Maandag 28/11/2022

Voetbal

Straffer dan Houdini: dan toch proflicentie voor Moeskroen

Vreugde bij de spelers van Excel Moeskroen op Le Canonnier. Ze mogen in 1A blijven, ondanks twijfels over hun bestuur en financiële situatie. Beeld Photo News
Vreugde bij de spelers van Excel Moeskroen op Le Canonnier. Ze mogen in 1A blijven, ondanks twijfels over hun bestuur en financiële situatie.Beeld Photo News

Moeskroen blijft de ontsnappingskoning van het Belgische voetbal en krijgt zijn licentie voor 1A. Die beslissing wekt wrevel op bij andere clubs en doet vragen rijzen over de werking van het BAS.

Niels VleminckxEddy SoetaertBart Fieremans en Tomas Taecke

Zesde keer, slechte keer voor Moeskroen? Niet dus. Opnieuw kreeg Excel Moeskroen voor het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) zekerheid om in 1A te mogen blijven. Ook de vorige vijf seizoenen vermeed de Henegouwse club op het nippertje de degradatie.

Moeskroen reageerde bij monde van voorzitter Patrick Declerck enorm opgelucht: "Hier hebben we keihard voor gewerkt. We hebben een plaats in het profvoetbal, zelfs al zien sommigen ons liever verdwijnen."

Moeskroen ontsnapte via het BAS aan twee grote struikelblokken. De licentiecommissie vond de club financieel onvoldoende stabiel en had via een gerechtelijk onderzoek bewijzen dat makelaars Pini Zahavi en Marc Rautenberg Moeskroen in het verleden bestuurd hadden, wat de licentiereglementen verbieden.

"De eigenaar (Pairoj Piempongsant, red.) stelde zich garant voor 3,2 miljoen euro en we kregen een noodbudget rond", reageerde Declerck over het financiële luik.

De advocaten van Moeskroen wisten het BAS voorts te overtuigen om het bewijs via Propere Handen ongeldig te verklaren. De bond had 35 stukken gekregen via de disciplinaire omkoopaffaire rond KV Mechelen en Waasland-Beveren, maar die gold niet voor het BAS. Ook is het gerechtelijk onderzoek nog niet afgerond.

Declerck: "Dat is zo en dat was een argument. Maar er was meer: we konden aantonen dat die banden er niet zijn." Naar verluidt wachten Moeskroen in een ander strafonderzoek rond witwaspraktijken nog explosieve elementen.

Waasland-Beveren boos

De BAS-beslissing over Moeskroen wekte bij andere clubleiders in 1A verontwaardiging. Niet het minst bij de tussenkomende partijen Waasland-Beveren en Westerlo. Waasland-Beveren zou bij een negatieve uitspraak voor Moeskroen zeker in 1A blijven. Westerlo hoopt nog op een waterkans om via de groene tafel te promoveren.

Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, ziet zijn club ook los van het BAS-verdict over Moeskroen in eerste klasse blijven: "We zullen nooit akkoord gaan met een degradatie als we onze sportieve kans niet konden verdedigen. Anders stappen we naar de rechter."

Daarnaast krijgt de werking van het BAS kritiek. Zo mogen Moeskroen en de voetbalbond als betrokken partijen elk een rechter aanduiden en beslissen beide samen over de derde rechter als voorzitter. Er bestaan serieuze vragen over de onafhankelijkheid van de rechters, die te dicht bij bepaalde clubs kunnen staan.

De door Moeskroen aangeduide rechter is Louis Derwa. De eerste aangeduide voorzitter is om onduidelijke redenen in de loop van het proces vervangen door een rechter die nog nooit een BAS-zaak voorgezeten had.

"Het BAS werkt bizar, maar het is niet aan ons om het systeem in vraag te stellen", zegt Huyck. "Als het BAS continu de licentiecommissie overrulet, verzwakt dat wel de macht van de licentiecommissie."

Westerlo reageerde bits "We stellen helaas vast dat zulke opeenvolgende beslissingen tot het failliet van het licentiesysteem leiden en clubs die volgens de regels werken belachelijk maken."

Licentiemanager Nils Van Brantegem toonde begrip voor zo'n reactie: "Het is frustrerend voor alle clubs die wel volledig de regels naleven."

De Pro League volgde de BAS-zaak met argusogen. Zij breken hun hoofd over hoeveel clubs in 1A en 1B zullen overblijven na alle procedures - het ziet ernaar uit dat ook KV Oostende zijn licentie zal krijgen. Volgende week vrijdag buigt de algemene vergadering zich over de belangen van Waasland-Beveren en de would-bepromovendi Beerschot en OHL. Huyck pleitte al voor een compromis van een competitie van achttien clubs. "Dat voorstel om niemand negatief te penaliseren is door velen gedragen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234