Zaterdag 24/10/2020

Interview

Sportief manager Peter Verbeke had Doku liever niet laten gaan: ‘Maar financieel moest dit, om de leefbaarheid van RSC Anderlecht te garanderen’

Peter Verbeke.Beeld Photo News

‘If you pay peanuts, you get monkeys’, zei Trond Sollied ooit. Peter Verbeke probeerde op Anderlecht het tegendeel te bewijzen. En moest tussendoor een recordtransfer doen tegen zijn zin. Zijn terugblik.

Jérémy Doku, Peter.

(zucht) “Ik ga je mijn visie geven over de grootste uitgaande transfer uit onze geschiedenis: ’t is er één die ik liever niet had gedaan. De verkoop van Doku past allerminst binnen ons sportief plan. Eigenlijk zou zo een jongen pas mogen vertrekken, als hij sportieve successen geboekt heeft, hij zijn hoogtepunt bereikt heeft. Maar nu kon het niet anders. Financieel moest dit, om de leefbaarheid van RSC Anderlecht te garanderen. Ik zou hier graag nog tien seizoenen sportief manager zijn. Wel, hadden we Doku niet verkocht, dan was dat misschien niet gelukt — je begrijpt wat ik bedoel. Onze situatie is precair. Ik kan alleen bidden dat er een structurele oplossing komt. (denkt even na) Wat er achter de schermen beweegt met onze aandeelhouders, daar hou ik me ver van weg, maar hopelijk is er voldoende gezond verstand bij alle partijen, zodat dit soort deals in de toekomst niet meer moeten.”

Jullie hebben bij Rennes een percentage op de doorverkoop bedongen. Hoeveel bedraagt die?

(lacht) “Dat kan ik niet zeggen. Laat ik het zo omschrijven: we hebben goed onderhandeld. We gunnen Jérémy deze stap ook — hij wilde graag gaan. Als hij het goed doet bij Rennes, is hij op een dag mogelijk 60 miljoen euro waard.”

Zijn jullie versterkt of verzwakt na deze zomermercato?

“Dat zal moeten blijken. Binnen de club was er unanimiteit over de aanwinsten — Vincent is bijvoorbeeld laaiend enthousiast over Mukairu, ik geloof ook in hem — maar Kompany, Chadli en Doku vervang je niet zomaar, natuurlijk.”

Beeld Photo News

Doku wilde je niet kwijt, vele anderen net wel. Ben je tevreden met je uitgaande transfers?

“Voor tachtig procent wel. Afslanking was noodzakelijk, er zijn slechts twee spelers gebleven die we liever hadden zien gaan: Sanneh en Milic. Nochtans was er wel belangstelling, maar zij waren niet geneigd om te vertrekken, aangezien ze hier goed verdienen. Helaas. De hoge loonkost gaan we consequent blijven aanpakken, door duidelijke barema’s te stellen. De budgetten zijn uitgetekend — ik weet perfect hoe ver ik kan gaan — salarissen uit het recente verleden zullen we niet meer geven. Makelaars en ouders denken soms dat er bij Anderlecht veel geld te rapen is. Die tijd is voorbij.”

Gaan jullie de komende maanden nog basisspelers moeten verkopen om de cijfers in evenwicht te krijgen?

“Dat valt niet uit te sluiten. Maar als er bepaalde dingen (lees: een kapitaalsverhoging, red.) gebeuren, kan het ook anders lopen.”

Hoe moeilijk was het inkomend? Je had slechts 4 miljoen euro.

(haalt de schouders op) “Ik wist dat bij mijn aanstelling, een paar maanden geleden. Toen vertelde de directie me: ‘Als je vijftien spelers van de loonlijst kunt krijgen, dan heb je 4 miljoen euro om versterkingen te halen.’ (grijnst) Het moet zowat de goedkoopste mercato geweest zijn in de historie van de club. Dat is geen drama, transfers van meer dan 5 miljoen euro vind ik namelijk onverstandig, een Belgische club zijnde. Binnen ons financiële kader hebben we bovendien een evenwichtige selectie samengesteld. Alle posities zijn dubbel bezet. En we zijn binnen de lijntjes gebleven: we gaven 4,1 miljoen euro uit.”

Beeld Photo News

Deels omdat je vijf spelers huurde. Is dat wel een goeie tactiek?

“Ik ben daar geen voorstander van, omdat er dan geen meerwaarde-creatie is. Liever doen we definitieve transfers — zoals Michael Verschueren met Murillo een goeie standaard zette — om zo twee keer te winnen: op het veld én in de boeken. Maar om terug te komen op de huurspelers… We hebben veel jongeren met potentieel, zij worden ook beter als je hen goed kunt omringen, wat we via die goedkope ‘loans’ gedaan hebben. Het is niet ideaal, ook niet qua stabiliteit — ik heb deze zomer dertig transacties afgerond, dat zijn er te veel — maar ik denk wel dat wij op deze manier voldoende gewapend zijn. We hebben talent gekoppeld aan ervaring. Er zijn geen excuses: we moeten meedoen voor Europees voetbal, dat zou ons ook qua inkomsten een enorme stap vooruit helpen.”

Denk je echt dat dat kan? Op Club speelden jullie niet als een kanshebber voor een Europees ticket.

“Het was een afstraffing.”

Hoe komt dat toch? Het seizoensbegin was tot dan best oké.

“Ik wil allerminst excuses zoeken, maar de enige manier waarop wij vandaag competitief kunnen zijn op Club is met een fitte kern. Ik praat niet eens over winnen, hé. Afgelopen zondag ontbraken Trebel, Zulj, Vlap, Bundu, Delcroix, had Verschaeren twee weken niet getraind, had Dimata net een lucratieve overgang zien afspringen en was Amuzu ziek geweest. Willen we meedoen voor onze doelstellingen, dan wordt het een uitdaging om iedereen fit te houden.”

Dan is de operatie van Trebel een serieuze tegenvaller.

“Een onverwachte ook. Twee dagen voor Club Brugge hielden we er nog rekening mee dat Adrien ging kunnen spelen. Aanvankelijk leek het niet zo erg, maar na nieuw onderzoek was een ingreep toch een must. Adrien zal pas op de winterstage aansluiten.”

Beeld Photo News

Klopt het dat Kompany hem een nieuwe kans gaf op jouw aanraden?

“Het idee leeft dat Vincent koppig is, maar dat klopt absoluut niet. Hij staat net open voor gezonde discussies. Wat Trebel betreft: het is niet omdat hij veel verdient, dat hij d’office moet vertrekken. Je kunt hem beter gebruiken, als hij hier toch nog is. En Adrien heeft bewezen dat hij een meerwaarde voor dit elftal is. Hij brengt gif en ervaring, wat ons in sommige wedstrijden ontbreekt.”

Dat lukte Bakkali niet. Ga je hem op de vingers tikken?

“Zakaria is een geval apart. Ik had op voorhand de verhalen gehoord — hij was zogezegd lui en had vedetteallures — maar het is net omgekeerd. Hij werkt hard en heeft ondertussen een vetpercentage van zeven procent. Hij verdiende volgens de staf een basisplaats, maar oké, het is waar, ik had eveneens meer verwacht.”

Moet ook Albert Sambi Lokonga niet meer brengen?

“We mogen Albert pushen — op bepaalde gebieden kunnen we meer verwachten — maar hij moet ook niet ineens de ganse ploeg dragen.”

Hoe zit het met de contractverlenging van Yari Verschaeren?

“Het gaat in dit geval niet om centen, wel om een sportief project. Het is logisch dat Yari twijfelde om bij te tekenen, aangezien hij regelmatig op de bank zat de laatste weken. Als hij opnieuw een dominante factor wordt — dat hangt ook van hemzelf af —, dan komt dat wel goed. (strijdvaardig) Net als met Anderlecht.”

Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234