brugdiscipline misschien een probleem.

Maar haar titel van onbetwiste brugkoningin is Derwael nu wel even kwijt. Haar grootste rivalen wedijveren op gelijke voet. Voor alle duidelijkheid: Derwael heeft in de Belgische sporthistorie met EK-goud, dubbel WK-goud en olympisch goud haar plaats bij de allergrootsten al in beton gegoten. Niets in de toekomst kan daar nog afbreuk aan doen. Haar WK-brons in Liverpool is een bonus.

Voor wie alles al bereikt heeft, is het in een loodzware fysieke en mentale sport niet evident om zich weer op te laden. Derwael ging de vorige jaren ook om met enorm hoge verwachtingen, zijzelf en heel België wilden toch zo graag dat olympisch goud. Superkampioene Simone Biles gaf ook al aan hoe zwaar druk kan wegen.

Team plaatsen

Derwael zal na dit WK wel geprikkeld zijn richting haar twee grote doelen: het WK in Antwerpen in 2023 en de Spelen in Parijs in 2024. De tijd is kort. In april wil Derwael op het EK het Belgische team helpen plaatsen voor het WK in eigen land.

Conditioneel zal Derwael dan alweer verder staan, al moet ze bij de opbouw haar kwetsbare knie in acht nemen. Het grote dilemma is nu om een nieuwe oefening samen te stellen met een hoge moeilijkheidsgraad waar geen discussie over bestaat bij de jury. Op het WK zag Derwael twee keer haar startwaarde van 6.5 teruggezet naar 6.3. De jury vond dat ze een halve draai in haar vluchtelement volgens de strengere code na de Spelen niet correct had uitgevoerd.

Technisch is dat voor Derwael heel moeilijk aan te passen. Moet ze nu haar eigen element schrappen of nog harder trainen op de wijziging? Derwael is er zelf nog niet uit. Maar er zal snel duidelijkheid moeten komen over een nieuwe oefening waarmee ze haar rivalen de loef kan afsteken. De Amerikaanse en Chinese turnsters staan niet stil. En dan zijn de sterke Russinnen er nog niet bij door de boycot.

Een WK in eigen land motiveert om in 2023 top te zijn. In het Antwerpse Sportpaleis verdient Derwael voor haar grote verdienste van het Belgische publiek een ovatie zoals in de hoogdagen van Kim Clijsters en Justine Henin.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234